Het dak vol onlangs ontwikkelde zonnepanelen die ook waterstof produceren. Impressie: Veldhoven Architecten.

Het dak vol onlangs ontwikkelde zonnepanelen die ook waterstof produceren. Impressie: Veldhoven Architecten.

Voorbereiding bouwwerkzaamheden Techniekfabriek gestart

Economie

Tech Fab schooljaar 2023-2024 in gebruik

Door Meike Wesselink

ZUTPHEN - Voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de realisatie van de Techniekfabriek zijn gestart. Het veelbelovende innovatieve lab waar technisch onderwijs en ondernemers in techniek elkaar ontmoeten, wordt nu wel heel tastbaar. De Reesinkloods, vlak achter het station op Noorderhaven, vormt de monumentale schil om het innovatieve, duurzame gebouw dat binnenin plaats krijgt. Studenten Smart Building en Technology (Aventus) en vormgeving (Cibap) realiseerden het gebouw, samen met stagebegeleider Daan Kusters en architect Silvester van Veldhoven al op papier. Ook de uitvoering wordt een coproductie van onderwijs en bedrijfsleven.

“Dat is meteen de filosofie van de Techniekfabriek”, aldus initiatiefnemer Gerrit Kamphuis, die samen met de studenten Olaf, Gijs, Jorn en Hessel, stagebegeleider Daan Kuster en ondernemer Jan Duits is aangeschoven op de bovenetage van het Pakhuis, dat fungeert als epicentrum van de Techniekfabriek. “De jongens hebben een praktische achtergrond en volgen nu de versnelde MBO4 opleiding Smart Building en Technology. Met het mede ontwikkelen van de Techniekfabriek, doorlopen zij meteen hun stage en dat is wel een heel bijzondere, durf ik te zeggen. “Het is ontzettend prettig werken met deze aanpakkers en het benadrukt voor mij alleen maar dat oude rotten in het vak nog best iets hebben in te brengen en jonge mensen het bedrijfsleven een mooie impuls kunnen geven.”

Het draait in de Techniekfabriek om duurzaamheid. Waterstof in het bijzonder. Student Hessel, die zich bezighoudt met de installatietekeningen van het pand: “Met de bouw van de Techniekfabriek houden we rekening met de voorziene overbelasting van het elektriciteitsnet. Het dak komt daarom vol te liggen met zonnepanelen die ook waterstof produceren, er komt een waterstoftank, een warmtepomp en we maken gebruik van warmte- en koudeopslag. Het gebouw wordt zelfvoorzienend en de installaties krijgen een prominente plek binnen de Techniekfabriek. We werken de installaties letterlijk zo transparant mogelijk uit zodat ze ook als studieobject kunnen dienen.” 

Dat ze werken aan iets dat allesbehalve fictief is, heeft een grote meerwaarde voor de studenten. “Dat het ook echt gerealiseerd wordt is gaaf maar ook de vrijheid die wij krijgen om het gebouw op te bouwen, waarderen we erg”, aldus Gijs.

De komst van basisschoolleerlingen van De Waaier naar het Pakhuis vorige week, was voor de jongens meteen een goede oefening om de interactiviteit van de Techniekfabriek uit te testen. Helemaal zelf bedachten de kinderen een app om de kleur van zonnepanelen aan te passen aan die van het gebouw. Gerrit Kamphuis: “Kennismaken met techniek begint op de basisschool. Het is inmiddels wettelijk bepaald dat basisscholen over een techniekruimte moeten beschikken. Hoe mooi is het dat we straks met alle Zutphense scholen de beschikking hebben tot een hightech lab.”

Kamphuis die met zijn bedrijf vijfentwintig jaar geleden de allereerste koude-warmteopslag van Nederland installeerde: “Meester-gezel-leerling mag je echt zien als de oude term voor een leven lang leren. Naast jonge studenten en zij-instromers, zien wij de Techniekfabriek als kennisinstituut voor gebruikers van duurzame technieken en voor het bedrijfsleven. 

Samen met Zutphen Energie en andere stakeholders uit Zutphen en omgeving hebben wij de ambitie om de binnenstad van Zutphen te verduurzamen en aardgas te vervangen voor waterstof. Voor gebruikers en bedrijfsleven komt daar echt wel wat educatie bij kijken. Zonder kennis is waterstof een levensgevaarlijk gas. Met de komst van een waterstoffabriek op De Mars, een keur aan innovatieve technische bedrijven en onderwijsorganisaties uit Zutphen en omgeving, zetten wij Zutphen met de Techniekfabriek absoluut op de kaart.”

Ondernemer Jan Duijts zet zich al langere tijd in om technische opleidingen weer hot te maken. Duits Was betrokken bij de oprichting van het Innovatiegilde Pakhuis Noorderhaven. “Met een stel vrijwilligers brachten wij onze technische snufjes per aanhanger naar de scholen toe. Toen kwam er een technieklokaal voor het Baudartius en nu de Techniekfabriek. Dit wordt gewoon een succes”, glimlacht de werktuigbouwkundige. “Volgend jaar augustus staat daar een gebouw met een nieuwe staalconstructie, een nieuwe vloer, een bovenetage, twee ingerichte lokalen en een dak. Aan de Techniekfabriek zit geen drempel dus je kunt je voorstellen dat we daar aan blijven bouwen en sleutelen.” 

Duits erkent dat het begrip Cleantech lange tijd, zeker voor Zutphen, een vaag begrip was. “We hebben het nu over een fieldlab met techniek op hoog niveau. Dan is het opeens niet meer zo wollig. We kunnen ons hiermee in de Stedendriehoek verbinden en onderscheiden. Apeldoorn heeft zijn specialisatie in de automotive, Deventer heeft de metaalindustrie en bouwkunde. Zutphen onderscheidt zich met waterstof. In de Achterhoek rijden nog steeds veel dieseltreinen. Als een grote speler als Strukton, gevestigd in Zutphen, de overstap wil maken naar waterstof, dan kunnen we elkaar hier, nu en in de nabije toekomst vinden, om maar iets te noemen. Het zou dus best kunnen dat de Techniekfabriek verder gaat reiken dan de Stedendriehoek.”

Meer dan vijftien innovatieve bedrijven en organisaties hebben zich aangesloten bij Techniekfabriek en nog eens vijftig organisaties zijn geïnteresseerd in deelname. De komende weken ligt de focus van de initiatiefnemers op dit partnerschap. Denkt u ook iets te kunnen bijdragen aan Techniekfabriek? Neem dan contact op via onderstaande site.


www.techniekfabriekzutphen.nl

Een impressie hoe het nieuwe gebouw in de oude Reesinkloods er mogelijk uit komt te zien. Bron: Veldhoven Architecten

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld