Hester van Zijll de Jong (l) en wethouder Eva Boswinkel (r) onthullen het zitje. Foto: Patrick van Gemert
Hester van Zijll de Jong (l) en wethouder Eva Boswinkel (r) onthullen het zitje. Foto: Patrick van Gemert

Cadeau van Zutphen Energie: een zitje in het park

ZUTPHEN - Zutphen Energie had eind 2020 iets te vieren: duizend Zutphense huishoudens zijn lid van de lokale energieproducent. Maar een openbaar feestje kon het vanwege corona niet worden. Met de onthulling van een ‘huiselijk zitje’ in het Emer Park gebeurde het vrijdag alsnog.

Door Sander Grootendorst 

De opdracht luidde: ontwerp een bankje. Een zitje was het resultaat. Goeie zaak, zei voorzitter Wouter van de Wall Bake van Zutphen Energie (ZE). Een kunstenaar die zich niet precies houdt aan de opdracht, maar wel goed luistert wat de vraag is, dat kan ZE wel bekoren. Het gaat trouwens om twee kunstenaars, twee meubelontwerpers: Willem Meurs en Jeroen de Klein. Hun bedrijf heet Het Verschil. Wethouder Eva Boswinkel onthulde het park-ameublement. “Een prachtig zitje, schitterend in het groen. Gemaakt van gerecycled plastic, maar het is net of je op hout zit. Ik hoop er nog veel te mogen onthullen. Niet alleen omdat het mooi is en verbindend werkt, maar ook omdat het steeds zal betekenen dat Zutphen Energie er weer duizend leden bij heeft.” Het zitje is een geschenk van ZE aan de Zutphense gemeenschap.

‘Gemaakt
van
gerecycled
plastic, maar
het is net of je
op hout zit’

Boswinkel: “Zutphen Energie en de gemeente zijn stakeholders van elkaar, om het met een modern woord te zeggen. We zijn allebei bezig met ideeën en plannen voor de energietransitie de komende twintig, dertig, veertig jaar. We overleggen en versterken elkaar, werken bijvoorbeeld samen in proeftuinenproject Helbergen (alternatieven voor gas, SG). En we hechten allebei veel belang aan kleine dingen die iedereen kan doen. Zonnepanelen zijn fantastisch, en nodig, maar vragen een flinke investering. Je kunt je huis ook stap voor stap verduurzamen. Met radiatorfolie, met vloerverwarming. Daarbij werken we met tegoedbonnen voor huizenbezitters en huurders.”

Hester van Zijll de Jong van ZE: “De gemeente heeft ook bijgedragen aan het zitje door het plaatsen van de betonplaten.” Zij prijst eveneens de goede samenwerking. ZE wil zich in de hele Zutphense samenleving, onder alle bevolkingsgroepen, profileren. “Overstappen naar lokale energie is niet ingewikkeld, het is letterlijk dicht bij huis en je bent niet duurder uit.” Jaarlijks geeft ZE één euro per klant aan de gemeente terug.

De slogan ‘Bij ZE zit je goed’, vermeld op zadelhoesjes, bracht Van Zijll de Jong op het idee van een bankje als cadeau. Dat een duurzaam zitje werd.

Het volgende feestje is alweer als stip zichtbaar aan de horizon. Sinds eind 2020 is Zutphen Energie tweehonderd afnemers verder. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden