<p>Zelfportret Artemisia Gentileschi. Foto: PR</p>

Zelfportret Artemisia Gentileschi. Foto: PR

Johannette Zomer en vrienden bundelen krachten voor ‘Het oor van Artemisia’

ZUTPHEN - Johannette Zomer brengt op maandag 25 oktober om 20.00 uur ‘Het oor van Artemisia’ bij de Bibliotheek van Zutphen, een concert met lezing over de vrouw, macht en muziek in het Italië van de 17e eeuw. Johannette Zomer wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Tijdens deze tour bundelt ze haar krachten met Susanne Braumann op viola da gamba, theorbist Fred Jacobs en musicoloog Ben Coelman.

Artemisia Gentileschi was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat. 

Voor dit project verdiept het gezelschap zich in het bijzondere leven dat Artemisia heeft geleid en gebruiken ze de steden waar ze gewoond en gewerkt heeft als leidraad voor het verhaal. Er zal muziek klinken die Artemisia zelf ook gehoord moet hebben; werken van bekende componisten als Francesca Caccini uit Florence en Barbara Strozzi uit Venetië. En uiteraard ontbreekt het werk van de mannelijke tijdgenoten niet, zodat een fraai beeld ontstaat van het muzikale landschap in de tijd van Artemisia.  

“Ik vereenzelvig mezelf met Artemisia, juist omdat we nu net zo flexibel en vindingrijk moeten zijn om ons vak in de kunsten te kunnen uitoefenen. Het is heel bijzonder dat we voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een langere tournee kunnen opstarten”, vertelt Johannette Zomer. 

Bij de uitvoering in Zutphen zal het concert worden gecombineerd met een lezing door Ben Coelman. Ben Coelman is sinds 1997 werkzaam bij de Nederlandse Reisopera waar hij momenteel coördinator educatie is. Daarnaast is hij als programmeur kamermuziek verbonden aan het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. “Deze tour is extra speciaal voor mij vanwege de samenwerking met Ben Coelman. We kennen elkaar al erg lang, en het was bijzonder om zijn musicologisch brein voor dit project aan het werk te zien”, aldus de sopraan. 

Uitvoerenden
Het repertoire van sopraan Johannette Zomer beslaat ruim vijf eeuwen muziekgeschiedenis, maar zij wordt internationaal vooral gezien als een van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Met theorbist Fred Jacobs maakte zij voor het label Channel Classics een serie cd’s gewijd aan de 17e-eeuwse liedkunst uit Italië, Frankrijk en Engeland. Fred Jacobs is specialist in het oeuvre voor luit en theorbe uit de 17e eeuw en is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Voor het concert van vandaag voegt gambiste Susanne Braumann zich bij dit duo. Zij maakte met Fred Jacobs opnamen van werk van Marin Marais en verder is zij regelmatig te gast bij bekende barok-ensembles voor uitvoeringen van muziek van Monteverdi tot Haydn. De lezing zal door musicoloog Ben Coelman worden verzorgd. Ben is sinds 1997 bij de Nederlandse Reisopera werkzaam, en daarnaast programmeur kamermuziek bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Een ticket kost tussen de 25 euro, en is inclusief consumptie. Jeugd t/m 18 jaar en studenten mogen voor 12,50 euro naar binnen. TIP: Van 26 september 2021 tot en met 23 januari 2022 organiseert Rijksmuseum Twenthe een prachtige tentoonstelling rond het leven en werk van deze getalenteerde en vrijgevochten vrouw. De volledige speellijst is te vinden via www.klassiekemuziek.nl/johannette-zomer, waar tevens ook de tickets te reserveren zijn. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden