Vamba Sherif. Foto: PR
Vamba Sherif. Foto: PR

Vamba Sherif en Arie van der Ent in het Literair Café

Algemeen

ZUTPHEN - Maandag 18 oktober ontvangt Stichting Zutphen Literair in het Literair Café schrijver Vamba Sherif en dichter-vertaler Arie van der Ent. 

Ongekende liefde
Vamba Sherif, in 1973 geboren in Liberia, woont sinds 1993 in Nederland. Hij debuteerde in 1999 met de roman Het land van de vaders (1999). Daarna volgden Het koninkrijk van Sebah (2003), Zwijgplicht (2007), De getuige (2011) en De zwarte Napoleon (2015). Met Ebissé Rouw stelde hij de verhalenbundel Zwart (2018) samen, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. In zijn dit jaar verschenen boek Ongekende liefde, geschreven voor zijn tienjarige dochter, vertelt Sherif over zijn bijzondere en pijnlijke levensgeschiedenis. Die begint in het West-Afrikaanse Liberia en eindigt bijna, via Koeweit, in een vluchtelingenkamp in Syrië. Als alle ellende achter de rug lijkt, maakt hij kennis met het Nederlandse asielbeleid. Marita Coppes zal hem over dit boek interviewen.

Repercussies uit het Russisch
Dichter, schrijver en vertaler uit het Russisch Arie van der Ent vertaalde tal van klassieke Russische schrijvers als Poesjkin, Gogol, Toergenjev en Tsjechov, alsmede Sovjetauteurs als Danilov, Ilf & Petrov, Gazdanov en Gavrilov. In 2000 verscheen van zijn hand De buurman van God; een Poesjkinbiografie (2000). Na zijn verhuizing naar Oekraïne, eind 2016, stortte hij zich op een ontdekkingsreis in de Russische poëzie, waarvan hij sinds 2019 met veel de schatten blootlegt in Repercussies uit het Russisch, een almaar uitdijende bloemlezing van vergeten dichters. Over deze inmiddels vier delen tellende uitgave gaat Hans Heesen met hem in gesprek. 

Pieter Bas Kempe vervolgt zijn rubriek voor vertaalde poëzie, Arno Bohlmeijers Stadsgedicht van de maand oktober wordt ten gehore gebracht en oud-stadsdichter Mas Papo herlas voor de rubriek ‘Jeugdliefdes’ een boek dat in zijn middelbareschooltijd indruk op hem maakte en doet daar verslag van. Bas Steman presenteert. B-FM verzorgt een livestream.

De avond vindt plaats in de benedenzaal van het Broederenklooster. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree is gratis. Coronatoegangsbewijs is verplicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld