De verhalen in de Bibliotheek Zutphen worden afgewisseld met klezmermuziek door het trio Klezfreilachs. Foto: PR
De verhalen in de Bibliotheek Zutphen worden afgewisseld met klezmermuziek door het trio Klezfreilachs. Foto: PR

Joodse bewoners in de Schilderswijk Zutphen:een middag met verhalen en muziek

ZUTPHEN - Bewoners van de Zutphense Schilderswijk vertellen op zondagmiddag 10 oktober in de Bibliotheek Zutphen verhalen over joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen. De verhalen worden afgewisseld met muziek door trio Krezfreilachs.

De geschiedenissen zijn opgetekend in het boek ‘Joodse bewoners in de Schilderswijk Zutphen - Een zoektocht naar verhalen’ van Corinne Abbas. Buurtbewoners van de Schilderswijk in Zutphen geven de tijdens de oorlog verdwenen joodse bewoners een gezicht. Voor de oorlog woonden in deze buurt zo’n vijftien joodse gezinnen, waarvan het merendeel tijdens de oorlog werd vermoord. 

Het boekje bevat bijzondere familiefoto’s; aan de hand daarvan wordt het verhaal verteld van de bewoners die zijn vermoord, maar ook van de weinigen die de oorlog overleefden. Zoals de familie Krukziener uit de Rembrandtstraat. Vlak na de bevrijding, in mei 1945, poseert de familie voor het kippenhok in ’t Joppe waar ze lange tijd ondergedoken hebben gezeten. 

Naast familieverhalen worden in het boek ook onderwerpen apart beschreven: de Joodse school, Duitse vluchtelingen, razzia’s, de Spoorwegstaking en de onteigening van joods vastgoed.

Esther Banki vertelt in de bibliotheek het verhaal van de familie Gunzburger die vanuit Duitsland naar Nederland vluchtte. Vervolgens vertelt journalist Menno Tamminga over Herman Mozes die het kamp in Westerbork ontvluchtte, de oorlog overleefde en tot zijn overlijden in Zutphen heeft gewoond.

De verhalen worden afgewisseld met klezmermuziek door het trio Klezfreilachs.
Klezmer is een oude, veelzijdige muzieksoort die de sporen draagt van een internationaal verleden. Het is van oorsprong de muziek van Jiddisch sprekende Joden in met name Oost-Europa, die op bruiloften en traditionele feesten gespeeld werd. Naast de instrumentale muziek brengt Klezfreilachs liederen in het Jiddisch en Sefardisch. Klezfreilachs treedt op in de volgende bezetting: Dorien Hooman: accordeon, zang, Crispijn Oomen: viool, Karel Das: viool, zang.

De activiteit vindt plaats op zondag 10 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2. Entreekaarten voor deze middag à 5 euro zijn te reserveren via www.graafschapbibliotheken.op-shop.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden