Acupuncturisten Els van der Kooij (links) en Mieke Verweij (rechts) samen aan het werk in 'de Proeflokalen'. Foto: Ron Eijkelhof
Acupuncturisten Els van der Kooij (links) en Mieke Verweij (rechts) samen aan het werk in 'de Proeflokalen'. Foto: Ron Eijkelhof

Acupunctuur voor een prikkie aan Vispoortplein in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Enkele acupuncturisten bieden sinds medio februari iedereen de mogelijkheid om zich in Zutphen tegen een sterk gereduceerd tarief te laten behandelen. Lang niet iedereen weet dat dit elke maandag tussen 10.00 en 13.00 uur kan in lokaal 18 van ‘de Proeflokalen’ aan Vispoortplein 16. Initiatiefnemer Els van der Kooij hoopt dat veel meer mensen deze gelegenheid gaan benutten.

Door Rudi Hofman

Els van der Kooij uit Zutphen is gespecialiseerd in de Chinese geneeskunde, waarvan acupunctuur een onderdeel is. Zij wil acupunctuur toegankelijk maken voor mensen met een smalle beurs en bedacht daarom ‘Acupunctuur voor Iedereen’.

Een reguliere behandeling kost gemiddeld 60 à 100 euro. In ‘de Proeflokalen’, waar meerdere mensen tegelijkertijd worden behandeld, is dat slechts 20 euro. “Mensen mogen als ze dat willen en kunnen meer betalen. De bedoeling is op termijn een potje op te bouwen zodat we bijvoorbeeld ook mensen uit het asielzoekerscentrum nog goedkoper of misschien wel gratis kunnen gaan helpen”, zegt Van der Kooij. Betalen kan contant of via een Tikkie.

Tong en pols
Bij het eerste bezoek wordt de bezoeker gevraagd een vragenlijst in te vullen zodat snel duidelijk wordt om welke klacht(en) het gaat. Het kijken naar de tong en het voelen van de pols zijn vaste onderdelen van de diagnosestelling. Dit maakt duidelijk hoe het met de verdeling van de energie in het lichaam en de energiestromen naar de orgaansystemen gesteld is.

Het scala aan klachten waarbij acupunctuur voor verbetering of verlichting kan zorgen, is volgens Van der Kooij enorm breed. “Ik denk dat je bij nagenoeg alle klachten baat bij acupunctuur kunt hebben.” Voorbeelden zijn acute en chronische pijnklachten, allergieën en huidklachten, luchtwegklachten, spijsverteringsklachten, gynaecologische aandoeningen en psychische klachten als stress, depressiviteit en lusteloosheid. 

Van der Kooij, die al jarenlang een goedlopende praktijk heeft aan de Bornhovestraat, schreef zo’n zestig collega’s in Zutphen en omgeving aan. Van de zeven die in eerste instantie aangaven te willen meewerken, bleef uiteindelijk alleen Mieke Verweij uit Ruurlo over.

Wiel uitvinden
“We hebben tegen elkaar gezegd; we gaan het gewoon doen en moeten samen het wiel van deze manier van werken uitvinden. Na de vakantie komt er waarschijnlijk een derde acupuncturist bij”, zegt Els. Aan het afhaken van collega’s lagen volgens haar vooral praktische redenen, zoals het hebben van jonge kinderen, ten grondslag. 

Tot op heden loopt het bij ‘Acupunctuur voor Iedereen’ nog geen storm. Het grootste aantal behandelingen op één ochtend is vijf en in het begin zijn er ochtenden geweest waarop niemand zich meldde. “De laatste tijd zien we wel steeds meer mensen komen. We hebben zelfs een vaste klant uit Arnhem en al drie stagiaires gehad. Het is als therapeut ook heel leuk om samen met anderen te kunnen werken. Dat is voor mij een grote meerwaarde”, zegt Els.

Twaalf jaar geleden las Van der Kooij in een internationaal vakblad dat in Engeland en de VS ‘Community Acupuncture’, het in gezelschap aanbieden van betaalbare behandelingen, echt een beweging was geworden. Het leek haar mooi zoiets ook in haar woonplaats op te zetten. Pas dit jaar zag zij kans hier werk van te maken.

Preventie
In China, de bakermat van acupunctuur, is de geneeskunde volgens Els veel meer gericht op preventie: “De geneeskunde is daar ook veel toegankelijker en Chinezen beschikken van oudsher zelf over meer basale kennis over gezondheid. Zij gaan veel sneller met klachten naar de dokter of therapeut. Hier in Nederland zijn we gewend om pas als we heel erg ziek of uit balans zijn naar de huisarts te stappen.”

Acupuncturisten uit de regio Zutphen die interesse hebben om zich aan te sluiten bij het initiatief ‘Acupunctuur voor Iedereen’ kunnen contact opnemen met Els van der Kooij via de site: www.acupunctuurvooriedereen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld