<p>Gelre ziekenhuizen Zutphen. Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen</p>

Gelre ziekenhuizen Zutphen. Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Honderden voorbeelden waaruit noodzaak volwaardig ziekenhuis blijkt

ZUTPHEN - De afgelopen maanden deed dreigende afwaardering van het Zutphense ziekenhuis veel stof opwaaien. Een bondgenootschap bestaande uit verschillende politieke partijen, de FNV, betrokken inwoners en een zorgeconoom verzamelde 423 verhalen van inwoners waar de noodzaak van een volwaardig ziekenhuis uit blijkt. Donderdagmiddag 9 september overhandigt het gezelschap de verhalen aan de ziekenhuisdirecteur.

‘Ga aan de kant van de inwoners en van uw personeel staan, in plaats van aan de kant van de zorgverzekeraars’

“Met deze honderden verhalen roepen we Michel Galjee op om niet meer aan de hand van de zorgverzekeraar mee te lopen, maar om de kant van de inwoners en zijn personeel te kiezen”, stelt Nils Müller van de SP, die namens het bondgenootschap het woord voert bij deze actie, “we nodigen het ziekenhuisbestuur uit om ons te helpen in de strijd voor het behoud van volwaardige ziekenhuizen.”

Enkele van de persoonlijke en aangrijpende verhalen uit de bundel: 

“Vier weken geleden werd ik getroffen door een herseninfarct. Dankzij de buurvrouw en adequate ambulancepersoneel lag ik binnen een half uur in het ziekenhuis met alle toeters en bellen. Als er geen spoedeisende hulp in Zutphen was geweest, dan had ik naar Apeldoorn of Deventer gemoeten, wat zeker een half uur had gescheeld. Spoedeisende hulp in Zutphen redt levens en mag niet gesloten worden!”

“Het ging plotseling verschrikkelijk snel en onverwacht dienden de persweeën zich aan. We konden nog net het Spittaal bereiken en een paar minuten na binnenkomst was onze zoon geboren. Als we toen naar Deventer of Apeldoorn hadden moeten rijden was hij waarschijnlijk onderweg in de auto geboren. Wij waren heel blij dat we dichtbij in een ziekenhuis terecht konden.”

“Mijn man moet regelmatig met spoed naar de eerste hulp in verband met ileostoma en een halve nier in plaats van twee nieren. Hij moet er ook vaak heen voor extra vocht. Juist daarom zijn wij extra dicht bij het ziekenhuis gaan wonen. Als er hier geen SEH was geweest was ik genoodzaakt om een ambulance te bellen.”

In het voorwoord van de verhalenbundel roepen de samenwerkende politieke- en maatschappelijke organisaties de ziekenhuisbaas op: ‘Ga aan de kant van de inwoners en van uw personeel staan, in plaats van aan de kant van de zorgverzekeraars. U kúnt zich uitspreken voor behoud van een volwaardig ziekenhuis en voor échte samenwerking, in plaats van voor afbraak en voor concurrentie.’

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden