Foto: PR
Foto: PR

D66 Zutphen wil sloop Baudartius College tegengaan

D66 Zutphen wil sloop van het historische pand Baudartius voorkomen. De komende raadsvergadering dient men hiervoor een motie in. Het is van wezenlijk belang dat de gemeenteraad, als hoogste orgaan in de gemeente, in deze kwestie vroegtijdig kleur bekent. Hiermee zal bovendien een tweede kostbaar en langdurig traject als bij de Meisjesvakschool worden voorkomen.

De discussie is actueel omdat het College van B&W een plan voor dit stadsdeel aan de gemeenteraad voorlegt waarin twee mogelijkheden voor het Baudartius zijn opgenomen. Te weten sloop of behoud van het pand. In dit plan, het zogenaamde Structuurbeeld Klein Vaticaan wordt als nieuwe invulling voor de school wonen of cultuur genoemd.

Het is een gemiste kans dat het College van B&W zich op voorhand niet duidelijk heeft uitgesproken en geen helder kader voor het Baudartius neerzet. Het is een historisch pand uit de Delftse School en volgens het College zou dat eventueel ook gesloopt mogen worden. Onvoorstelbaar, nog los van het feit dat duurzaamheid en samen kleuren (inspraak inwoners) hoog in het vaandel van het huidige coalitieakkoord staat. 

Wat er in de toekomst ook met het gebouw gaat gebeuren, D66 Zutphen wil sloop tegengaan. Ook historische erfgoedverenigingen pleiten voor behoud. Bovendien heeft de gemeentelijke Vakgroep Monumentaal Erfgoed Zutphen, al in 2018 het Baudartius op de tweede plaats gezet (het Postkantoor staat op één) om het pand als gemeentelijk monument aan te wijzen. Bijzonder dat zij niet gehoord worden. De gemeenteraad heeft zich onlangs nog luid en duidelijk uitgesproken dat de raad bestuurlijke vernieuwing wenst. Daarbij grote waarde hecht aan directe invloed van onze inwoners.

D66 Zutphen is van mening dat behoud van monumentaal erfgoed het dna van onze historische stad levend houdt. De Delftse School is een bouwstijl tussen ongeveer 1925 en 1955. Het was een traditionele stijl. Schoonheid lag in eenvoud en de bestemming van het gebouw kwam tot uitdrukking in de vorm. Publieke gebouwen hadden meer een monumentaal karakter. Het Baudartius College zelf is uit 1949.

De motie die ingediend wordt om het Baudartius aan te wijzen als gemeentelijk monument zal het pand behouden voor de toekomst en behoeden tegen sloop. D66 hoopt op brede steun en aanname van de motie in de raad maar nog belangrijker is dat veel inwoners ook de schoonheid van het Baudartius waarderen.


Yvonne ten Holder,
Fractievoorzitter D66 Zutphen

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden