Christel Jansen in haar Kledingbieb Gaia aan de Laarstraat. Foto: Rudi Hofman
Christel Jansen in haar Kledingbieb Gaia aan de Laarstraat. Foto: Rudi Hofman

Eigenares Zutphense kledingbieb overtuigd van bestaansrecht en meerwaarde

Algemeen

ZUTPHEN - ‘Vintage, minimalistisch, tijdloos, kleurrijk en minder flamboyant’. Zo omschrijft Christel Jansen het aanbod in haar onlangs naar de Laarstraat in Zutphen verhuisde Kledingbieb Gaia. Voorheen zat Gaia aan de Frankensteeg. Christel gelooft in het concept van kledinghuren en zij juicht de ‘Week van de Kledingbibliotheek’ van harte toe. Dit landelijke event beleeft van 15-21 november zijn primeur.

Door Rudi Hofman

Het vergt, zo zegt Christel, een verandering van mindset, maar ben je er eenmaal aan gewend, dan is het lenen van kledingstukken een mooie manier om als vrouw je garderobe te vernieuwen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter milieu. “Er is bij ons meer dan genoeg aanbod”, verzekert de onderneemster uit Zutphen.

Ongeveer 75 vrouwen - het aantal groeit gestaag - zijn inmiddels lid van Kledingbieb Gaia; de enige in zijn soort in de Achterhoek. De leden komen uit Zutphen, maar bijvoorbeeld ook uit Den Haag, Rotterdam, Goor en Ugchelen en maken niet zelden dankbaar gebruik van stylingadvies door de eigenares. Zij hoort vaak de opmerking: ‘Ik weet niet zo goed wat ik aan moet trekken’ en kan hierin de helpende hand bieden.

Ruilen
Het basisabonnement van Gaia (249 euro) geeft recht op een jaar lang onbeperkt bezit van maximaal vier kledingstukken en/of accessoires zoals een tas of sieraad. Elke dag kan de abonnee kleding komen ruilen. Bij het abonnement royaal (527 euro) bedraagt het maximum aantal kledingstukken/accessoires negen stuks. Een proefabonnement afsluiten of een strippenkaart kopen is ook mogelijk.

Laagdrempeliger
“We zijn de werkelijke waarde van kleding kwijtgeraakt”, zegt Christel. Vrouwen gebruiken volgens haar in de regel slechts een fractie van al hun gekochte kleding. “Terwijl als je iets leent, je dat veel laagdrempeliger kunt uitproberen”, vult Nanette Hogervorst haar aan. Nanette is oprichter en eigenaar van de Sustainable Fashion Gift Card; een giftcard voor duurzame kleding ‘en een community voor modepioniers die duurzame mode in de markt willen zetten’. Zij was onlangs te gast bij Gaia om meer te vertellen over de voordelen van kleding lenen en reclame te maken voor de ‘Week van de Kledingbibliotheek’ waarin de Sustainable Fashion Gift Card en bestaande kledingbibliotheken in Nederland samenwerken (zie kader).

Opwarming aarde
Uit onderzoeken is volgens Hogervorst gebleken dat kleding lenen positief kan bijdragen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat het lenen van kleding in plaats van het kledingkopen komt en niet als aanvulling wordt gezien. Verder zijn onder meer ‘groen’ transport - bijvoorbeeld via fietskoeriers - en het gebruik van professionele wasserijen gewenst. Die wassen veel energiezuiniger dan onze wasmachines thuis, aldus Nanette.

Het duurzaamheidsverhaal was voor Christel Jansen twee jaar geleden een belangrijke reden om aan huis een minikledingbieb te beginnen. Kort daarna opende zij aan de Turfstraat een pop-upzaak en in februari 2020 ging zij met Kledingbieb Gaia van start aan de Frankensteeg.

Bestaansrecht
“De eerste twee maanden draaide ik super goed, ik was blij met de aanloop en ook veel toeristen wisten me te vinden. Ik zag toen: dit heeft bestaansrecht”, zegt Christel. Toen brak de coronacrisis uit en moest zij een pas op de plaats maken. Tijdens de lockdowns kon ze klanten wel één op één bij hen thuis helpen.

Inmiddels schijnt de zon weer volop voor Gaia. In de Laarstraat beschikt Christel sinds kort over een aantrekkelijke en stijlvol ingerichte kledingbieb annex -winkel. Een deel van haar collectie bestaat uit ‘eersteklas tweedehands-’ en nieuwe duurzame kleding die te koop is. Deze combinatie met leenkleding is noodzakelijk om Gaia rendabel te kunnen maken. 

Werkatelier
Christel: “Het is voor iedereen nog een vrije nieuwe markt (de eerste kledingbibliotheek opende in 2014 in Amsterdam en het aantal fysieke kledingbiebs is nog zeer beperkt, red.). Achter in de winkel willen we een werkatelier opzetten om samen met anderen kleding een tweede of misschien wel een derde leven te geven. Denk aan het beschilderen van een denim blouse, waardoor het vlekje dat er niet uitgaat in de was onzichtbaar wordt. Dit wordt tegenwoordig upcyclen genoemd.”

Workshops, lezingen en winacties
Kledingbieb Gaia in Zutphen is onderdeel van het collectief WVDK. De WVDK bestaat uit de Sustainable Fashion Gift Card en Nederlandse kledingbibliotheken en heeft als doel meer mensen kennis te laten maken met kleding lenen als alternatief voor kopen. In de ‘Week van de Kledingbibliotheek’ van 15-21 november zijn er door heel het land activiteiten zoals stylingworkshops, fitting sessions, lezingen over hoe kleding lenen werkt en hoe je kleding het beste kan verzorgen zodat zij langer meegaat. Kledingbibliotheken komen zelf ook met leuke activiteiten en aantrekkelijke winacties. Ga voor meer informatie naar: https://fashionplatform-ourworld.nl.

Steeds meer vrouwen weten de weg naar Kledingbieb Gaia in Zutphen te vinden. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld