<p>De Middeleeuwse stad Zutopia in de Zutphense Kruittoren trok tijdens het Open Monumentenweekend veel bezoekers. Foto: Walhallab</p>

De Middeleeuwse stad Zutopia in de Zutphense Kruittoren trok tijdens het Open Monumentenweekend veel bezoekers. Foto: Walhallab

Kinderen bouwen middeleeuwse stad Zutopia

ZUTPHEN - De wedstrijd ‘middeleeuwse stadbouwen’ in de Zutphense Kruittoren bleek één van de grote publiekstrekkers tijdens Open Monumentenweekend op 11 en 12 september. Onder de naam ‘Zutopia’ werden er wedstrijden gehouden tussen volwassenen en jongeren wie de beste en meest logische stad uit de Middeleeuwen wist te bouwen met afvalhout. 

Bedenker Marco Mout kwam ooit op het idee van Zutopia toen hij schoolklassen verveeld door Zutphen zag lopen met een papiertje waarop geschiedenisinformatie over de stad. “De meeste scholieren willen liever naar McDonalds dan voor dichte, oude gebouwen te staan waarvan je moet weten hoe oud ze zijn,” zegt Mout.

Zutopia was direct een succes, want door de spelvorm leren deelnemers samenwerken, krijgen direct kennis van hoe bijvoorbeeld Zutphen zich ontwikkelde en hoe de indeling en groei van de stad tot stand kwam. Met hulp van de jongeren van WALHALLAb werd Zutopia tijdens het Open Monumenten weekend zeer vaak gespeeld. Opvallend was dat meestal de jeugdteams wonnen van de volwassenen. “Ik denk dat dat komt doordat jongeren beter luisteren,” vertelt Cailim die de Zutopia-resultaten beoordeelde. “Volwassenen denken dat ze het wel even fiksen, zo’n stad bouwen. Maar kinderen willen leren en luisteren daarom veel beter als het leuk, spannend en grappig is.”

Zutopia wordt de komende weken op scholen in Den Haag gespeeld en gaat daarna vaker op reis. “Een mooi stukje promotie van Zutphen bij de jeugd,” aldus Mout.  Als de Zutphense Kruittoren gerestaureerd en verbeterd is, krijgt Zutopia daar een vaste plek op zolder en kan dan door iedereen worden gespeeld. “Van manager tot bakker, van jongere tot oudere.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden