Minor Citizen (linksboven) is te gast bij Uffie’s, Cloudsurfers (linksonder) in de Hanzehof en Honingbeer (rechts) in Dat Bolwerck. Foto: PR
Minor Citizen (linksboven) is te gast bij Uffie’s, Cloudsurfers (linksonder) in de Hanzehof en Honingbeer (rechts) in Dat Bolwerck. Foto: PR

Popronde strijkt ook dit jaar weer in Zutphen neer

Popmuziek in cafés, in zalen en in de kerk

ZUTPHEN - Corona gooide vorig jaar roet in het eten, maar in 2021 strijkt de landelijke Popronde ook weer in Zutphen neer. Veertig artiesten en bands op zo’n dertien locaties. Zondag 24 oktober vanaf 14.00 uur. Werk aan de winkel voor organisator Izanka Labots.

Door Sander Grootendorst

“Bij de eerste editie Popronde was ik al vrijwilliger”, vertelt de twintigjarige Zutphense. “Vanaf het jaar daarna ben ik vrijwilligerscoördinatie gaan doen. Langzaam werd het steeds meer, ook communicatie en marketing. Dit jaar voor het eerst volledig zelfstandig.”

Vorig jaar ging de Popronde niet door, maar compleet afgelast werd hij niet. “We hebben in mei de Popronde Tiendaagse gehouden. Een livestream vanuit het Koelhuis, te volgen op B-FM en Facebook. Dat was eigenlijk al mijn aftrap als organisator. Leuk om te doen en we waren blij dat er toch iets kon. Maar ja, het was steeds één bandje op één locatie. Dit jaar is het totaal anders. Overal live muziek, supertof.”

De voorbereidingstijd was relatief kort, of viel dat mee? “Ons principe was: we gaan ervanuit dat het doorgaat. We zijn dus gewoon begonnen met organiseren van een dik feest. Al zouden we maar een of twee locaties hebben, we doen mee en maken er een dik feest van!”

Door deze gang van zaken zijn diverse ruimtes aangehaakt die waarschijnlijk anders niet hadden meegedaan. Izanka: “We konden eerst de horeca niet boeken, en dan blijft er in Zutphen eigenlijk alleen de Hanzehof over, wij zijn geen Amsterdam of Arnhem, al hebben we wel onze mooie Buitensoos. We gingen dus verder kijken en zo kwamen we uit bij allemaal nieuwe locaties, van Barbershop Alley Cat tot WALHALLAb en platenzaak Walk-In tot Dat Bolwerck en van de Kruittoren tot de Walburgiskerk. Later kwam de horeca er alsnog bij.”

De Popronde is een rondreizend muziekfestival at elk najaar van half september tot en met eind november plaatsvindt. Dit keer in veertig steden. De organisatie is in handen van de stichting Popwaarts, maar de fine-tunig moet natuurlijk ter plaatse gebeuren. 

“Dat is een eindeloze puzzel in je hoofd”, heeft Izanka ervaren. “Toen de selectie bekend was, ben ik meteen gaan luisteren via Spotify en YouTube. Meestal in de auto, focus op de weg en op de muziek en geen andere prikkels. Dan verplaatste ik me in gedachten naar Zutphen en dacht steeds: in welke setting zou deze muziek live passen? Iedere locatie heeft een eigen ambiance en daar moet je op inspelen.” Zo belandde de r&b van Ginge in WALHALLAb en de ambient van Honingbeer in Dat Bolwerck. Was de keuze gemaakt, trad Izanka in contact met de eigenaren/uitbaters van de verschillende gelegenheden en dan was het meestal snel geregeld.

Wat is eigenlijk Izanka’s muzikale voorkeur en zat die haar als organistor in de weg? “Nee hoor. Ik ben heel breed in muziek, al ligt mijn hart toch wel bij hardrock en metal. Maar ik kan ook ’s ochtends wakker worden en dan lekker jazz luisteren. Het is ook interessant om niet te beginnen bij de vraag: vind ik dit mooi? Maar meer: heeft dit potentie, zit er kwaliteit in?” ‘Realistisch luisteren’ noemt ze dat: “Naar de muziek én naar de teksten.”

Op de dag van de Popronde komt ze daar als organisator niet direct aan toe. “De Poprondebus met landelijk personeel en merchandising parkeert bij de VVV. Daar sta ik met mijn vrijwilligers. Die verdeel ik in teams van twee en ze krijgen een of twee locaties onder hun hoede. Als er wat is dat ze niet zelf kunnen oplossen, bellen ze bij mij. Bijvoorbeeld: er is net een band binnen die hun gitaarversterker vergeten zijn en ze moeten over een kwartier spelen… De hele zondag heeft Izanka haar telefoon en haar fiets paraat. “Ik ben niet zo’n fietser, maar als het nodig is, moet ik snel aan de andere kant van de stad kunnen komen. Het wordt best wel een stressvolle dag, maar als je het voor elkaar hebt, geeft het ook voldoening. En ik krijg misschien bandjes te zien waar ik anders niet naartoe was gegaan.”

Tickets en passe-partouts voor de Popronde zijn te koop via www.popronde.nl/steden/zutphen. Daar is ook alle informatie over bands en locaties te vinden.  Wie Izanka als vrijwilliger wil bijstaan, kan zich melden via een linkje op Facebook of andere social media.


www.popronde.nl/steden/zutphen

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden