Initiatiefnemers van vrijeschool in oprichting Auryn, Saskia Spliet, Marie Overbeeke en Marleen de Wit. Foto: Alize Hillebrink

Initiatiefnemers van vrijeschool in oprichting Auryn, Saskia Spliet, Marie Overbeeke en Marleen de Wit. Foto: Alize Hillebrink

Spannende weken voor Zutphense vrijeschool in oprichting

Algemeen

ZUTPHEN - De komende twee weken moet duidelijk worden of Auryn, vrijeschool in oprichting, in Zutphen kan starten. “Alles hangt van het aantal handtekeningen dat we binnenkrijgen,” zegt initiatiefnemer Marie van Overbeeke.

Afgelopen zaterdag werd tijdens braderie Noordveen duidelijk dat  Auryn voor jonge ouders in Zutphen al een begrip is geworden. “Velen hebben al gehoord van ons initiatief om een nieuwe school met Waldorfpedagogiek op te richten,” zegt Marie van Overbeeke, die samen met Saskia Spliet en Marleen de Wit een jaar geleden het initiatief nam tot oprichting van het Vrije Leerkrachten College Auryn.

Het concept Auryn is een rijk gevuld leerplan, vormgegeven vanuit het inzicht van de leerkracht, een organisatie zonder hiërarchische structuren en een vernieuwende sociale gemeenschap. Hiervoor is zelfs een professionele gemeenschapscoach aan het initiatief verbonden. 

“De laatste twee maanden zijn we vooral bezig om ervoor te zorgen dat er voldoende handtekeningen komen, om aan de belangstellingseisen van de overheid te voldoen.” Want, ook al is het enthousiasme groot, er is meer nodig om als school te kunnen beginnen. De nieuwe wet ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ schrijft voor dat er 110 handtekeningen nodig zijn om een school te kunnen starten, dit heet een belangstellingsmeting. “Daarbij gaat het niet om een inschrijving, maar alleen om het uitspreken van je belangstelling,” zegt Spliet. “Je zit als ouder nergens aan vast, zelfs als je kind al ergens anders ingeschreven staat, mag je het initiatief steunen.”, verduidelijkt Saskia Spliet.

Rondom het initiatief is de afgelopen weken een grote groep vrijwilligers ontstaan. “Vaders en moeders, enthousiast geworden door onze informatiebijeenkomsten, trekken met flyers door de straten van Zutphen,” vertelt Van Overbeeke. “Kinderdagverblijven en verloskundigenpraktijken verspreiden onze boodschap. Zelfs leerkrachten kloppen aan met de voorzichtige vraag of er in de toekomst misschien een baan bij Auryn te krijgen is.”

Niet alleen voor de leerkrachten is het afwachten of de school er komt, ook voor ouders die hun kind naar Auryn willen laten gaan is het spannend. “Al is de belangstelling nog zo groot, helaas kan niet iedereen meedoen aan de belangstellingsmeting,” zegt Van Overbeeke. “We horen dat dit tot veel teleurstelling leidt. Als een kind net te jong of net te oud is of net buiten het bepaalde gebied woont, telt het niet mee,” zegt Marleen de Wit. “Onze dochter van 1,5 telt niet mee, maar Auryn is definitief het onderwijs dat we voor haar wensen”, vertelt een ouder. Moeder Lirija kon wel meedoen en kijkt erg uit naar het ontstaan van Auryn: “Ik breng mijn zoontje nu dagelijks naar Doetinchem, omdat in Zutphen geen plek is.”

Vrijdag 15 oktober loopt de belangstellingsmeting af. Dan wordt bekend of vrijeschool Auryn kan starten. Van Overbeeke: “We roepen alle ouders, die keuzevrijheid en diversiteit in het onderwijs belangrijk vinden en kinderen hebben in de leeftijd van 2 t/m 4 jaar op om hun belangstelling te uiten middels een digitale handtekening.”

Meer informatie is te vinden op de website.


vlc-auryn.nl/belangstellingsmeting

Vrijeschool in oprichting Auryn afgelopen zaterdag bij de Braderie in Noordveen. Foto: Elvio Bordin
Vrijeschool in oprichting Auryn afgelopen zaterdag bij de Braderie in Noordveen. Foto: Elvio Bordin
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant