Oma Wiets en kleindochter Elynn tijdens de boekpresentatie. Eigen foto
Oma Wiets en kleindochter Elynn tijdens de boekpresentatie. Eigen foto

Zutphense kunstenares Wiets maakt eerste kinderboek

Elynn ziet haar dromen uitkomen

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Sombere tijden dienden zich aan. “Maart 2020, we werden stilgezet”, blikt kunstenaar Annewietske Stavast uit Zutphen terug. “Niemand wist nog precies wat corona ons brengen zou. Maar een negatieve stemming overheerste. Ik weigerde bij de pakken neer te gaan zitten. Probeerde er het beste van te maken. Besloot mijn creativiteit om te zetten in iets positiefs.” Het resultaat is een zelfgeschreven én -geïllustreerd kinderboek dat luistert naar de titel Elynn’s Droom. 

De ‘artiestennaam’ van de rasechte Zutphense luidt Wiets. De creatieve duizendpoot maakt beelden in was die vervolgens gebronsd worden, aquarelleert, schildert op acryl en maakt raamgedichten die al jaren menig ruit in haar woonplaats sieren. Daarnaast geeft ze les en workshops in de 13e-eeuwse toren die onlosmakelijk is verbonden met haar 14e-eeuwse woning aan de Oudewand. Maar dat gaat al bijna twee jaar met vallen en opstaan. 

De mensen hebben nog maar net geleerd te dansen met Jansen, of er ligt al weer een volgende lockdown in het verschiet. Wiets laat zich daar echter niet door van de wijs brengen. “Ik wil creatief bezig blijven”, zegt ze. “En besef dat de coronaperikelen ook voor kinderen niet meevallen. Zij maken de maatregelen evenzeer mee. Mondkapjes, andere gezichten, een mistroostige sfeer. Toch moeten ook zij kunnen blijven dromen. Zo kwam ik al tijdens de eerste coronagolf op het idee een boekje voor hen te maken.”

Wiets nam haar destijds 6-jarige kleindochter Elynn als model. Wat zou zíj leuk vinden om te dromen? “Ik heb daar mijn fantasie op losgelaten. Maakte 34 aquarellen met korte verhaaltjes, die Elynn en haar leeftijdsgenootjes zelf kunnen bekijken en lezen. Ik zette allerlei items op een rijtje. Bedacht eerst het verhaaltje, en maakte daar een illustratie bij. Gebaseerd op datgene wat mijn kleindochter zoal boeit. Van alles met een paard bijvoorbeeld. In bomen klimmen. Dat doet ze wel eens, maar ze heeft nog nooit aan een tak gehangen. Dat laat ik haar in een van de verhaaltjes doen. Net als springen van de hoge duikplank. Elynn zwemt heel graag, maar duiken is er nog niet bij. Dit is voor haar nog een droom. Of een zwembad vol met snoep. Ik had die droom al bedacht toen Elynn mij vroeg: ‘Oma, weet je wat ik leuk zou vinden? Een zwembad vol snoep!’. In het boekje komen haar dromen écht uit. En ik denk ook van heel veel andere kinderen van, zeg maar, 2 tot 8 jaar.”

Besloten kring
Afgelopen lente waren de verhaaltjes en afbeeldingen gereed. De bevriende ontwerpster Marijke Maarleveld uit Almen kon aan de slag om het boek vorm te geven. Vervolgens fotografeerde het Zutphense lithografiebedrijf Pixel-it de aquarellen zodanig dat die er in Elynn’s Droom ook daadwerkelijk uitzien als aquarellen. Waarna drukkerij Ened te Neede de laatste hand aan de door Wiets in eigen beheer uitgegeven verhalenbundel legde. De officiële presentatie was op 2 december. In Warnsveld, thuis bij Elynn. Zonder toeters en bellen, in besloten kring. Want corona weet nog altijd van geen wijken.

De inmiddels 7-jarige kleindochter geniet met volle teugen van het boek waarin zij figureert. Zij ziet zichzelf koorddansen, als een prinses balanceren op de laatmiddeleeuwse toren van oma en opa, snoezelen met haar favoriete knuffel, oftewel haar prins. “Elynn vindt het geweldig”, glundert Wiets. “Hilarisch ook, door wat er met haar in de hoofdrol allemaal plaatsvindt. Lachen, wanneer ze in haar kamertje gaat schilderen op de muur. Ook een droom, die natuurlijk alleen in het boek uitkomt…” 

‘Even geen
somberheid,
maar het
besef dat
er nog
volop kan
worden
gedroomd’

De 60-jarige Zutphense denkt dat haar missie geslaagd is. “Een negatieve aanleiding is omgezet in iets positiefs. Even geen somberheid, maar het besef dat er nog volop heerlijk kan worden gedroomd.” Bovendien heeft Wiets de smaak te pakken. “Eerder had ik voor publicaties al illustraties verzorgd. Dit is mijn eerste zelfgeschreven boek. Ik heb plannen voor een tweede. Misschien komt daarin Elynn’s twee jaar jongere zusje Evy aan bod.”

Elynn’s Droom, met harde kaft en gedrukt op glanzend papier waarmee de kleurige aquarellen uitstekend tot hun recht komen, kost 17,95 euro. Het boek is verkrijgbaar bij Van den Brink Boek en Buro in de Beukerstraat, bij Wiets zelf aan de Oudewand 47 of via www.wietskunstatelier.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden