Auteur aan het werk. Foto: Anna Maria van Paassen

Auteur aan het werk. Foto: Anna Maria van Paassen

Nieuwe wandelgids: Wandelen rond Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Een wandelboek dat op je pad komt. Het overkwam langeafstandswandelaar Dolf Logemann. Van zijn wandelingen in coronatijd maakte hij een wandelgids. “In de nabije omgeving is nog heel veel te ontdekken.” 

Door Alize Hillebrink

Warnsvelder Dolf Logemann is natuurliefhebber en langeafstandswandelaar. Met regelmaat wandelt hij een flink aantal kilometers door heel Nederland. Maar door corona en de reisbeperkingen - “ik reis met het openbaar vervoer” - maakt hij zijn wandelingen voortaan vanuit huis.

Als Nederland in maart 2020 met de eerste lockdown tot stilstand komt, komt Dolf Logmann in beweging. “Ik wandel altijd al veel, maar corona maakte mijn behoefte om te wandelen nog groter.” Met zijn app ‘OpenStreetMap’ in de hand ging hij op pad. “Gewoon de deur uit, de straat op, kijken wat er op mijn pad komt.” Hij is geen kilometervreter, zegt hij. “Voor 15 kilometer loop ik warm, maar ik loop zelden langer dan 25 kilometer.”

Eerder schreef Logemann de wandelgidsen: Berkelpad en IJsselpad en hoewel hij de omgeving van Zutphen en Warnsveld goed kent, komt hij erachter dat er in zijn directe omgeving nog veel nieuws te ontdekken valt. “Ik dacht dat ik de omgeving hier wel kende, maar ik ontdekte heel veel leuke en nieuwe paden.”

Het ontdekken van nieuwe paden geeft hem altijd een beetje een primeurgevoel. “Hoe smaller het paadje hoe leuker. Ik ben gek op olifantenpaadjes.” Hij geniet ervan om ze te delen met anderen. “Daar zit wel iets altruïstisch in, vind ik zelf. Ik heb plezier in het vinden van nieuwe paden en routes, maar ik wil het ook graag delen met anderen.”

Geschiedenis
Natuur en landschap vindt Logemann belangrijk, maar deze zijn onlosmakelijk verbonden met geschiedenis. “Tijdens het wandelen ontstaan bij mij altijd allerlei vragen. Waarom ligt die dijk daar? Wat had hij voor functie? Als ik na een wandeling thuiskom vind ik het heerlijk om de achtergrondinformatie uit te pluizen. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Huis de Voorst waar in de 18e eeuw Arnold Joost van Keppel, een vriend van Prins Willem III, woonde. De vele waterpartijen in de tuin onttrokken zoveel water uit de Berkel, dat de watermolens bij de huidige Overwelving in Zutphen niet meer voldoende watertoevoer kregen. Toen de eigenaar niet wilde luisteren, togen burgerknokploegen naar het landgoed en sloegen de waterwerken eigenhandig kapot.”

Enkele maanden en tientallen coronawandelingen later komt Logemann tot een ruwe lijst van 20 wandelingen in de westelijke Achterhoek en IJsselvallei. Genoeg om een boek van te maken, denkt hij. “Uiteindelijk heb ik er 16 gekozen voor in de gids. De andere vier zijn te vinden op Wandelzoekpagina.nl.”

Het maken van de routes, het bekijken van kaarten in combinatie met de veldsituatie, het uitschrijven van de wandelingen en het zoeken naar achtergrondinformatie, zijn onderdelen die hij even leuk vindt als het wandelen zelf. “Ik vind het heerlijk om thuis op de bank of aan de keukentafel te plannen en te ordenen. Het geeft rust in mijn hoofd.”

‘De meeste wandelingen zijn in te korten’

Terwijl Logemann aan zijn keukentafel de digitale proefdruk zijn kersverse gids laat zien, valt direct op hoe divers de verschillende wandelroutes zijn. Alleen al in Zutphen zijn er twee wandelingen. “Een historische wandeling langs de oude en nieuwe stad en een wandeling door de Zutphense parken, ‘de groene longen van Zutphen’.” In Warnsveld maakte hij een wandeling langs de landgoederen de Voorst, Den Dam en ’t Velde. Ook kan er worden gewandeld in Vierakker en Wichmond en rond Landgoed Hackfort mag uiteraard ook geen route ontbreken. “Verder zijn er routes door het Deldensebroek, het Grote Veld, en Landgoed ’t Waliën en de Onderlaatse Laak bij Brummen en Voorst,” vervolgt Logemann. 

Hij voorzag de wandelroutes van uitgebreide informatie over de omgeving. “De langste wandeling is 20 kilometer en de kortste 3,5 km,” zegt hij, “maar de meeste wandelingen zijn ook heel goed in te korten.” Ook zijn Logemanns nieuwste ontdekte paadjes erin verwerkt. “Ik denk dat er veel Zutphenaren zullen zeggen: ‘Dat paadje had ik nog nooit eerder gezien’.”

Rondleiding met auteur
Het eerste exemplaar van Wandelen rond Zutphen wordt op 23 november uitgereikt bij Geluksvogels, Schupstoel 5 te Zutphen aan burgemeester Annemieke Vermeulen. Aansluitend geeft auteur Dolf Logemann een wandelexcursie door Zutphen. Hij staat dan stil bij een aantal monumentale panden en vestingwallen en vertelt over de historie van Zutphen. Deelname aan de excursie kost 4,95 euro. Deelnemers krijgen na afloop 4,95 euro korting bij aankoop van de wandelgids. Opgave aan de excursie is mogelijk via www.wijzijngeluksvogels.nl/wandelenrondzutphen.

Wandelgids Wandelen rond Zutphen is vanaf 23 november verkrijgbaar in de lokale boekhandel en via www.anoda.nl/wandelenrondzutphen. De gids kost 14,95 euro.

Afbeelding
Cover van het boek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant