FC Zutphen bekert door na knappe zege op Tubantia

Algemeen

ZUTPHEN - FC Zutphen heeft dinsdagavond op een leeg sportpark ’t Meijerink een knappe 2-0 overwinning behaald op het twee klassen hoger spelende Tubantia. Daarmee heeft de ploeg zich geplaatst voor de derde ronde van de KNVB-beker.

FC Zutphen, dat David te Slaa en Zidane El Hadouchi wegens ziekte en doelman Joey Wolsink wegens andere verplichtingen miste, zocht meteen brutaal de aanval. In de 9de minuut was het direct raak door een prima actie van Hidde van Kalker die de bal onderschepte en een uitstekende pass gaf op Benjamin Roters. De spits van Zutphen speelde zijn directe bewaker uit en knalde de 1-0 in de touwen. Nadat Tubantia van de schrik bekomen was herpakten de gasten zich, en onder leiding van de sterk spelende aanvoerder Qays Shayesteh werd FC Zutphen onder druk gezet.

Uitstekend keeperswerk
Enkele minuten na de openingsgoal lag de bal op de stip na een gemakkelijk gegeven strafschop. Keeper Siem Isselman werd de ‘man of the match’ toen hij de hard ingeschoten bal van Gilian Renssen prima uit zijn doel ranselde.
Hij moest daarna nog een paar cruciale reddingen verrichten omdat Tubantia er na de gemiste penalty nog een flinke schep bovenop deed. FC Zutphen kwam flink onder druk te staan, maar doelman Isselman redde opnieuw na een razendsnel uitgevoerde aanval. Daarna nam de thuisploeg het initiatief weer over doordat het middenveld onder leiding van de sterk spelende Luuk Meijer steeds meer grip op de wedstrijd kreeg.
In de 30ste minuut viel de niet onverdiende 2-0. Na opnieuw een goede aanval, die in eerste instantie afgeslagen leek, was het Niek Bakkerweerd, die met een schitterend doelpunt de voorsprong verdubbelde. Met een prachtige omhaal, tussen diverse spelers in, verdween de bal in de kruising. Tubantia probeerde de bakens te verzetten en kreeg mogelijkheden via Qays Shayesteh en Jort Zengerink, maar zij vonden doelman Isselman op hun weg, die prima ingreep.

Zutphens initiatief
Na de rust was het opnieuw FC Zutphen dat sterk begon. De ploeg trachtte met snel combinatiespel de wedstrijd definitief te beslissen. In de 52ste minuut werd Benjamin Roters vervangen door Timon Kuiper. Deze gaf Niek Bakkerweerd een prachtige kans om te scoren, maar hij stuitte op de doelman. Even later was het Timon zelf die na een mooie aanval op de doelman stuitte. En aan de andere kant greep doelman Isselman uitstekend in toen Jort Zengerink alleen voor hem opdook. Timon Kuiper wist nog wel te scoren, maar had de pech dat zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, op aangeven van de grensrechter.

Verse krachten
In de 65ste minuut kwam Steye Kleijzen voor Lucas Hengstenberg, die er met kramp af moest. En tien minuten later kwamen Max Oostendorp en Stan Murray voor Mido Blok en Koen Hulleman. Hidde Ruessink haalde een inzet van Qays Shayesteh knap van de lijn, waarbij hij nog in aanraking kwam met de doelpaal. En aan de andere kant werd voor de tweede maal een Zutphens doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, ditmaal van Niek Bakkerweerd. Timon Kuiper had tien minuten voor tijd een uitstekende kans om de wedstrijd te beslissen, na een prima voorzet van Niek Bakkerweerd maar hij schoot over. In de 2-0 stand kwam echter geen verandering meer.
Met deze fraaie zege had FC Zutphen een prima generale voor de komende vier cruciale competitiewedstrijden.

Opstelling FC Zutphen: Siem Isselman, Hidde van Kalker, Jelle Macare, Hidde Ruessink, Khen Bakkerweerd, Koen Hulleman (75. Stan Murray), Luuk Meijer, Mido Blok (75. Max Oostendorp), Lucas Hengstenberg (65. Steye Kleijzen), Niek Bakkerweerd, Benjamin Roters (52. Timon Kuiper).