<p>De leerlingen maken de buurt, waaronder winkelcentrum Dreiumme, schoon. Foto: Will vd Brand</p>

De leerlingen maken de buurt, waaronder winkelcentrum Dreiumme, schoon. Foto: Will vd Brand

Leerlingen De Scheperstee ruimen de wijk op

WARNSVELD - De kinderen van basisschool De Scheperstee uit Warnsveld hebben met zijn allen de buurt, waaronder winkelcentrum Dreiumme, een stuk schoner gemaakt. Afgelopen vrijdag organiseerde de ouderraad in samenwerking met het team van de Scheperstee een dag in het kader van de ‘World Cleanup Day’, oftewel een dag om de handen uit de mouwen te steken en de strijd aan te gaan met het zwerfafval.

Een dag lang opruimen is niet niks, dachten ze bij De Scheperstee. Een goede warming-up moest dus geregeld worden, en dat gebeurde uiteindelijk in de vorm van een halfuur dansen op het schoolplein. Met als opvallende aanwezige Eva Boswinkel, sinds twee maanden de GroenLinks wethouder van Zutphen, die onder meer bezig is met duurzaamheid. Na de opening gingen de kids aan het werk, waaronder Lis Damveld. Met een glimlach van oor tot oor genoot ze van de dag, en belangrijker: eerder in de week leerde ze al dat je afval prima kunt hergebruiken. “De afgelopen week hebben we in de klas een robot en een paar diertjes in elkaar geknutseld. Dat maakten wij van afval. Ik leerde dus dat je van afval mooie dingen kan maken. Voor mijn robot heb ik bijvoorbeeld watjes, een deksel en een doos gebruikt.”

Uit de wei nabij de basisschool haalden de leerlingen onder meer plastic- en papierafval. Dat de wijk er nu een stuk netter bijligt, is dus te danken aan de kinderen van De Scheperstee, voor wie opruimen totaal geen straf leek. “Het was juist een heel leuke dag”, vertelt Lis verder. “Hopelijk krijgen we nog een keer zo’n dag. Het allerleukste was het eten van een ijsje. Wat ik de volgende keer met een leeg zakje chips doe? In de prullenbak gooien!” Het verzamelde afval werd uiteindelijk op het schoolplein gescheiden en meegenomen door een afvalverwerkingsbedrijf. 

Afvalkunstwerken
De dag werd afgesloten met een tentoonstelling, waarbij de kinderen en hun families de in de afgelopen week gemaakte knutselwerkjes van de kinderen bewonderden. De kunstwerkjes zijn gemaakt vanuit het thema afval en duurzaamheid. De kinderen kregen nog een fraai cadeautje mee, een dopper (plastic drinkbeker). Uiteraard in het kader van duurzaamheid, op deze manier wordt er minder afval gecreëerd door bijvoorbeeld pakjes drinken. Ook dorpsraad Warnsveld, het Abersonfonds en de Zutphense uitdaging Mpower werden betrokken bij het initiatief van de ouderraad, zij hebben ervoor gezorgd dat diverse activiteiten mogelijk werden.

‘World Cleanup Day’ vond in 2008 in Estland het levenslicht. 50.000 mensen ruimden destijds in vijf uur Estland zo goed als op. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij burgers allerlei opruimacties organiseren. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden