Volgens Liesbeth van Burken (r) en Marijn te Stroete moet de samenleving zich bewust worden van het probleem dat eenzaamheid heet. Foto: Eric Klop

Volgens Liesbeth van Burken (r) en Marijn te Stroete moet de samenleving zich bewust worden van het probleem dat eenzaamheid heet. Foto: Eric Klop

Op de bres tegen eenzaamheid

Algemeen

Zutphen trapt beleid af met programma ‘Op weg naar verbinding’

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Zutphen stelde afgelopen zomer beleid vast dat eenzaamheid zoveel mogelijk moet voorkomen. Net op tijd om van 30 september tot en met 7 oktober in te haken op de landelijke ‘Week tegen de Eenzaamheid’.

Her en der zijn activiteiten die binnen de noemer ‘Op weg naar verbinding’ plaatsvinden onder auspiciën van het Netwerk Eenzaamheid Zutphen (NEZ). Ze zijn erop gericht om mensen met elkaar in contact te laten komen en bovenal eenzaamheid bespreekbaar te maken. “Een begin”, zegt Liesbeth van Burken, lid van het netwerk waar diverse plaatselijke organisaties aan verbonden zijn. “De activiteiten passen binnen het plan van aanpak waarin de gemeente onlangs ambities heeft vastgesteld die er structureel toe moeten leiden dat het aantal mensen dat op de een of andere manier eenzaamheid ervaart drastisch omlaag gaat.”

“Recente cijfers wijzen uit dat in Zutphen 47 procent van de inwoners in enigerlei mate gevoelens van eenzaamheid kennen”, weet Marijn te Stroete, beleidsadviseur WMO van de gemeente. “Bij zo’n elf procent is het probleem ernstig. Denk over de hele linie bijvoorbeeld aan senioren, mantelzorgers en mensen die hun partner moeten missen of een migratieachtergrond hebben. Ook kan er sprake zijn van sociale eenzaamheid, ten gevolge van een laag inkomen of schulden. En onderschat ook gevoelens van eenzaamheid bij jongeren niet. Het is in alle lagen van de bevolking een concreet of op de loer liggend probleem dat we nader willen monitoren. Zodat er oog ontstaat voor bepaalde situaties. En dat die, stap voor stap, bespreekbaar worden gemaakt en uiteindelijk opgelost.”

Liesbeth van Burken kan de gemeentelijke uitgangspunten niet genoeg beamen. “Gevoelens delen, verbinding maken. Bespreekbaar maken! Daartoe dienen om te beginnen de voor iedereen toegankelijke activiteiten die de komende week hun beslag krijgen. Zo is in Luxor een tweetal filmvoorstellingen te zien, waarin steeds eenzaamheid centraal staat en de bezoekers tot gesprek uitnodigen. Of ontmoeting aan de hand van en blokfluitconcert bij het Leger des Heils, een voorleesbijeenkomst in de Polbeek en aanschuiflunches in het Warnshuus en buurtcentrum de Uitwijk.”

Het door de gemeente samen met NEZ opgestelde beleid kent volgens Liesbeth van Burken en Marijn te Stroete als uitgangspunt dat de samenleving zich bewust wordt van het probleem dat eenzaamheid heet. “En dat niemand zich hoeft te schamen. Eenzaamheid kan je ook tijdelijk overkomen. Zie bijvoorbeeld wat er gebeurde tijdens de coronapandemie. Waar het dan om gaat is te voorkomen dat het structureel wordt. Hoe ga je ermee om. Daar zijn met behulp van tal van organisaties vele mogelijkheden voor. Contacten leggen. Verbinding maken. Daar richt de Week tegen Eenzaamheid zich aan de hand van ‘Op weg naar verbinding’ op, maar dient uiteraard het hele jaar door te gebeuren. Structureel moet duidelijk zijn dat Zutphen een goed vangnet heeft, er een uitgestoken hand wordt geboden aan mensen die eenzaamheid ervaren en dat langdurige eenzaamheid zoveel mogelijk wordt voorkomen.”

Programma ‘Op weg naar verbinding’

Donderdag 30 september, 16 uur, Ixta Noa, IJsselkade 9: Workshop ‘Ixta in contact’.

Vrijdag 1 oktober, 15 uur, Polbeek, Van Dorenborchstraat 1: Nationale Voorlees ‘Lunch’ (i.s.m. Graafschap Bibliotheken).

Zaterdag 2 oktober, 11.30 en 13 uur, Leger des Heils, Hagepoortplein 4: Blokfluitconcert Arabesk.

Zondag 3 oktober, 11 uur, Luxortheater, Houtmarkt 64: Film: Ma Vida (met o.a. Loes Luca).

Zondag 3 oktober, 13-16 uur, Ixta Noa, IJsselkade 9: Open Huis.

Zondag 3 oktober, 13-16.30 uur, diverse locaties: Muziek (m.m.v. Stap In Stap Uit bus).

Maandag 4 oktober, 11 uur, Luxortheater, Houtmarkt 64: Film Kapsalon Romy

Dinsdag 5 oktober, 12 uur, Warnshuus, Dreiumme 43, Warnsveld: Aanschuiflunch (i.s.m. Perspectief)

Woensdag 6 oktober, 12 uur, Leger des Heils, Hagepoortplein 4: Lunch met digitaal concert Wibi Soerjadi (opgave via 0575-511627).

Woensdag 6 oktober, 13 uur, De Uitwijk, De Brink 116: Aanschuiflunch (i.s.m. Perspectief).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant