Werk van Nouran Breem. Foto: PR
Werk van Nouran Breem. Foto: PR

Expositie ‘Kleurrijke draden uit de duisternis’

Algemeen

WARNSVELD - De eerste kwartaalexpositie van 2022 in woon- zorgcentrum Den Bouw, Abersonplein 9 in Warnsveld, is voor Nouran Breem. Nouran studeerde in 2012 af aan de kunstacademie van Aleppo. Als vluchtelinge kwam zij na veel omzwervingen terecht in Zutphen waar zij nu de draad weer probeert op te pakken. De expositie ‘Kleurrijke draden uit de duisternis’ is tot 1 april dagelijks te bezichtigen. 

Vanaf 2011 is het oorlog in Syrië. Eén van de mensen die daar middenin zat is Nouran Breem. In 2012 studeerde zij af aan de kunstacademie van Aleppo, richting schilderkunst. Klaar om een leven als kunstenaar te beginnen maar dat liep anders. In hetzelfde jaar werd Aleppo een donkere en gevaarlijke stad. Nouran vluchtte via het Noorden van Syrië naar Antakya, Turkije. Daar is zij een jaar gebleven. Het conflict tussen Soennieten en Sjiieten breidde zich uit naar het gebied waar zij woonde. Antakya voelde niet meer veilig. In de zomer van 2014 besloot zij om naar Europa te komen. In haar eerste jaar in Nederland maakte zij veel zwart/wit inkttekeningen. Vaak groteske koppen. Die verdwenen aanvankelijk in een la, als weggestopte herinneringen aan een zware tijd. Zij kon ze niet meer zien. 

Nouran ging vrijwilligerswerk doen bij het Museum en o.a. bij Waterkracht in Zutphen, waar zij kookte voor ouderen. Daar ontmoette zij Siddhi. Dat werd het begin van een hechte vriendschap en een bijzondere samenwerking. De zwart-wit inkttekeningen werden door Siddhi bewerkt, doorregen met kleurrijke draden en kregen zo een nieuw leven, zij voegde hoop toe aan dit zware werk. Een indrukwekkend deel van de expositie. 

Als je in Den Bouw de klapdeuren doorgaat kom je in het nu. Kleurrijker werk laat zien dat Nouran weer kleur in haar leven toelaat. Inmiddels werkt zij ook mee aan een theaterstuk, samen met ‘Woest Oost’, over vluchten en wat er gebeurt met een vluchteling die plotseling in een ander wereld terechtkomt. Daar schildert zij grote decorstukken voor.

Nouran over haar huidige werk: “Schilderen is de kern van wie ik ben. De kleuren op mijn palet leiden de weg en ik volg hen gewoon. Ze zijn als een lichtbaken op de onbekende weg naar mijn waarheid. Ik werk in principe met acrylverf op grote linnen doeken. Grote maten betekenen grote vragen. Vragen die zoeken naar antwoorden in de vorm van nieuwe vragen. Balans tussen mijn lichaam en geest vind ik ook wanneer ik yoga doe. Verder ontmoet ik graag andere mensen. Hoe meer mensen ik leer kennen hoe rijker ik mij voel. Ook leer ik graag nieuw dingen. Op dit moment leer ik karate. Daarin ontmoet ik mijn kracht en leer ik mijn energie nog meer richting te geven. “


www.nouranbreem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld