<p>De PvdA reikt de rode taart uit aan vrijwilligers van het Repair Café. Foto: PR</p>

De PvdA reikt de rode taart uit aan vrijwilligers van het Repair Café. Foto: PR

Rode taart voor Repair Café

ZUTPHEN - De PvdA heeft de rode taart uitgereikt aan het Repair Café. De PvdA waardeert de bijdrage aan het hergebruik van apparaten, meubels en kleding. En het Repair Café is toegankelijk voor iedereen. 

Het Repair Café Zutphen wordt iedere laatste zaterdag van de maand gehouden door een groep van 15 enthousiaste vrijwilligers, die er zichtbaar plezier in hebben om spullen te repareren. Coördinator Ton Schaap vertelt: ”In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem.” Het Repair Café is onderdeel van een landelijke organisatie. En bestaat zowel in Zutphen als in Warnsveld (in het Warnshuus de tweede dinsdagavond van de maand).

Ton Schaap: “Mensen nemen van alles mee. Nostalgische spullen zoals een platenspeler, een schemerlamp of een 75-jaar oude pop. Ook apparaten zoals koffiemachines, grasmaaiers en bijzondere dingen zoals een drone, accordeon of hometrainer. Die hometrainer zat zo erg vast, daar kon je zwaar op trainen. Laatst is het zelfs nog gelukt om een led-tv te repareren.”

Ongeveer 60 procent van de aangeleverde spullen kan hersteld worden. Ook wanneer blijkt dat reparatie niet mogelijk is, zijn mensen over het algemeen toch tevreden omdat ze dan in ieder geval weten dat repareren geen zin meer heeft. Bij iedere reparatie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Daardoor is het Repair Café voor een brede groep mensen toegankelijk.

Op dit moment is het Repair Café nog op de Stadswerkplaats op Helbergen-Zuid, een prachtige locatie. De samenwerking met de Stadswerkplaats verloopt soepel en het Repair Café herstelt ook spullen van tweedehandswinkel De Hand. Vanwege de al langer geplande bouw van huizen, moeten zowel de Stadswerkplaats als het Repair Café verhuizen. Het Repair Café heeft tijdelijk een plek gevonden. Vanaf 28 februari 2022 is het in wijkcentrum de Uitwijk. De Stadswerkplaats en De Hand gaan nauwer samenwerken en zoeken op dit moment samen naar een nieuwe locatie.

Overigens is het Repair Café is dit moment tijdelijk opgeschort vanwege de Covid-maatregelen. Hopelijk kunnen deze waardevolle activiteiten zo spoedig mogelijk weer herstart worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden