De heer Jan Frings ontvangt uit handen van voorzitter Adriaan van Oosten de waarderingsprijs 2022. Foto: I. Hissink
De heer Jan Frings ontvangt uit handen van voorzitter Adriaan van Oosten de waarderingsprijs 2022. Foto: I. Hissink

Waarderingsprijs 2022 van HVZ naar Jan Frings

Algemeen

ZUTPHEN - De Waarderingsprijs 2022 van Historische Vereniging Zutphen gaat dit jaar naar lid Jan Frings.

Zoals ieder jaar was het ook nu weer een moeilijke keus voor het bestuur. De Historische Vereniging Zutphen beschikt gelukkig over een groot aantal zeer te waarderen leden, die zich allen op de een of andere manier verdienstelijk gemaakt hebben en nog steeds maken voor de HVZ. 

Waarom is bij dit alles de keus op Jan Frings gevallen? De reden daarvoor ligt vooral in het breedte van zijn inzet voor de vereniging en voor de geschiedenis van Zutphen. Zoals hij zelf op een aantal terreinen, met veel geduld en veel paleografische expertise, minutieuze research heeft gepleegd in de rijkdom van het Regionaal Archief – onder andere zijn werk in de memorieboeken, het weeskamerarchief en de 19de- en 20ste-eeuwse adresboeken van de stad -, zo heeft ook het bestuur research gedaan in de geschriften die Jan Frings in de loop van maar liefst 20 jaar heeft bijgedragen aan het tijdschrift ‘Zutphen’. Zijn eerste bijdrage dateert uit het nummer 2002-1 en is een zeer gedegen overzicht van de bewonersgeschiedenis van het huis genaamd ‘Het Wapen van Danswick’, nu Barlheze 27. 

In totaal vond de vereniging verspreid over vrijwel alle jaargangen die sinds 2002 zijn verschenen, 24 artikelen van zijn hand. Daarnaast kan men zijn 20-jarig jubileum als lid van de redactie vieren. Ook aan de digitalisering van het tijdschrift ‘Zutphen’ heeft Jan Frings menige steen bijgedragen. Zonder ook al zijn overige digitale verdiensten voor de HVZ op te willen noemen, wil het bestuur toch graag vaststellen dat ook in de website en in de database van de Werkgroep Bouwhistorie de sporen van Jan Frings terug te vinden zijn

Om al deze redenen – en het overzicht blijft noodzakelijkerwijs onvolledig – verleent het bestuur de Waarderingsprijs 2022 graag aan Jan Frings.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant