<p>Klaartje Gras. Foto: eigen foto</p>

Klaartje Gras. Foto: eigen foto

Verrassende winst in schrijfwedstrijd brengt kinderboekwens Klaartje Gras stuk dichterbij

ZUTPHEN - Klaartje Gras werkt al heel lang aan haar eerste kinderboek, het schrijfproces verloopt met horten en stoten. De Zutphense won onlangs tot haar grote verrassing een kinderverhalenschrijfwedstrijd en dit leverde haar een publicatie in de verhalenbundel De Rommelzolder op: “Dit had ik wel even nodig.”

Door Rudi Hofman

Het ontbrak haar afgelopen voorjaar simpelweg aan de tijd om deel te nemen aan een nieuwe cursus van de Online Schrijfschool. Om te vieren dat deze cursus online ging, werd hieraan een schrijfwedstrijd gekoppeld. Klaartje Gras vond de opdracht ‘schrijf een avonturenverhaal voor kinderen van 8-12 jaar met als thema rommelzolder’ zo leuk, dat zij besloot een eigen verhaal in te leveren.

‘Kennelijk zijn er toch meer mensen die het leuk vinden hoe en waarover ik schrijf’

Kevertjesplaag
Dit verhaal Geheim agent Knap&Rap, over het meisje Luna en haar oma Saar die samen een onderzoek instellen naar de rol van de minister van Onderwijs met betrekking tot een kevertjesplaag waardoor kinderen niet of nauwelijks meer naar buiten kunnen, werd door een onafhankelijke jury tot beste inzending verkozen. Klaartje (56) had hier totaal geen rekening mee gehouden: “Dit had ik wel even nodig. Kennelijk zijn er toch meer mensen die het leuk vinden hoe en waarover ik schrijf. Ik laat mijn verhalen altijd lezen door een vaste achterban van een aantal vriendinnen, mijn zussen, mijn dochter en een ex-collega van mijn vriend die redacteur is. Zij zijn kritisch, maar geven me wel goede feedback.”

Toch is het niet voor het eerst dat een verhaal van Klaartje Gras is gepubliceerd. In 2018 werd haar verhaal Duivelskind over de heks van Almen opgenomen in de bundel Deadline (uitgeverij LetterRijn). 

Schoonmoeder
Klaartje deed ook met succes mee aan het maatschappelijke project Wat kan ik van u leren? Een manager had iedereen via de sociale media opgeroepen verhalen van de oudere generatie op te tekenen opdat die niet verloren zouden gaan. Klaartje interviewde haar schoonmoeder en dit verhaal werd voor de verhalenbundel geselecteerd.

IJssel
Het eerste succes als schrijfster boekte de Zutphense in september 2017. Jan Terlouw wees haar destijds als winnaar aan van een Open Podium in Brummen. Klaartje had indruk gemaakt met de voordracht van een door haar geschreven verhaal over de IJssel.

Het winnende verhaal over Luna en oma Saar (het meisje ontdekt op de rommelzolder van haar oma dat zij vroeger geheim agent is geweest) is het eerste verhaal in De Rommelzolder, de bundel die afgelopen week is uitgebracht door uitgeverij Neckar. Hierin staan zeventien spannende avonturenverhalen voor een jong lezerspubliek. Van elk verkocht exemplaar gaat 1 euro naar Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). 

Als extra beloning voor haar winst in de schrijfwedstrijd is het verhaal Geheim agent Knap&Rap van Klaartje Gras integraal geplaatst op het onlineplatform Thrillers@More. 

Kleuterjuf
Schrijven en verhalen vertellen heeft de in Deventer geboren maar al 33 jaar in Zutphen wonende Klaartje altijd al leuk gevonden. Van oorsprong is zij kleuterjuf. In die rol vond zij het heerlijk om voor te lezen ‘en dan allerlei dingetjes erbij te verzinnen’.

Gedurende een vier jaar durende burn-out besloot Klaartje alles van zich af te schrijven om op die manier haar hoofd leeg te maken. Dit resulteerde in maar liefst 23 dagboeken.

 “Ik kreeg het advies om daar iets mee te doen, maar daar heb ik vanaf gezien. Wel kreeg ik het idee mijn ervaringen te verwerken in een magisch kinderboek. Hierin komt aan de orde hoe je omgaat met mensen en omstandigheden die tegenwerken”, zegt Klaartje.

Schrijfweekend
De Zutphense is al heel lang met dit kinderboek bezig en durft niet te voorspellen wanneer ze dit zal afronden en op zoek kan gaan naar een uitgever. Inmiddels heeft Klaartje alsnog de cursus van de Online Schrijfschool gevolgd en in november doet zij mee aan een schrijfweekend in Vaassen. Daar hoopt zij bruikbare handvatten en tips te krijgen om haar kinderboek te kunnen perfectioneren.


thrillersandmore.com/2021/10/03/de-rommelzolder-klaartje-gras-e-v-a-2

Bernadet te Velthuis
Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden