Illustratie uit de voorstelling 'De herberg van Gelre'. Bron:  Storyroom Zutphen
Illustratie uit de voorstelling 'De herberg van Gelre'. Bron: Storyroom Zutphen

Voorstelling ‘De herberg van Gelre’ zit vol verrassingen

Bijzondere theaterbeleving in kelder van Het Koelhuis

ZUTPHEN - De tweede lockdown was een grote domper voor Remco de Vries en zijn compagnon Chris Slagter. Zij moesten afgelopen december alle uitvoeringen van De herberg van Gelre annuleren. Maar zoals wijlen Johan Cruyff ooit zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Dankzij de extra voorbereidingstijd konden de mannen van Storyroom Zutphen de voorstelling nóg mooier maken. Donderdag is de première. Tot en met volgende week zaterdag zijn er in de kelder van Het Koelhuis 24 uitvoeringen. Er zijn nog voldoende tickets beschikbaar.

Door Rudi Hofman

‘Een visuele multimediashow’, zo omschrijven Remco en Chris De herberg van Gelre, de voorstelling waaraan zij samen lang en intensief hebben gewerkt. Deze allesbehalve traditionele theatershow belooft een traktatie voor oog én oor te worden. 

In de basis is het een animatievoorstelling waarin verteller Luyt van Tydt, tevens de luider van de Poortklok van de Broederenkerk, de toeschouwers meeneemt terug in de tijd. Zij belanden in een kwakkelende herberg in de veertiende eeuw, leren over het ontstaan van het Hertogdom Gelre en maken kennis met Reinoud I tot en met Reinoud IV. 

Bijzonder is het verhaal van Hertog Reinoud III, die in 1361 gevangen werd gezet in Kasteel Nijenbeek aan de IJssel bij Voorst. Bij zijn vrijlating, tien jaar later, was hij naar verluidt zo dik dat ze een muur moesten uitbreken, omdat hij niet meer door de deur paste.

Beleving
Het publiek in de kelder van Het Koelhuis kan het half uur durende verhaal volgen op vijf schermen; een heel groot hoofdscherm en vier kleinere. “Je ziet de personages daarop in actie, maar het kan ook voorkomen dat ze plotseling in de zaal langslopen of dat een rekwisiet onverwacht opduikt. In combinatie met licht- en geluidseffecten heb je als toeschouwer het gevoel dat je de voorstelling echt beleeft en dat je er middenin zit”, vertelt Remco enthousiast.

De grafisch ontwerper/reclameman en eigenaar van het eenmansbedrijf Route 5 woont sinds vier jaar met zijn gezin op De Teuge in De Hoven. Remco is de initiatiefnemer van Storyroom Zutphen en zocht voor deze voorstelling de samenwerking met zijn vriend Chris Slagter.

Chris is eigenaar van productiehuis moremoments dat film- en videoproducties maakt. Voor het project De herberg van Gelre wisten de vrienden vorig jaar een mooie bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuurfonds in de wacht te slepen.

Trailers
“Ik ben heel beeldend”, zegt Remco over zichzelf. Dat hij deze eigenschap heeft weten te vertalen in fraaie, aansprekende animaties en karakters bewijzen de trailers van de voorstelling, die te bekijken zijn op de site van Storyroom Zutphen.

Voldoende afstand
Voorwaarde voor de cultuursubsidie was dat het project coronaproof kan worden uitgevoerd. Remco bedacht hiervoor een herbergopstelling met een aantal tafels. Aan elke tafel kunnen leden van hetzelfde gezin plaatsnemen. Inmiddels zijn de coronamaatregelen flink versoepeld. Toch houdt de Zutphenaar vast aan de opstelling met tafels, aangevuld met banken. Zo kunnen toeschouwers die dat fijn vinden voldoende afstand tot elkaar houden.

In de Koelhuiskelder hopen Remco en Chris bij de 24 voorstellingen tussen 15 en 23 oktober telkens zo’n 35 bezoekers te verwelkomen. De visuele multimediashow is geschikt voor jong (vanaf zes jaar) en oud. Een of meer plekken reserveren voor een voorstelling naar keuze kan via Storyroom Zutphen. Een ticket kost 8,50 euro per persoon (exclusief 2 euro boekingskosten). 

Hanzesteden
Als het project aanslaat onder publiek uit Zutphen en omgeving denkt Remco de voorstelling te zijner tijd ook in andere Hanzesteden zoals Doesburg, Arnhem, Nijmegen en Kampen te kunnen opvoeren. “Zutphen wordt concreet één keer genoemd en verder is natuurlijk het Poortklokje typisch iets Zutphens. Als we bijvoorbeeld naar Kampen zouden gaan, kunnen we dit vrij simpel aanpassen in iets wat specifiek Kampens is.”

Permanente locatie
Remco hoopt in de Zutphense binnenstad of directe omgeving een permanente locatie te vinden voor toekomstige voorstellingen vanuit Storyroom Zutphen. Een gewelvenkelder met een horecavoorziening zou in zijn ogen de ideale combinatie zijn.

Kijk voor meer informatie over De herberg van Gelre en het bestellen van kaartjes op:

https://storyroomzutphen.nl/

Rudi Hofman
Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden