Zoek de verschillen tussen (links) de originele muurschildering in 1992 (Foto: Galeria Rancho Santana/Augusto Silva) en (rechts) de herstelde muurschildering (Foto: Henk Derksen)

Zoek de verschillen tussen (links) de originele muurschildering in 1992 (Foto: Galeria Rancho Santana/Augusto Silva) en (rechts) de herstelde muurschildering (Foto: Henk Derksen)

Zoek de verschillen

Algemeen

ZUTPHEN - Het herstel van de dertig jaar oude ‘Mercado Oriëntal’ van kunstenaar Augusto Silva uit Nicaragua aan de Zutphense Rossinistraat is voltooid. Het eindresultaat is wel een tikje anders dan het origineel. 

Door Alize Hillebrink

Bij aanvang van het herstel vorige week van de ruim 100 m2 grote koppelgevelschildering uit 1992 aan de Rossinistraat, liet muurschilder Tanja Papez weten dat het kunstwerk er anders uit zou komen te zien dan het origineel. Omdat er geen originele afbeelding van het werk bestaat, was het argument. “De kleuren van het kunstwerk zijn zodanig vervaagd, dat het op sommige plekken lastig is om de originele kleuren te herleiden,” vertelt Papez. Bovendien moest ze van Woonbedrijf Ieder1 kleuren in de afbeelding verwerken die overeenkomen met de kleuren die gebruikt worden bij de restauratie van de flats, zoals blauw en steenrood.

Na een korte zoektocht op internet vond ik kunstenaar Augusto Silva in Nicaragua en ontving van hem een foto van het origineel uit 1992. Silva staat in verschillende delen van Nicaragua bekend om zijn kleurrijke muurschilderingen. “Augusto is een van onze topartiesten,” zegt Johann Bonilla van Galerlie Rancho Santana.

Dat zijn werk na dertig jaar wordt hersteld vindt Silva fantastisch nieuws. “Geweldig te horen dat het kunstwerk een nieuw leven krijgt. Dat het nog steeds onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven van de inwoners van Zutphen vind ik heel mooi.” De muurschildering maakte in 1992 onderdeel uit van een groter project van Nederlandse partnersteden met hun Nicaraguaanse tegenhangers, vertelt Silva. “Een brigade van Latijns-Amerikaanse, Nederlandse en Duitse kunstenaars maakte kunstwerken in ongeveer acht steden, waaronder Doetinchem, Leiden, Amsterdam, Den Haag, Delft, Eindhoven, Tilburg en Zutphen.” Het project vond plaats ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de ontdekking van Amerika, zegt Silva. De grootste muurschilderingen, helemaal in zijn stijl, waren die van Zutphen en in het Rabobankgebouw in Doetinchem. “De eigenaren wilden meer kleur en leven geven aan de grijze muren, daarom waren de werken vooral kleurrijk.”

Woonbedrijf Ieder1 zegt trots te zijn dat het kunstwerk behouden blijft voor Zutphen. “De muurschildering is onderdeel van een woningverbeteringsproject in de buurt Helbergen,” zegt een woordvoerder. “Het geeft kleur aan de wijk.”

Silva heeft inmiddels het voltooide herstel van zijn kunstwerk gezien en vindt het restauratiewerk erg goed gelukt. “Ik hou van de levendigheid van de kleuren.” En op de wijzigingen die zijn aangebracht zegt hij: “Er zijn enkele kleine wijzigingen, maar dit verandert niets aan het oorspronkelijke ontwerp.”

Foto van de herstelde muurschildering. Foto: Henk Derksen
Foto van de originele muurschildering in 1992. Foto: Galeria Rancho Santana/Augusto Silva
Augusto Silva. Foto: Galeria Sancho Santana
Augusto Silva. Foto: Galeria Sancho Santana

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant