Mieke Eerkens. Foto: PR
Mieke Eerkens. Foto: PR

Lezing ‘De oorlog van horen zwijgen’ door Mieke Eerkens

ZUTPHEN - De Bibliotheek Zutphen organiseert een lezing van Mieke Eerkens. Zij zal op woensdagavond 22 september komen vertellen over haar boek ‘De oorlog van horen zwijgen’.

In De oorlog van horen zwijgen vertelt de Amerikaans-Nederlandse schrijfster Mieke Eerkens over de traumatische oorlogservaringen van haar beide (Nederlandse) ouders. Ze laat zien hoe lang de gevolgen daarvan doorwerken in volgende generaties. Haar vader belandde als 11-jarige in een Japans interneringskamp en haar moeder was kind van NSB-ouders. 

Mieke Eerkens groeide op in Amerika, maar haar familie komt uit Zutphen en omgeving, en haar vader was na de oorlog met zijn gezin gerepatrieerd naar Zutphen. In het boek beschrijft ze ook hoe haar overgrootouders aan haar moeders kant zijn omgekomen in het bombardement van de brug in Zutphen, en hoe haar moeder daarbij aan de dood is ontsnapt toen ze een kwartier eerder met haar moeder wegfietste van huis.

Sjef, de vader van Mieke, is tien als in Indië de oorlog uitbreekt. Korte tijd later wordt hij, gescheiden van zijn familieleden, in een Japans kamp geïnterneerd. Dankzij zijn onverzettelijkheid en vindingrijkheid weet hij te overleven. Else, de moeder van Mieke, is vijf als in Nederland de oorlog eindigt. Korte tijd later wordt ze gescheiden van haar ouders, die in kampen voor NSB’ers worden geïnterneerd. In een weeshuis wacht ze tot iemand haar komt ophalen. Haar schuldgevoelens volgen haar door haar hele leven.

Mieke groeit op in het veilige Californië. Haar ouders hebben daar een leven opgebouwd, ver van het grauwe, naoorlogse Nederland, waar geen van beiden kon aarden. Maar in hoeverre is een nieuwe toekomst mogelijk als je het verleden niet kunt loslaten? Na een jeugd vol onbeantwoorde vragen besluit Mieke Eerkens het oorlogsverleden van haar ouders te onderzoeken. In archieven, kampdagboeken en op reis langs de plekken van toen ontdekt ze dat de geschiedenis vaak veel complexer is dan we denken.

Mieke Eerkens is een Amerikaans-Nederlandse schrijfster en woont in Amsterdam. Ze studeerde aan de universiteiten van Leiden en Iowa en schrijft voor diverse Amerikaanse tijdschriften. Ze is docent creative writing aan het Leiden University College.

De lezing vindt plaats op woensdag 22 september van 20.00 tot 22.00 uur. Kaarten à 2,50 euro zijn online te koop via graafschapbibiotheken.op-shop.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden