Tiana Wilhelm, directeur van Musea Zutphen, was aanwezig bij de ludieke knuffelactie tegen de lockdown. Foto: Musea Zutphen
Tiana Wilhelm, directeur van Musea Zutphen, was aanwezig bij de ludieke knuffelactie tegen de lockdown. Foto: Musea Zutphen

Lucht lijkt op te klaren voor Musea Zutphen, is ludieke knuffelactie opmaat naar heropening?

Algemeen

ZUTPHEN - Musea Zutphen-directeur Tiana Wilhelm heeft een weekend van uitersten achter de rug. Eerst was er de teleurstelling wegens het moeten afblazen van een ludieke actie tegen de lockdown, later volgde de blijdschap omdat het ernaar uitziet dat culturele instellingen later deze week weer hun deuren mogen openen. Uiteindelijk ging zaterdag het ludieke protest in aangepaste vorm alsnog door.

Door Rudi Hofman

Knuffelkunst. Zo valt de combinatie van tientallen knuffels en de fraaie expositie ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ in het Stedelijk Museum Zutphen op deze grauwe zaterdag met enige fantasie te omschrijven. De knuffels zijn ingebracht door cultuurliefhebbers die gehoor hebben gegeven aan de oproep om mee te doen aan dit aaibare protest tegen de aanhoudende lockdown. 

In eerste instantie zouden sympathisanten in het auditorium van Musea Zutphen in het kader van ‘Museum Gym’ zaterdag bewegingslessen kunnen volgen onder deskundige begeleiding van Daphne Kramer-Schaffers, die in Zutphen haar eigen pilatesstudio heeft. De gemeente liet vrijdag weten dat zij een lockdownprotest in die vorm niet toestond. “De landelijke regels zijn duidelijk: musea mogen niet open. Wij handhaven hierop. Dit is ook zo afgesproken in onze Veiligheidsregio en we hebben Musea Zutphen hierover geïnformeerd”, zei een gemeentewoordvoerder desgevraagd in een toelichting op het verbod.

Knuffelvariant
Uit vrees dat de gemeente zaterdag direct zou ingrijpen, schakelde directeur Tiana Wilhelm in overleg met haar team razendsnel en kwam zij met de knuffelvariant op de proppen. In de loop van de dag telde Vincent Kramer (pr en marketing) ruim zeventig knuffels in de meest uiteenlopende soorten en maten. De eerste aangeleverde knuffel, een witte beer, was voorzien van een kaartje met de tekst ‘Open Musea en Theaters NU!!!’ Op Facebook en Instagram plaatsten ook veel mensen een foto van hun knuffel met de hashtags #MuseumGym #OpenCultuur.

OMT-advies
Zowel Wilhelm als Kramer kreeg zaterdagochtend het nieuws mee van het jongste OMT-advies. Volgens het Outbreak Management Team is het verantwoord om onder meer culturele instellingen onder bepaalde voorwaarden weer open te stellen voor publiek. Of het kabinet dit advies overneemt, blijkt dinsdagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wilhelm kent geen enkele twijfel of openstelling verantwoord is: “We hebben de afgelopen jaren voldoende bewezen dat dit veilig kan. Je merkt ook dat er bij het publiek grote behoefte is om weer aan cultuur te kunnen snuiven.” De directeur zegt blij te zijn met de vele adhesiebetuigingen. Het verbieden van de Museum Gym-actie noemt de directeur ‘zonde’. “We hadden bewust voor het auditorium gekozen, omdat deze multifunctionele ruimte feitelijk losstaat van het museum. De gemeente ging hier desondanks niet mee akkoord. Was het zomer geweest, dan hadden we de actie naar buiten verplaatst.”

Woordenspel
Voor de klacht die kunsthuis Dat Bolwerck, filmtheater Luxor en servicebioscoop Cinemajestic Zutphen onlangs gezamenlijk bij de gemeente indienden omdat zij in tegenstelling tot de horeca niet mochten protesteren tegen de lockdown, heeft Wilhelm alle begrip. Het is volgens haar jammer dat het een ‘soort woordenspel’ is geworden over wat er wel en niet open mag. Als voorbeeld noemt zij de museumwinkel waar bezoekers al wel naar binnen kunnen, terwijl de expositieruimten vooralsnog gesloten moeten blijven. 

Zeker als je als museum een absolute topexpositie in huis hebt, is dit extra zuur. Bovendien is het al de tweede keer tijdens de coronacrisis dat het Stedelijk Museum Zutphen - dat samen met Museum Henriëtte Polak onder Musea Zutphen valt - dit overkomt. In 2020 werd de expositie ‘Koele Wateren, Schatten uit het Rijks’ ook hard getroffen door een lockdown. Hierdoor bleef het bezoekerstotaal rond de 6.000 steken, terwijl er op 15.000 was gerekend. 

Publiekstrekkers
In de eerste drie weken van de huidige expositie kwamen bijna 2.000 bezoekers naar het Stedelijk Museum Zutphen. De uit 39 ‘Hoge Luchten’-werken uit het Rijksmuseum aangevuld met dertien uit het eigen museumdepot bestaande expositie duurt tot 20 maart. Voor de vijf musea die in samenwerking met het Rijksmuseum de uit vier exposities bestaande serie mogen tonen, zijn dit belangrijke en niet zelden recordbrekende publiekstrekkers.

Geestelijk welzijn
“Nog belangrijker dan de bezoekersaantallen is dat we mensen alle fraais kunnen tonen wat we hier gepresenteerd hebben. Juist tijdens een pandemie is cultuur heel belangrijk voor het geestelijk welzijn van mensen. Musea en theaters zijn ook inspiratie- en ontmoetingsplekken”, benadrukt Tiana Wilhelm.

http://www.museazutphen.nl/hoge-luchten

In de loop van zaterdag liep het aantal door sympathisanten ingebrachte knuffels op tot ruim zeventig. Foto: Musea Zutphen
Sfeerbeeld tijdens het knuffelprotest. Foto: Musea Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld