Leonid Gorokhov. Foto: PR
Leonid Gorokhov. Foto: PR

Bach ontleed door Russische meestercellist en studenten

ZUTPHEN - Het laatste opleidingsweekend van 2021 bij CelloWercken Zutphen kent twee primeurs. Van 10 tot 12 december komt cello-professor Leonid Gorokhov naar Zutphen voor zijn eerste gastdocentschap. Samen met Jeroen den Herder brengt hij ook nieuw studiemateriaal in: de befaamde cellosuites van Johan Sebastian Bach.

Hoe Bach, en de suites in het bijzonder, te spelen. Dat is de vraag waar de tien studenten die dit weekend aantreden hun tanden in zetten. Tijdens een unieke openbare masterclass op zaterdagmiddag 11 december krijgt men een inkijkje hoe dat in de praktijk uitpakt. Zowel Leonid Chorokov als Jeroen Den Herder ontleden het werk van Bach dan met hun studenten. Hun eigen spel wordt daarbij als lichtend voorbeeld gesteld.

Bach: dansen en zingen 
Wereldwijd wordt er heel verschillend gedacht over het spelen van Bach. Zijn fameuze suites brengen overal ter wereld dagelijks vele topmusici in vervoering. In de woorden van Jeroen den Herder: “Het is zoeken naar dansen, in plaats van klassiek zingen, articulatie en het naar voren brengen van belangrijke noten. Harmonisch denken in plaats van melodisch is voor iedere cellist een grote uitdaging: we zijn toch zangers!”

Chorokov kende Zutphen al, vanwege meerdere optredens tijdens het Internationale Cello Festival. Hij is een meesterlijk vertolker van het klassieke repertoire. Veel passie legde hij in 2019 bij zijn Beethoven en Bach-vertolkingen. Zijn weergaloze techniek is één met een vrij lichaam en dat maakt spontaniteit op een hoog spelniveau mogelijk.

Van over de hele wereld
De visie van Chorokov op lesgeven past bovendien exact in de filosofie en thematiek van de Zutphense Academie. Momenteel is hij als professor violoncello aan de Hochschule Hannover verbonden. Eerder werkte hij aan de fameuze Menuhin school in Londen. Studenten van over de hele wereld weten hem te vinden.

Zo ook tijdens de driedaagse studie en verdiepingssessie bij CelloWercken. De studenten zijn dit keer afkomstig uit Duitsland, Spanje, Nederland, Frankrijk, IJsland en Griekenland. Naast het Bach-repertoire, storten zij zich op de stukken die ze eerder zelf al bij hun eigen conservatoria ter hand namen. Deze stukken voor cello en piano vertolken ze tijdens het slotconcert op zondagmiddag 12 december. Daarnaast treedt dan ook het CelloWercken Ensemble op. Er worden onder meer stukken gespeeld van Franck, Boulanger, Prokofiev, Boëlmann, Strauss en Lalo.

De openbare Masterclass ‘Bach ontleed’ vindt plaats op zaterdag 11 december van 15.00-17.00 uur. Tickets: 18,50 euro. Locatie: Galerie de Marspoort (Marspoortstraat 9A, Zutphen).

Het slotconcert ‘Monastery results!’ vindt plaats op zondag 12 december van 15.00-17.00 uur. Door: studenten CelloWercken Zutphen, pianisten Marck Ginepedrocchi en Hua Hsuan Lee en het CelloWercken Ensemble, o.l.v. Leonid Chorokov en Jeroen den Herder. Tickets: 18,50 euro. Locatie: Dat Bolwerck (Zaadmarkt 112, Zutphen).

Tickets verkrijgbaar via www.cellowerckenzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden