Aan het delen van gebruiksvoorwerpen - zoals een heggenschaar -  zitten volgens Niek Huijsmans diverse voordelen. Foto: Togethy

Aan het delen van gebruiksvoorwerpen - zoals een heggenschaar -  zitten volgens Niek Huijsmans diverse voordelen. Foto: Togethy  

Niek Huijsmans: ‘Delen van spullen moet gemeengoed worden’

Algemeen

WARNSVELD - Stel je hebt voor één of meer dagen bijvoorbeeld een hogedrukreiniger, partytent, dakkoffer of beamer nodig. Dan kun je deze en talrijke andere gebruiksvoorwerpen sinds kort zeer voordelig gebruiken via deelplatform Togethy; dit is een initiatief van Niek Huijsmans uit Warnsveld.

Door Rudi Hofman 

“We consumeren met elkaar veel te veel en blijven maar massaal spullen kopen. Dit moet anders kunnen. Sterker: dat moet anders willen we de wereld duurzamer maken.” Vanuit deze gedachte begon Niek Huijsmans in 2017 na te denken over de vraag ‘waarom delen we zo weinig met elkaar delen en liggen die schuren nog zo vol met weinig gebruikte spullen?’  Door verdrietige persoonlijke omstandigheden kon Niek pas in 2019 echt werk maken van zijn plannen voor een online-deelplatform. Daarna volgden enkele pilots en begin deze maand lanceerden hij en zakelijk partner Melle Jorritsma een volwaardig technisch platform. 

Eenvoudig en goedkoop
Iedereen met een Togethy-account kan nu heel eenvoudig en goedkoop voor een bepaalde tijd over een gebruiksvoorwerp beschikken. De dagtarieven variëren van gratis voor een rubber hamer tot 6,63 euro voor een partytent. Je betaalt vooraf per iDEAL en kunt via de site een afspraak maken over de dag en tijdstip waarop je het gebruiksvoorwerp komt ophalen bij de vorige gebruiker.

Belangrijk voordeel van spullen op deze manier delen in plaats van lenen is volgens Niek dat zij niet meer iemands eigendom zijn. “Als je iets van iemand leent, komt er niet zelden een soort schuldgevoel om de hoek kijken. Zeker als je vaker leent dan uitleent. Daarnaast hebben we vaak moeite met het uitlenen van spullen, vooral als het om onbekenden gaat. Bij delen neem je het product over van iemand die het daarvoor net als jou tijdelijk heeft gebruikt. Dit betekent een gelijkwaardige positie voor alle betrokkenen.” 

Andere voordelen van gebruiksvoorwerpen delen - naast het eerder genoemde financiële voordeel - zijn dat delers minder opslagruimte nodig hebben, leuke sociale contacten opdoen en milieuvervuiling tegengaan. Door spullen te delen heb je minder consumptiemiddelen nodig en de lagere productie van die producten leidt tot een lagere CO2-uitstoot.

Tegoed
Wie een in goede staat verkerend gebruiksvoorwerp aanlevert bij Togethy krijgt daarvoor de reële tweedehandswaarde terug in de vorm van een tegoed. Daarmee kan diegene producten uit het Togethy-aanbod uitkiezen en daarvan vervolgens gratis gebruikmaken totdat het tegoed op is.

Niek ziet kansen voor Togethy om uit te groeien tot een landelijk en misschien zelfs wel internationaal succes. Belangrijk voorwaarde is dat het aanbod van producten - en op termijn mogelijk ook diensten - goed en aantrekkelijk is om een groot publiek aan te spreken. 

“We beginnen kleinschalig in Warnsveld, Zutphen en omliggende plaatsen. Het is pionieren en continu bekijken wat en hoe bepaalde dingen nog beter kunnen. Zo zijn we afgestapt van de borgsom die we in het begin vroegen. Deze bleek voor veel mensen een te hoge drempel om mee te doen”, zegt de initiatiefnemer.

Het verdienmodel van de Warnsvelder en zijn zakenpartner is gebaseerd op het mogelijk maken van zoveel mogelijk deeltransacties. Van elke transactie krijgen zij een percentage. Vandaar dat zij hopen dat Togethy uiteindelijk (inter)nationaal een stevige voet aan de grond krijgt. 

Positieve reacties
Niek: “Ik ben ervan overtuigd dat als je een goed systeem hebt het delen van spullen leuk en aantrekkelijk wordt. De afgelopen weken hebben we van zes of zeven mensen uit verschillende delen van het land al positieve reacties gehad in de trant van: ‘Oh wat leuk, wanneer beginnen jullie bij ons?’. Het zou heel mooi zijn als dit over een aantal jaar in het hele land bekend is.”

Uitgangspunt van het deelplatform is en blijft dat de meeste aangeboden gebruiksvoorwerpen zich in de directe of nabije omgeving van de deelnemers bevinden. “Je wilt immers iets wat je nodig hebt het liefst dichtbij huis ophalen, het moet wel leuk en makkelijk blijven”, zegt Niek.

Aanspreekpunt
Togethy werkt met zogeheten deelmeesters. Een deelmeester is iemand die in een buurt, wijk of kern als centraal aanspreekpunt voor deelnemers fungeert, die helpt eventuele problemen op te lossen en die het delen van spullen nog makkelijker, laagdrempeliger en socialer maakt.

Niek is nu nog deelmeester in zijn eigen woonplaats. Hij is op zoek naar mensen die het leuk vinden om deze rol in Warnsveld en in andere wijken en plaatsen op zich te nemen. Zij krijgen daar een redelijke vergoeding voor. 

Via onder meer flyers, nieuwsberichten en de inzet van sociale media - en dit artikel in Contact – wil Niek Huijsmans inwoners van de gemeente Zutphen en omliggende plaatsen op het bestaan, de mogelijkheden en de voordelen van Togethy wijzen. “Het delen van spullen moet meer gemeengoed worden. Ik hoop dat als je incidenteel iets nodig hebt je voortaan besluit het via ons deelplatform te bemachtigen.”


https://togethy.com

Aan het delen van gebruiksvoorwerpen - zoals een heggenschaar -  zitten volgens Niek Huijsmans (r) diverse voordelen. Foto: Togethy
Via de Togethy-app kun je heel eenvoudig en goedkoop gebruiksvoorwerpen reserveren voor één of meer dagen. Foto: Togethy

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant