Rini Brakkee 'The most important job', olie op doek, 2019.
Rini Brakkee 'The most important job', olie op doek, 2019.

Tentoonstelling met werken waarin moederschap centraal staat

Algemeen

ZUTPHEN - Dat Bolwerck heeft de internationaal vermaarde en in Zutphen gevestigde filmmaker Margot Schaap uitgenodigd om een tentoonstelling samen te stellen, waarin ervaringen rond moederschap centraal staan. De representatie van moederschap, is in de kunst vaak verbeeld door Maria met Jezus op haar arm; een kalme, warmhartige, zichzelf wegcijferende moeder. Deze verbeelding lijkt in weinig op het echte leven. Voor tegenstrijdige gevoelens als liefde, woede, kracht, afhankelijkheid, angst en kwetsbaarheid lijkt daarbij geen plaats. In deze tentoonstelling laat Margot Schaap die andere kant van het moederschap zien. De tentoonstelling is te zien tot 28 mei 2023.

De geselecteerde kunstenaars zijn voornamelijk jonge moeders die ontdekten dat hun kunstenaarschap vanwege het moederschap onder druk kwam te staan. Wat dat betekende voor hun kunst ervaar je nu in Dat Bolwerck. Margot Schaap creëerde daar een plek in woorden en beelden waar we onze gevoelens kunnen ervaren. Daarmee bevragen we de rol en betekenis van moederschap in de kunst en in de samenleving. De tentoonstelling heeft de veelzeggende titel ‘I won’t be an egg which you would crack in a hurry for the world’. Margot Schaap: “Observeren speelt een belangrijke rol in mijn werk. Details uit het dagelijks leven, gerelateerd aan menselijk gedrag, zijn een bron van inspiratie. Ik ben gefascineerd door familiebanden, gezinsstructuren en maatschappelijke verwachtingen van in het bijzonder vrouwen en moeders. Deze titel ontleende ik aan een gedicht, dat nu in de hal van Dat Bolwerck hangt”.

De tentoonstelling, die loopt van 4 maart t/m 28 mei, vormt de basis van het gelijknamige programma. Hoogtepunt daarin is een symposium over de ambivalentie in moederschap. Spannend is ook de experimentele Research Retreat, waarbij op dit thema nieuwe muziek wordt gecomponeerd en uitgevoerd. Er zijn concerten rond internationale vrouwendag en een lezing door Rolien Sandelowsky, oprichter van de Oudertelefoon. Peter van der Boom, huisfilosoof van Dat Bolwerck, weidt een essay aan de ambivalentie van moederschap. In samenwerking met het Luxor Theater zullen er films getoond worden die door Margot zijn geselecteerd en zal er in mei een open air cinema in de tuin van Dat Bolwerck gehouden worden. Tevens zal de bibliotheek aandacht schenken aan het thema moederschap.

Een groot aantal nationaal en internationaal bekende hedendaagse kunstenaars heeft een plek gekregen in deze tentoonstelling, waaronder: Lenka Clayton, Rini Brakkee, Csilla Klenyánszki, Andi Galdi Vinko, Keetje Mans, Sophie Ebrard, Tala Madani, Liana Finck, Malou Cohen en Sarah van Thoor. Samen biedt hun werk een veelheid van invalshoeken en perspectieven. Ook de uitwerking van de thematiek is uiteenlopend. In de entree staat een Mariabeeld van het Heiligenbeeldenmuseum. Bezoekers kunnen een parfum ervaren, samengesteld op basis van de geur van de babyhuid. Ook de directe ervaringen van Zutphense ouders met de Oudertelefoon zijn opgenomen in de tentoonstellingen. En rond de bar hangt een speciaal ontwikkelde serie ceramiek met in de straten van Zutphen opgetekende ‘tegeltjeswijsheden’ van moeders, vaders en hun kinderen. Wie zich daarin kan vinden kan de tegeltjes kopen en thuis aan de muur hangen.

De tentoonstelling is te zien tot 28 mei 2023. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.datbolwerck.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld