Aanwonenden van de Deventerweg genoten vrijdag met volle teugen van de Burendagviering midden op de afgesloten straat. Foto: Marije-Slot-Freeven

Aanwonenden van de Deventerweg genoten vrijdag met volle teugen van de Burendagviering midden op de afgesloten straat. Foto: Marije-Slot-Freeven

Bijzondere Burendagviering brengt bewoners Deventerweg dichter bij elkaar

Algemeen

ZUTPHEN - Voor veel aanwonenden van de Deventerweg in Zutphen was de viering afgelopen vrijdag, in het kader van Burendag, een evenement om nooit meer te vergeten. Zij maakten dankbaar gebruik van de unieke omstandigheid dat de weg vanwege de herinrichting is afgesloten en konden midden op straat genieten van elkaars gezelschap, lekker eten en livemuziek. Een aan de straat wonende geschiedenisdocent vertelde over de historie van de Deventerweg en voor de jeugd was een leuke fotospeurtocht uitgezet.

Door Rudi Hofman

“Ons doel was om mensen uit de straat met elkaar te verbinden. Vandaar dat iedereen een naamplaatje met daarbij zijn huisnummer droeg”, zegt Marije Slot-Freeve namens het uit acht ‘Dames van de Deventerweg’ bestaande organisatiecomité. “Zo heet onze appgroep”, legt Marije uit. Zij schat dat in totaal ongeveer 150 Deventerwegbewoners aan de viering van Burendag hebben meegedaan. Dankzij financiële bijdragen van de aannemer die aan de weg werkt, het wijkteam en het Oranjefonds kon de organisatie uitpakken met een frites- en ijskar. In de uitnodiging voor het feest was iedereen gevraagd voldoende eten voor zichzelf te koken én om met anderen te kunnen delen. “Het was zeker geen statisch diner, iedereen liep rond om overal verschillende dingen te kunnen proeven.” 

Volop gedanst
Een aanwonende van de Deventerweg speelt in een zigeunerorkest. Dit gezelschap trok van de ene naar de andere tafel en zorgde ervoor dat er op een gegeven moment volop op straat gedanst werd. “De aannemer hoeft de stenen in de straat niet meer aan te trillen”, zegt Marije lachend. Wat de medeorganisator vooraf niet wist, is dat de Deventerweg een heel kinderrijke straat is. Burendag heeft volgens haar niet alleen onder volwassenen maar ook onder de jeugd voor verbinding gezorgd. Marije zag de dag erna hondenbezitters aan de andere kant van de straat in gesprek met bewoners die zij daarvoor niet spraken en kinderen die aan weerszijden van de straat speelafspraken maakten.

Jaarlijkse traditie?
“Iedereen heeft erg genoten. Er is al geopperd of we er geen jaarlijkse traditie van kunnen maken. Het comité is zeker niet opgeheven. We gaan te zijner tijd in overleg met de gemeente bekijken wat er volgend jaar mogelijk is. Misschien kunnen we dan wel een deel van de straat afsluiten en het verkeer over de ventwegen leiden”, zegt Marije Slot-Freeve tot besluit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant