De Warkense Molen is deelnemer van de recordpoging molendraaien. Foto: Franck de Hoogh
De Warkense Molen is deelnemer van de recordpoging molendraaien. Foto: Franck de Hoogh

Warkense molen deelnemer recordpoging

Algemeen

WARNSVELD – Op zaterdag 9 april wordt tussen 11.00 en 12.00 uur geprobeerd om alle molens in Nederland die kunnen draaien tegelijk te laten draaien. De Warkense molen in Warken (nabij Zutphen) is één van de 752 Nederlandse Wind- en Watermolens die zich al hebben aangemeld. Naast de Nederlandse molens draaien in het buitenland vijftien molens mee!

2022 is het 50-jarig jubileum van het Gilde vrijwillig Molenaars (GvM), de organisatie die zich bezig houdt met het opleiden van wind- en watermolenaars. Dat doet dit gilde dit jaar precies vijftig jaar, kosteloos en met enorme enthousiasme zorgen zij ervoor dat er ieder jaar tientallen nieuwe molenaars jong en oud, vrouwen en mannen met goed gevolg hun examen afleggen. Hierdoor behouden zij het ambacht van molenaar, sinds 2017 op de immaterieel erfgoedlijst van de UNESCO!

Het is ook het Jaar van de Molenaar om het ambacht van molenaar aandacht te geven. Veel molenaars hebben enthousiast gereageerd en doen mee door hun molen op 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur te laten draaien. Nederlandse molenaars worden bij dit record ondersteund door molenaars uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en zelfs in Nieuw-Zeeland staat men midden in de nacht op om gelijk met de molenaars in Nederland hun molen te laten draaien!

Deze recordpoging is nu al een groot succes en onderstreept de verbondenheid van het molenaarsgilde. Deze recordpoging is geen officiële Guinness Book of records-poging, maar zal gebruikt worden als referentie. In de toekomst wordt wel gekeken of zij in het Guinness Book met een gemeten record kunnen komen met de vele daaraan verbonden voorwaarden.

De molen is voor iedereen te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt er gemalen. De Warkense molen staat aan de Lage Lochemseweg in Warnsveld (buurtschap Warken).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld