De in fraaie kostuums gestoken amateurspelers voeren het theaterstuk 'Schull & Boete' deze week liefst tien keer op in de Burgerzaal. Foto: Anton de Roode

De in fraaie kostuums gestoken amateurspelers voeren het theaterstuk 'Schull & Boete' deze week liefst tien keer op in de Burgerzaal. Foto: Anton de Roode

Amateurspelers genieten van onvergetelijke ervaringen in volgepakte Burgerzaal

Algemeen

Historisch theaterstuk ‘Schull & Boete’ slaat enorm aan

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - In de aanloop naar de tweede (en vooralsnog laatste) reeks opvoeringen van het succesvolle, historische theaterstuk ‘Schull & Boete’ in de Zutphense Burgerzaal vertellen spelers enthousiast over hun ervaringen. “We zijn een stel amateurs die dit stuk met ontzettend veel plezier hebben voorbereid.”

Nooit hadden ze durven dromen dat de bezoekersteller na de negen uitvoeringen in juli op bijna 950 zou staan. ‘Ze’ zijn de voor het overgrote deel uit Monumentengidsen bestaande spelersgroep, die betrokken is bij ‘Schull & Boete’. Een 30 minuten durend theaterstuk dat onder de vlag van Stichting Gilde Zutphen tot stand is gekomen. 

“We hadden er rekening mee gehouden dat er soms maar twintig of dertig mensen in de zaal zouden zitten. Het is geweldig dat dit er in werkelijkheid gemiddeld ruim honderd waren. En voor de tien opvoeringen van donderdag 18 tot en met zondag 21 augustus zijn ook bijna alle zitplaatsen al gereserveerd”, zegt Cyp Wagenaar. Hij benadrukt dat er nog wel degelijk mogelijkheden zijn om een voorstelling bij te wonen: “Zorg dan wel dat je op tijd in de Burgerzaal bent.”

Geest
Wagenaar vertolkt in het op een waargebeurd verhaal gebaseerde theaterstuk een dubbelrol. Hij speelt - net als Paul Ploegman - de geest van de door de welgestelde wijnhandelaar Hendrick Schull in de herberg onder de huidige Wijnhuistoren doodgestoken schepen (stadsbestuurder) Bernt Kueser en fungeert daarnaast als een van de vertellers. In de eenakter staat de rechtszaak tegen Schull centraal. Deze had in 1543 ook daadwerkelijk plaats in de Burgerzaal.

Lol en energie
In het Wijnhuistorenrestaurant, waar negen spelers zich voor het interview hebben verzameld, vertelt Ploegman dat hij voor de eerste repetitie in maart tegen zijn vrouw had gezegd, dat het zeer waarschijnlijk bij één keer zou blijven omdat hij het ‘veel te druk’ had. “Maar het meedoen gaf me zoveel lol en energie dat ik ben doorgegaan”, aldus de bekende fotograaf en stadsgids.

Bij de andere spelers is het enthousiasme net zo groot. “Je kunt stellen dat we het met ontzettend veel plezier doen”, zegt Edward Bout, een van de rechters in het theaterstuk. Ria Westerink (net als Lucy Mattenmaker vertolkster van getuige Geerken) had iedereen die vorig jaar had gezegd dat ze nu op het toneel zou staan ‘voor gek verklaard’. “Maar het is zó ontzettend leuk, ik voel me ook veilig in de groep.” 

“We zijn een stel amateurs die dit stuk met ontzettend veel plezier hebben voorbereid”, zegt Marleen Tebbenhoff Rijnenberg. “Jaren geleden heb ik, toen ik nog in Groningen woonde, in Zutphen eens een middeleeuws festival meegemaakt. Het is heel erg leuk om hier nu zelf in een middeleeuwse setting te spelen.”

Rechter
Een toevallige overeenkomst met de setting van ‘Schull & Boete’ is dat Tebbenhoff Rijnenberg zelf rechter is. “Bij het spelen van het stuk overviel me wel vaak de gedachte dat je als vrouw in die tijd in alle opzichten in een volstrekt afhankelijke/ondergeschikte positie zat en op geen enkele manier een (maatschappelijke) rol kon spelen zoals ik nu wel kan in mijn vak. Een van de weinige onafhankelijkere posities was in die tijd misschien wel juist de ‘vrouw van lichte zeden’ (natuurlijk met alle narigheid van dien, maar toch) die ik in het stuk als vertelster speel. En dat is dan wel weer een leuke verbinding tussen toen en nu”, zegt de oud-Groningse.

Lachsessie
Professioneel regisseur Ivo Feuth krijgt door zijn spelers alle lof toegezwaaid. Hij heeft er, zo zeggen zij, alles aan gedaan om iedereen volledig op zijn/haar gemak en vrij te laten voelen. Hiervoor zette hij onder meer een lachsessie in. Feuth gaf de spelers ook alle ruimte om zich in hun rol in te leven en daaraan invulling te geven. En hij vond het prima dat spelers in kleine werkgroepjes teksten aanpasten.

Verder verdienen Clasien Burkels en Johan Blanksma het om in dit verhaal genoemd te worden voor hun onvermoeibare inzet om van ‘Schull & Boete’ voor iedereen een onvergetelijke ervaring te maken. De fraaie kostuums heeft Mies van der Schuyt - die zelf als vertelster meespeelt - geregeld in Doesburg.

Volgens ‘rechter’ Jan Wiegers vormt de Burgerzaal zonder twijfel ook een belangrijk onderdeel van het succes: “We spelen het stuk best heel aardig, maar de historische setting maakt het helemaal af!”

Tickets reserveren voor ‘Schull & Boete’ is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie over de komende opvoeringen op: podiumplein.nl/artiesten/gilde-zutphen/voorstellingen. Een promotieclip van het theaterstuk is te bekijken door de qr-code te scannen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant