Energiecoach Michel Coenen geeft uitleg over energiebesparing. Foto: Sander Grootendorst
Energiecoach Michel Coenen geeft uitleg over energiebesparing. Foto: Sander Grootendorst

‘Samen de winter door’ met Zutphen Energie

Algemeen

ZUTPHEN - Zutphen Energie (ZE), de lokale energieproducent, doet mee aan een landelijke actie onder het motto ‘Samen de winter door’. Zo’n vijftig bezoekers kwamen zaterdag af op een aftrapbijeenkomst in het ZE-kantoor aan de Overwelving.

Door Sander Grootendorst

“Wat weten ze er veel van hè?” John Verheijden, ZE-coördinator en zelf ook bepaald niet ondeskundig op het gebied van energiebesparende maatregelen, luisterde vol bewondering naar Michel Coenen, Rik van Reekum en John Wolthuis, die ingingen op vragen van het publiek. “Wat is beter: de airco in de winter als verwarming gebruiken of infraroodpanelen plaatsen?” “Hebben jullie tips over gordijnen die de kou het beste tegenhouden?” “Zou ik een CO2-meter in huis moeten hebben?”

Overal hadden de coaches een helder antwoord op. Niet altijd precies ja of nee, of: zo moet het, want de situatie kan natuurlijk per huis verschillen. Wat zo’n infraroodpaneel betreft: “Die kun je het beste gebruiken als je het op één bepaalde plek warm wilt hebben”, zei Coenen. “Het is een soort zonnetje.” Overigens: “Waarom kiezen tussen airco en infraroodpanelen als je een cv hebt? Dat is nog altijd de goedkoopste oplossing.”

Alles wat er werd gezegd hield een pragmatisch advies in dat je bij wijze van spreken thuis meteen kon toepassen. Of eerst naar de bouwmarkt om bijvoorbeeld krimpfolie te kopen: “Het is relatief goedkoop. Je hebt er veel aan wanneer je in een huis woont waar dubbel glas niet mogelijk of wenselijk is. En zelfs mét dubbel glas heb je er voordeel van. Je bevestigt het op de kozijnen. In de zomer haal je het er weer af.” Wel krimpfolie van een officieel merk kopen, vulde Van Reekum aan.

En dan biedt ZE ook nog eens de mogelijkheid om deze deskundigen uit te nodigen. Ze maken een rondje door je huis en geven aan waar verbeteringen – en dus besparingen – mogelijk zijn. Dat is ook de insteek van ‘Samen de winter door’.

De bijeenkomst begon met een live-uitzending, te zien op een beeldscherm: Arie Jurjus, voorzitter van Energie Samen, de landelijke koepel voor duurzame energie-coöperaties sprak de kijkers in het hele land toe. Er hebben zich zo’n honderd lokale partners aangesloten bij de actie. Jurjus legde uit dat met ‘Samen de winter door’ ook wordt bedoeld dat je zelf weer tips kunt geven aan buren, familie en kennissen. En zij op hun beurt weer aan anderen. Waaronder de gouden tip om een energiecoach om raad te vragen. Om het beeldscherm beter te kunnen zien, ging vlak voor de uitzending het licht uit. Na afloop voelt niemand de noodzaak om het weer aan te doen: onopzettelijke bezuiniging, maar niks mis mee: het ging erom wat de bevlogen deskundigen zeiden

De bezoekers waren onder meer afkomstig uit het Waterkwartier, Bij binnenkomst zei een van hen: “Ik hou mijn sjaal maar om, het is fris.” Uiteraard zetten ze bij Zutphen Energie de kachel niet op heisa – nergens voor nodig. En het was goed te doen, ook al viel de landelijke startdag samen met de inval van een winters weekend.

Verheijden liet weten dat er naast ‘energiecoaches’ ook ‘energiefixers’ zijn (hij is er een van) die namens ZE een handje helpen bij klussen. Kan van alles zijn, tot het bevestigen van radiatorfolie aan toe. Carmen Hunger, ‘kwartiermaker energiearmoede’ bij de gemeente Zutphen, vertelde dat huiseigenaren subsidie kunnen krijgen voor isolatiemaatregelen. “Het geldt voor woningen van vóór 1994 en inkomens tot maximaal 150 procent van het minimum inkomen.” Iedereen krijgt na afloop informatie mee op papier plus een kortingsbon voor een bouwmarkt. 

Het geluid van de filmpjes in de video-uitzending was af en toe aan de zachte kant. Een paar mensen verlieten de zaal. “Sorry, maar ik kan er niets van verstaan.” Daardoor misten ze de waardevolle tips van de energiecoaches. Maar die schade valt makkelijk in te halen. 

De filmpjes met algemene info over energie en specifieke over besparingsmogelijkheden zijn te vinden op samendewinterdoor.nl. En de coaches en fixers zijn in te schakelen via het ZE-kantoor of op zutphenenergie.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld