<p>Gerrie van Zetten en Vincent Peppelenbosch van Dat Bolwerck. Foto: Alize Hillebrink</p>

Gerrie van Zetten en Vincent Peppelenbosch van Dat Bolwerck. Foto: Alize Hillebrink

Meer geld voor Zutphense cultuur

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat jaarlijks drie ton extra besteden aan cultuur. Het plan werd vorige week aangenomen in de gemeenteraad. Een groot deel gaat naar cultuurinstellingen Dat Bolwerck en Luxor. De rest blijft beschikbaar als reserve. 

Door Alize Hillebrink

Ondanks een bezuiniging over meerdere jaren van 300.000 euro voor de vier basisorganisaties Graafschap bibliotheken, Hanzehof, Muzehof en De Musea Zutphen, heeft de gemeenteraad vorige week besloten 3 ton extra geld vrij te maken voor de Zutphense cultuursector. Hiermee krijgen Luxor en Dat Bolwerck structureel jaarlijks respectievelijk 45.000 en 125.000 euro erbij. Het overige bedrag van 130.000 euro wordt beschikbaar gehouden binnen de reserves.

Wethouder Mathijs ten Broeke: “Het besluit van de raad is goed nieuws voor Luxor en Dat Bolwerck, maar ook voor iedereen in de gemeente met wie zij de samenwerking aangaan om een divers, rijk en boeiend cultureel aanbod te bieden voor heel Zutphen.”

Noodkreet
Twee jaar geleden vroegen Luxor en Dat Bolwerck om extra financiering bij de gemeente. In het Contact Zutphen-Warnsveld van 7 juli dit jaar, deden Vincent Peppelenbosch en Gerrie van Zetten zelfs een noodkreet. Het water stond de uitbaters tot aan de lippen. “Als het beleid, wat in de cultuurnota staat, ongewijzigd blijft, is Dat Bolwerck genoodzaakt de deuren te sluiten,” zeiden ze.

Vincent Peppelenbosch, Dat Bolwerck: ‘Dit betekent heel veel voor ons’

Gelukkig is er voor beide organisaties eindelijk zicht op extra middelen. “Het betekent heel veel voor ons,” zegt Peppelenbosch. “De extra subsidie geeft ons de mogelijkheid om aan continuïteit van Dat Bolwerck te werken. We hebben een fase achter de rug waarin Dat Bolwerck zich heeft bewezen en krijgen nu de kans om dit duurzaam te bestendigen.” Dat Bolwerck kreeg jaarlijks 30 duizend euro subsidie van de gemeente. Peppelenbosch en Van Zetten, die zelf alles onbezoldigd doen, willen de 125.000 euro extra subsidie grotendeels gebruiken voor personeelsuitbreiding. “We kunnen nu gaan bouwen aan een kernteam van betaalde functies en kijken naar opvolging voor ons. Daarnaast gaan we het programma professioneel invullen. De extra subsidie biedt de mogelijkheid om andere middelen te verwerven. Voor het aanvragen van fondsen wordt er namelijk altijd gevraagd om cofinanciering van de gemeente.”

Verhoudingen
Hans Heesen, directeur van Luxor, is ontzettend blij dat het gevraagde bedrag is gehonoreerd, al had volgens hem de cultuurnota in september 2020 al vastgesteld moeten zijn. “Mogelijk door problemen, mogelijk door corona, maar het wachten is beloond en dat is fijn.” Met de extra subsidie zijn de verhoudingen binnen de cultuursector in Zutphen meer in evenwicht, zegt hij. “De gemeente doet een beetje alsof het om extra geld gaat, maar de bezuiniging op de drie grote partijen is feitelijk een reparatie van Luxor en Dat Bolwerck. Het budget voor cultuur werd opgegeten door de groten waardoor er niets meer overbleef voor de kleintjes en dat is nu rechtgetrokken,” aldus Heesen.

Evenals voor Dat Bolwerck betekent meer subsidie voor Luxor een stap in de versteviging van de organisatie. “Het merendeel van de extra subsidie zal gebruikt gaan worden voor meer betaalde krachten,” zegt Heesen. Met de recentelijke komst van een tweede filmzaal, meer middagvoorstellingen en de Club van 99 heeft Luxor zich bewezen als een filmhuis van hoge kwaliteit met een breed en gevarieerd programma.

Voor de vrijwilligers van beide organisaties verandert er niets. “Die zullen we nog steeds even hard nodig hebben,” zeggen Peppelenbosch en Heesen. “Maar om de kwaliteit te waarborgen moeten bepaalde functies achter de schermen nou eenmaal betaalde functies zijn,” zegt Heesen. “Met dit besluit is de cultuur in de binnenstad verstevigt en dat is mooi voor Zutphen.” Wethouder Ten Broeke: “Ik hoop dat alle cultuuruitingen die we in Zutphen hebben steeds meer mensen bereiken en raken. Zeker in deze tijd speelt cultuur een hoofdrol, mooie dingen zien en beleven geeft kleur aan het leven.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden