Een bezoeker van het clubhuis van FC Zutphen in gesprek met vertegenwoordigers van ZutphenEnergie. Foto: Hester van Zijll.
Een bezoeker van het clubhuis van FC Zutphen in gesprek met vertegenwoordigers van ZutphenEnergie. Foto: Hester van Zijll.

FC Zutphen en ZE versterken elkaar en gaan voor duurzame samenwerking

Algemeen

ZUTPHEN - Met het binnenhalen per 1 januari van voetbalclub FC Zutphen als nieuwe klant heeft ZutphenEnergie (ZE) een grote vis aan de haak geslagen. FC Zutphen koos voor ZE omwille van het gunstige gas- en stroomtarief dat de coöperatie via om|nieuwe energie kan aanbieden én omdat ZE een lokaal initiatief is, zo maken Gerrit Wullink van de sponsorcommissie en bestuurslid commerciële zaken Aloys Rouweler deze zaterdag duidelijk.

Door Rudi Hofman

Bij binnenkomst in het clubhuis van FC Zutphen zien bezoekers aan de rechterzijde een informatiestand van ZE. Belangstellenden kunnen hier terecht met vragen over hoe zij hun woning kunnen verduurzamen en - als ze dat willen - ook diverse brochures en folders met praktische energiebesparingstips meenemen. Van een grote toeloop op de stand is geen sprake. ZE-woordvoerder Hester van Zijll geeft toe dat zij op meer animo had gehoopt. Zij vermoedt dat de ouders van de jeugdteams die deze ochtend in actie komen meer met hun gedachten bij hun kroost en kopje koffie zijn, dan dat ze oog hebben voor het ZE-initiatief in de kantine.

Extra inkomsten
Met 1250 leden is FC Zutphen de grootste voetbalvereniging in de gemeente Zutphen. Voor ieder lid die klant wordt van ZE ontvangt de voetbalclub eenmalig 20 euro. Dit is in potentie een aantrekkelijke extra inkomstenbron. Want ook de voetbalclub heeft door de energiecrisis te maken met fors gestegen kosten. Op jaarbasis verbruikt de vereniging alleen al  20.000 kuub gas.

Dat ZE tegen een aantrekkelijk tarief stroom en gas kan aanbieden, komt volgens Hester van Zijll doordat om | nieuwe energie in tegenstelling tot grote marktspelers als Eneco en Vattenfall geen winstoogmerk heeft. Bij doordat om | nieuwe energie - die haar afnemers 100 procent groene energie garandeert - zijn momenteel zo’n zeventig lokale energiecoöperaties aangesloten.

Flexcontract
FC Zutphen heeft gekozen voor een zogeheten flexcontract, wat inhoudt dat de tarieven elke maand veranderen. Als de energiemarkt tot rust is gekomen en weer stabiel is, gaat de vereniging zeker de mogelijkheden bekijken om tot een langdurig vast contract met ZE te komen, zo beamen Gerrit Wullink en Aloys Rouweler. Zij hopen dat ZE hun vereniging ook van goede energiebesparingsadviezen kan voorzien. De voetbalclub maakt serieus werk van de verduurzaming van Sportpark ’t Meijerink. Vier velden en het clubhuis zijn voorzien van ledverlichting. In de loop van dit jaar moet een keuze worden gemaakt tussen het plaatsen van zonnepanelen of -collectoren op het dak van het clubgebouw.

Parkeerplaats
Daarnaast volgt FC Zutphen met belangstelling de door een groep omwonenden gestart initiatief. Zij zijn tegen de komst van een zonnepark. Een van hun ideeën is het overkappen van de parkeerplaats bij het sportpark en daar zonnepanelen op leggen. “De parkeerplaats is eigendom van de gemeente, dus die moet daar haar goedkeuring aan geven. Wij zien dit zeker zitten”, zegt Wullink.  

ZutphenEnergie is in elk geval erg blij met FC Zutphen als klant en gaat de voetbalvereniging ook sponsoren. Langs het hoofdveld komt binnenkort een groot reclamebord van de lokale energiecoöperatie te staan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld