Chantal Elskamp en Geert Koppes met achter hen de distels van de kaardebol en in de verte de verhalentipi. Foto: Meike Wesselink
Chantal Elskamp en Geert Koppes met achter hen de distels van de kaardebol en in de verte de verhalentipi. Foto: Meike Wesselink

Vakantie op de Kaardebol met leuke activiteiten

Algemeen

ZUTPHEN - Vrijdag 19 augustus tussen 11.00 uur en 16.00 uur is er van alles te beleven op de Kaardebol. Natuurlijk is het in de tuin van het educatief centrum nog volop zomer maar tussen het struinen door het groen, ontdek je leuke en spannende workshops en activiteiten. Alle bedrijven en organisaties op de Kaardebol (behalve Erve Eme) hebben hun deuren geopend en laten jou kennismaken met hun reguliere activiteiten of hebben voor de themadag iets speciaals bedacht.

Door Meike Wesselink

Zo leer je van ecologisch hovenier Loek Gorris hoe je een stapelmuur bouwt, ga je uilenballen uitpluizen met het IVN en worden er spannende verhalen verteld in de tipi (door Studio Veldmuis). Je kunt zelf een kruidenthee samenstellen met bloemen en kruiden uit de tuinen, je leert met natuurlijke materialen een insectenhotel maken (met BSO + Dikkertje Dap) en er worden pannenkoeken gebakken. Kortom: het is niet alleen voor kinderen maar voor iedereen een interessant dagje uit tijdens een van de laatste vakantiedagen. 

“Met deze dag bieden we de gelegenheid om een kijkje binnen de poorten van de Kaardebol te nemen”, legt beheerder Chantal Elskamp uit. “Wij draaien ons normale programma met BSO+ Dikkertje Dap en met 3D Zorg en Dagbesteding. Voor beginnend dementerenden is de Bovenkamer zoals altijd geopend. Om 11.00 uur kunnen bezoekers samen met onze vaste gasten meedraaien met het ontspanningsuur, met yoga, ademoefeningen en ontspanningsoefeningen. De vlindertuin kan worden bezocht tegen een kleine vergoeding en Eetcafé Hortus is gedurende de hele dag maar ook ná vieren nog geopend voor een drankje, een biologisch ijsje of een heerlijke maaltijd.”

“Tijdens maar ook na corona was het voor alle organisaties op de Kaardebol een kwestie van de zeilen bijzetten om de reguliere activiteiten en bedrijvigheid weer op gang te krijgen”, vervolgt de beheerder. “Nu alle functies weer zijn bezet, de bedrijvigheid weer terug is en er ook weer een mooie horecaplek is gekomen, willen we de deuren opengooien voor iedereen en laten zien hoe de Kaardebol als collectief samenwerkt en elkaar aanvult. Alleen voor de vlindertuin en de horeca wordt een vergoeding gevraagd maar zij financieren daarmee weer verschillende leuke en lekkere activiteiten op de dag zelf. Al met al dus een heel toegankelijke en vrijblijvende dag.”

Ondanks de inzet van vele (vrijwillige) betrokkenen, blijft het een lastige klus om de Kaardebol rendabel te houden. 

Voormalig bestuurslid Geert Koppes: “Wij zijn in overleg met het nieuwe college en in het bijzonder met wethouder Eva Boswinkel om samen met Gemeente Zutphen de basis van de Kaardebol te verstevigen en die steun hebben wij echt nodig. De Kaardebol houdt zich op een duurzame manier bezig met kinderen, met volwassenen én ouderen en richt zich op groen, historie en toekomst. Een plek die voor iedereen toegankelijk is.”


kaardebolzutphen.nl

Er zijn allerlei leuke en spannende activiteiten te beleven in de mooie tuinen van de Kaardebol. Foto: Sonja Zegstroo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant