Huub Janson in actie tijdens het Chocoladefestival in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Huub Janson in actie tijdens het Chocoladefestival in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zutphen voor de 18e keer in het teken van chocola

Cultuur

ZUTPHEN - Op zondag 25 september vindt de 18e editie van het Chocoladefestival plaats. Tussen 12.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers weer de beste chocolatiers van Nederland aan het werk zien, genieten van de mooiste en heerlijkste chocoladeproducten en meedoen aan activiteiten met en rond chocola in samenwerking met tekenfestival The Big Draw. 

Door Emy Vesseur

Lang leek het dat de 18e editie van het chocoladefestival niet zou doorgaan. “De vergunningen moesten vorig jaar al bij de gemeente worden aangevraagd en toen bestond er nog veel onzekerheid over de lockdowns. Later vond ik het wat veel om de organisatie in mijn eentje op te pakken”, vertelt organisator Huub Janson in zijn bonbonatelier aan de Korte Hofstraat, waar de geur van cacao alom aanwezig is. 

Uiteindelijk wisten collega-ondernemers hem toch over te halen. Maarten van Kranenburg en Patrick van den Brink van Lutim Creatief Mediabureau, die ook bij het Bokbierfestival betrokken zijn, kwamen hem bij de organisatie te hulp. Samen hebben ze de schouders eronder gezet en op zondag 25 september is de Zutphense binnenstad weer de hele middag doordrenkt van chocola. 

Hoe het begon
Chocolatier Huub Janson bedacht het chocoladefestival 20 jaar geleden als een ludieke marketingactie. “In 1996 ben ik mijn eigen zaak begonnen. De locatie in het historische hart van Zutphen was perfect, maar de omzet bleef achter. Op de een of andere manier moest er meer reuring komen. Niet alleen voor mijn winkel; de stad verdiende dat ook. Maar hoe?”. Het antwoord op die vraag hangt als filmposter aan de muur van het Bonbonatelier: Chocolat. Het gelijknamige boek van Joanna Harris over een chocolaterie in een Zuid-Frans dorpje kreeg hij van zijn kinderen cadeau.

In 2000 is het boek succesvol verfilmd met Juliette Binoche in de hoofdrol. Janson: “Een prachtig verhaal, dat eindigt met een chocoladefeestje. Iets dergelijks wilde ik ook in Zutphen organiseren.” De gemeente was enthousiast en ook andere ondernemers kreeg hij mee. Het eerste chocoladefestival was meteen een groot succes. Mensen kwamen uit het hele land, waardoor er file ontstond vanaf Bakker Bril in Voorst tot aan de IJsselbrug. Sindsdien trekt het festival jaarlijks tussen de dertig- en veertigduizend bezoekers. “Het heeft de stad echt op de kaart gezet. Laatst vertelde ik aan iemand uit Amersfoort dat ik in Zutphen woonde en kreeg als reactie “O, die chocoladestad”. Dat vervulde me met trots.”

Beste chocolatiers
Voor het chocoladefestival komen de beste chocolatiers van het land naar Zutphen. Verspreid over de Zaadmarkt en Groenmarkt kun je ze aan het werk zien, elk op hun eigen ambachtelijke manier. Ze maken chocolade en bonbons in heel veel vormen die je natuurlijk kunt proeven en kopen. Janson: “Elke chocolatier werkt op zijn eigen manier. Mijn bonbons zijn bijvoorbeeld gespoten en anderen maken ze in een vorm.”

Een chocolatier die voor de 12e keer meedoet aan het festival is Arthur Tuytel uit Alblasserdam. Met het Nederlandse patissierteam won hij in 2005 de zilveren medaille op de prestigieuze Coupe du Monde de la Patisserie en behoort daarmee tot de top van Nederland. Tuytel: “Zutphen ligt voor ons niet naast de deur. Toch komen we graag, want het festival is supergezellig. Als we ’s morgens aankomen voor de opbouw is de markt nog helemaal leeg, maar om 12.00 uur staat het vol. Heel bijzonder.” Tuytels team komt steevast met drie tenten. De tent met twee chocofonteinen is speciaal voor kinderen. In een andere wordt gewerkt aan een groot chocostuk. In de derde kunnen bezoekers plakken chocolade laten beschrijven met een korte, persoonlijke tekst. “Dat vindt iedereen helemaal geweldig en sommigen komen er elk jaar voor terug”, zegt Tuytel enthousiast. “Al die blije gezichten, daar doe je het voor. Het is de magie van de chocolade.”

Fairtrade en slaafvrij
De cacao die de deelnemende chocolatiers gebruiken is gegarandeerd fairtrade en 100% slaafvrij. Dat laatste is volgens Janson in de praktijk lastig te controleren. “Alle chocolatiers werken met duurzame, Belgische chocolade waarvan de leverancier is aangesloten bij de Cacao Horizon Foundation. Deze ondersteunt West-Afrikaanse cacaoboeren en hun gemeenschappen met trainingen om de plantages naar een hoger plan te brengen, zodat hun kinderen naar school kunnen en vrouwen ook een eigen inkomen hebben”, legt Janson uit. “Maar het blijven familiebedrijfjes, waar vrouwen en kinderen af en toe meehelpen.” Een van de initiatieven om de cacaoboeren een beter inkomen te geven, is de ontwikkeling van de fruitdrank Kumasi, dat op het festival verkrijgbaar is. Janson: “Voor het maken van chocola wordt normaal alleen de cacaoboon gebruikt, terwijl het vruchtvlees eromheen heel sappig en fruitig is. Van het vruchtvlees wordt nu een heerlijke friszoete fruitsap gemaakt, die smaakt naar lychee, peer en witte perzik. Zo verdienen de cacaoboeren extra geld aan iets wat eerst verloren ging.” Wie meer wil weten over de geschiedenis van cacao en hoe een eerlijke en duurzame chocoladeketen eruitziet, kan op het festival terecht bij de speciale expositie van het enige cacao- en chocolademuseum van Nederland.

Samenwerking The Big Draw
Dit jaar werkt het festival samen met tekenfestival The Big Draw, dat van 23 tot en met 25 september plaatsvindt. Normaal gesproken staat de gemeente maar een evenement in de binnenstad toe. Deze keer is er een uitzondering gemaakt. “Chocolade en tekenen zijn allebei creatief en verbindend, dus hebben we de handen ineengeslagen”, vertelt Janson. De kruisbestuiving levert een aantal nieuwe festivalelementen op, zoals schilderen en teken met chocola voor kinderen, bodypainten met chocolade en schilderes Lily Kooymans maakt een groot chocoladekunstwerk. Traditiegetrouw zullen de living statues en Jansons chocofonteinen met fruitstokjes niet ontbreken. Bezoekers hebben de keuze uit vier smaken: melk, puur, wit en ruby. Her en der in de stad zullen andere ondernemers aanhaken met een eigen evenement. Zo is er een modeshow en een poppentheater. “Maar wel met een knipoog of link naar chocolade”, aldus Janson. “Anders wordt het een gewone braderie.”

Afrikaanse ritmes
Het thema van het chocoladefestival is Afrika. “Wel zo logisch, als je bedenkt dat de meeste cacaobonen uit dit continent komen, met name uit West-Afrika”, zegt Janson. Aansluitend op het thema zijn drie Afrikaanse bands uitgenodigd, die met aanstekelijke ritmes en klanken een typische Afrikaanse sfeer neerzetten. La Compagnie Tahoungan toont de cultuur, dans en muziek van Togo en trekt met traditionele instrumenten en kleding, maskers, steltlopers, vuurspuwers en vuureters, tovenarij en voodoorituelen door het centrum. Op het podium speelt Mandinkabi traditionele griotmuziek uit Senegal en Gambia; en Boka de Banjul geeft een overrompelende, muzikale performance met Gambiaanse Mbalax beïnvloed door een mix van stijlen als jazz, Afrobeat, reggae, rocken nog veel meer. “Met al deze ingrediënten wordt het weer een onvergetelijk evenement voor jong en oud”, voorspelt Janson. “Als er dertigduizend mensen komen, ben ik dik tevreden.”

Het 18e Chocoladefestival vindt plaats op zondag 25 september van 12.00 tot 17.00 uur.


chocoladefestival-zutphen.nl

Chocoladefestival in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau
Chocoladefestival in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau
Schilderen met chocolade. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant