De Catharina-Amalia Rotonde in Zutphen verbindt de Prins Bernhardlaan en de Kleine Omlegging; ernaast de Koningin Julianalaan. Foto: Liesbeth Spaansen

De Catharina-Amalia Rotonde in Zutphen verbindt de Prins Bernhardlaan en de Kleine Omlegging; ernaast de Koningin Julianalaan. Foto: Liesbeth Spaansen

Jarige prinses Amalia heeft al eigen bomen en straten

Algemeen

Over lindes en lanen

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/ZUTPHEN - Nederland kent veel tradities. Het planten van lindebomen bij een huwelijk, troonsbestijging of geboortes van leden van het koninklijk huis is daar één van. Inmiddels zijn duizenden herdenkingsbomen in Nederland geplant voor koninginnen, prinsessen en de koning. Een tweede traditie is om straatnamen te vernoemen naar leden van het koningshuis en in veel plaatsen in Nederland zijn oranjebuurten te vinden. De achttiende verjaardag van kroonprinses Catharina-Amalia is een mooi moment om haar naam in deze regio te inventariseren.

Amaliabomen
Voor prinses Catharina-Amalia nam Stichting Nationale Boomfeestdag in 2004 het initiatief om leerlingen van basisscholen tijdens de boomfeestdag Amaliabomen te laten planten. De gemeente Vorden en de Oranje Vereniging Vorden namen het initiatief voor Vorden.

Ruim 200 groep 7 en 8 leerlingen van de vijf Vordense basisscholen in de toenmalige gemeente Vorden (sinds 2005 deel van gemeente Bronckhorst) stonden op 7 april 2004 bij Kasteel Vorden, het toenmalige gemeentehuis, klaar om een Amaliaboom te planten. Vijf leerlingen mochten de toenmalige burgemeester Kamerling en wethouder Wichers helpen.

Amaliastraten
Het toekennen van een naam voor een nieuwe straat is aan verschillende regels gebonden. Daar moet een straatnaamcommissie zich aan houden. Het benoemen van een nog in leven zijnde persoon is ongebruikelijk, want er dient vooraf een onderzoek plaatsvinden of de persoon onomstreden is. Een uitzondering wordt gemaakt voor onder andere leden van het koningshuis. “Zo gaat dat in een monarchie”, ontdekte René Dings, die feitjes over straatnamen verzamelt.

Naar Amalia zijn ongeveer 88 straten vernoemd. Hierbij inbegrepen zijn straat, weg, rotonde, laan, plein, park, pad of hof en de verschillende schrijfwijzen van haar naam. Denk hierbij aan Amalia, Catharina-Amalia of Prinses Amalia. Ook haar zussen hebben straatnamen, waarbij Alexia er ongeveer 28 heeft en Ariane bij benadering 26. Haar vader koning Willem-Alexander heeft rond de 239 straten en haar moeder, koningin Máxima ongeveer 57. Oma prinses Beatrix spant de kroon met rond de 554 vernoemingen.

Bronckhorst
In de gemeente Bronckhorst zijn in verschillende kernen straten naar leden van het koninklijk huis genoemd. Vorden koos voor alleen lanen: Beatrixlaan, Margrietlaan, Christinalaan, Willem-Alexanderlaan, Prins Clauslaan en Pieter van Vollenhovenlaan, net als Hengelo: Julianalaan, Beatrixlaan, Wilhelminalaan en Prins Bernhardlaan. In Steenderen zijn de Koningin Julianalaan, Koningin Wilhelminastraat en Prins Bernhardlaan te vinden. In Zelhem is een Oranje Nassaustraat, Prinses Beatrixstraat en Prinses Irenestraat en in Laag-Keppel de Julianalaan, Bernhardlaan en het Wilhelminaplantsoen. Hummelo benoemde alleen de Beatrixlaan en Margrietlaan en in Hoog-Keppel is alleen een Prinsenweg.

De naam van prinses Amalia, geboren op 7 december 2003 is in Bronckhorst niet meegenomen in een oranjebuurt. “In de gemeente Bronckhorst hebben wij weinig nieuwe straten waaraan een naam aan toegekend wordt”, is de uitleg van de afdeling communicatie van de gemeente. “Straatnamen komen of van initiatieven van de inwoners of er wordt advies gevraagd aan de historische vereniging. Bronckhorst is terughoudend met het toekennen van persoonsnamen omdat benoemingen naar personen de jeugd vaak niets zegt. Al is dat bij Amalia natuurlijk wel anders. Een uitzondering was de vernoeming van de oud-burgemeester, het Henk Aalderink Plantsoen in Vorden.” Bronckhorst kent geen straatnaamcommissie, een besluit over de namen van nieuwe straten wordt genomen door het college.

Zutphen
Hernoemden plaatsen in Nederland straten of rotondes na de geboorte van prinses Amalia, in Zutphen was dit niet het geval. In deze stad zijn veel rotondes neergelegd, die geen naam kregen. 

Begin 2004 stelde de straatnamencommissie van de gemeente Zutphen voor om een van de rotondes de Catharina-Amalia Rotonde te noemen, een suggestie van de CDA-fractie en uiteraard ter ere van de geboorte van de prinses. Gekozen werd om de naamloze rotonde in de koninklijke/prinselijke buurt bij de Prins Bernhardlaan/Kleine Omlegging te vernoemen naar prinses Catharina-Amalia. Het college van burgemeeseter en wethouders heeft op 6 april 2004 ingestemd met het voorstel en sindsdien kent de gemeente Zutphen de Catharina-Amalia Rotonde.

Het streven van de gemeente is dat straatnamen een beetje bij elkaar passen. Catharina-Amalia Rotonde is nu onderdeel van de Prins Bernhardlaan, naast de Kleine Omlegging ligt de Koningin Julianalaan. Verder bevat deze oranjebuurt de Wilhelminalaan, Prinses Marijkelaan, Prinses Beatrixstraat, Prins Clausstraat en de Sophialaan.

Bronnen: Gemeenten Bronckhorst en Zutphen, Contact editie Vorden 14 april 2004, www.edepot.wur.nl, www.boomfeestdag.nl en Over straatnamen met name; René Dings

Vijf leerlingen helpen op 7 april 2004 de toenmalige burgemeester Kamerling en wethouder Wichers met het planten van de Amaliaboom, een linde. Foto: Archief weekblad Contact/Dinie Velhorst
De Amaliaboom is flink gegroeid sinds het planten bij Kasteel Vorden, toentertijd het gemeentehuis van Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant