Cyp Wagenaar, Jannie de Ruiter en Anja Kuiken van Dorpsraad Warnsveld. Foto: PR

Cyp Wagenaar, Jannie de Ruiter en Anja Kuiken van Dorpsraad Warnsveld. Foto: PR

Dorpsraad Warnsveld

Dorpsraad Warnsveld: ‘De onderlinge verbondenheid is hier groot’

Algemeen

WARNSVELD - Een dorp is anders dan een stad, zeggen bestuursleden van Dorpsraad Warnsveld. “Hier gaat het om saamhorigheidsgevoel, je bent er voor elkaar.”

Door Alize Hillebrink

Het is woensdagmiddag en drie van de vijf bestuursleden van Dorpsraad Warnsveld hebben zojuist vergaderd. Vrolijk wordt er een nieuwe ronde koffie geserveerd op hun vaste stek in ’t Warnshuus. Sinds kort is de gehele Warnsveldse Dorpsraad vernieuwd, behalve Jannie de Ruiter, die zit er al sinds de oprichting van de Dorpsraad in 2006. “De leeftijd,” zegt voorzitter Cyp Wagenaar onomwonden. “Het waren zeventigers, tachtigers en vonden het tijd worden voor nieuw, vers bloed.”

Voorzitter Cyp Wagenaar voelt zich al zijn hele leven betrokken bij de samenleving. “Het is één van de redenen waarom ik ‘ja’ zei toen ik gevraagd werd als voorzitter van de Dorpsraad. Ik wil graag positief bijdragen aan de leefbaarheid. In een samenleving heb je interactie nodig: saamhorigheid. Ik woon in het buitengebied, daar staan de boerderijen ver uit elkaar, maar het onderlinge contact is enorm. Hoe dichter je op elkaar woont hoe minder hecht het schijnt te worden.”

In de gemeente Zutphen hebben Warnsveld en de Hoven een eigen dorpsraad. Daarnaast zijn er wijkteams. Dorpsraad, wijkraad en wijkteams krijgen jaarlijks van de gemeente een eigen budget. “Eerst was dat twintigduizend euro, nu veertienduizend euro en met ingang van 2022 een verdere korting, hoeveel nog onbekend, vanwege de bezuinigingen,” zegt Cyp. 

Het bedrag wordt besteed aan initiatieven vanuit de samenleving. “Als Dorpsraad organiseren we niks,” zegt Wagenaar. “We ondersteunen en faciliteren met geld of met fysiek projecten en initiatieven die bijdragen aan de Warnsveldse samenleving. We helpen vooral bij start-ups, initiatieven waar nog geen structurele financiering voor is. Zoals onlangs nog bij de schooltuinen. De initiatiefnemers hadden nog te weinig materiaal. Dan komen wij in beeld. In het Trefpark hebben we gefaciliteerd bij het realiseren van een jeu-de-boulesbaan. Over de uitgaven leggen we iedere twee jaar verantwoording af aan de gemeente.”

De Dorpraad van Warnsveld bestaat niet alleen uit bestuursleden. Inwoners en vertegenwoordigers van Warnsveldse verenigingen, organisaties en instellingen maken deel uit van een Grote Raad. De Grote Raad komt drie a vier keer per jaar bij elkaar. “We moeten namelijk wel vanuit de inwoners van Warnsveld kunnen spreken,” zegt Wagenaar. “Op die manier ontvangen we reflectie en kunnen we bij bepaalde kwesties een gebundelde mening geven aan het gemeentelijk bestuur.”

‘We willen een verbindende schakel zijn’

“Met de Dorpsraad willen we een verbindende schakel zijn,” zegt secretaris Anja Kuiken. “We zijn een dorp en geen Zutphen-Oost. Een dorp met een eigen identiteit en daar maak ik mij sterk voor.” “Ja”, haakt Cyp in, “Warnsveld is geen wijk. We willen het dorpse karakter behouden, dat wat Warnsveld speciaal maakt.” En dat is? “Leefbaarheid en saamhorigheidsgevoel, de onderlinge verbondenheid is hier heel groot. Warnsveld kent veel langjarige bewoners die hier geboren en getogen zijn die het dorp niet meer uit willen. Dat is gewoon een ander gevoel.”

De betrokkenheid van de bestuursleden bij hun dorp en hun deelname aan de Dorpsraad staat niet op zichzelf. Zo zit Cyp ook in het seniorengilde, is hij monumentengids en gondelbouwer. “Ik kreeg het van huis uit mee. Het was bij ons thuis de gewoonte dat je minimaal twee vrijwilligersfuncties had. Het zit in mijn bloed.”

Ook Jannies betrokkenheid bij de Dorpsraad staat niet op zichzelf. Ze is al jaren lid van de Warnsveldse muziekvereniging Excelsior en ze zit in de organisatie van de Sinterklaasintocht. “Er zijn dus mensen die het raar vinden dat Warnsveld een eigen sinterklaasintocht heeft,” zegt ze. “Hij komt toch al in Zutphen aan, wordt er dan gezegd. Nou dat begrijp ik dus niet, daar gaat het niet om, Warnsveld heeft zijn eigen sinterklaasintocht, al jaren !”

Daar hoor ik toch een beetje strijdbaarheid, zegt Cyp en de dames lachen hartelijk. “Ja, dat is het dorpsgevoel. Daar komen we voor op,” zegt Jannie. “We hebben een hele goede klik met elkaar zegt Anja. Dat geeft een enorme energie. Die dynamiek maakt productief,” besluit Cyp.

Versterking
De Warnsveldse Dorpsraad zoekt nog versterking, waaronder iemand die de Dorpsraad nog beter onder de aandacht kan brengen.

Informatie
De Dorpsraad is elke eerste maandag van de maand van 15.30 uur tot 16.30 uur en elke derde woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur of op afspraak bereikbaar via 06 - 161 787 26 of info@dorpsraadwarnsveld.nl of www.dorpsraadwarnsveld.nl.

Wat zou jij doen als je 250 euro mag besteden aan jouw buurt?
Op 4 september houdt ’t Warnshuus, Dreiumme 43, van 10.00 uur tot 14.00 uur Open Huis. De Warnsveldse Dorpsraad is dan ook te bezoeken. Bezoekers worden uitgedaagd antwoord te geven op de vraag: Wat zou jij doen als je 250 euro mag besteden aan jouw buurt?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant