Boswachter Peter Muileman geeft bij de karakteristieke douglaslaan op ’t Waliën uitleg over de achtergronden van het bosbeheer van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten/Jantine Wesselink
Boswachter Peter Muileman geeft bij de karakteristieke douglaslaan op ’t Waliën uitleg over de achtergronden van het bosbeheer van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten/Jantine Wesselink

Natuurmonumenten start met werkzaamheden op landgoed ‘t Waliën

Algemeen

WARNSVELD - Natuurmonumenten start deze week met regulier bosbeheer op Landgoed ‘t Waliën tussen Zutphen en Lochem. “De typerende douglaslanen geven we meer lucht en licht, we gaan toekomstbomen (douglas) vrijstellen en maken open plekken in het bos. Al met al een enorme stimulans voor het bosleven.”, zo laat men weten. 

Er wordt op meerdere plekken op landgoed in het bos gewerkt. Op de open plekken komt meer licht op de bodem; een enorme stimulans voor de ontwikkeling van bosleven. Het werk is – als het weer meezit – in vier weken afgerond. Tijdens het werk kunnen paden iets minder goed begaanbaar worden. Uiteraard wordt geprobeerd de overlast tot een minimum te beperken. Na de werkzaamheden worden de paden weer hersteld.

Natuurmonumenten streeft naar bossen met zo veel mogelijk leven en variatie: “Soms heeft de natuur een steuntje in de rug nodig. Met name in voormalige productiebossen. Op de open plekken die ontstaan, komt het zonlicht weer op de bodem. En dat is cruciaal voor heel veel leven. Deze reguliere boswerkzaamheden doen we volgens de FSC -richtlijnen en passen in het bosbeleid van Natuurmonumenten over omgang met bos. Dit beleid is in 2019 na een achterbanraadpleging herzien. Zie natuurmonumenten.nl/bosbeheer. De keus welke bomen verdwijnen, hebben we zeer zorgvuldig gemaakt.”

Vragen of meer weten over de achtergrond van deze werkzaamheden? Mail dan naar BEAchterhoek@natuurmonumenten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant