Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. 

Nieuw seizoen Literair Café Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Na een onderbreking van anderhalf jaar start het Literair Café Zutphen op maandag 20 september op een nieuwe plek: de benedenzaal van het Broederenklooster. De organisatie is in handen van Stichting Zutphen Literair.

Door Alize Hillebrink

Het maandelijkse Literair Café Zutphen startte voor het eerst in september 2019. Echter door de komst van corona moest het na zes avonden stoppen. De avonden werden goed werden bezocht, vertelt initiatiefnemer Hans Heesen. “Voldoende stimulans om door te gaan, maar wel in aangepaste vorm. Hoe knus ook, het waarborgen van anderhalve meter is onmogelijk in zo’n klein café als De Deur. Het was stoppen of aanpassen, dus hebben we gezocht naar een nieuwe locatie.” 

Rekening houdend met anderhalve meter biedt het Broederenklooster plaats aan veertig, vijftig bezoekers. De literaire avonden worden life gestreamd door Radio B-FM, dus zijn ook te volgen vanuit huis. schrijver, dichter, vertaler of biograaf.

Jeugdliefdes
De opzet van de avond is grotendeels gelijk gebleven. Nieuw is de rubriek: ‘Jeugdliefdes’, waarin een gast een geliefd boek uit de middelbareschooltijd opnieuw leest en daar verslag van uitbrengt. Hans Puper bijt als eerste met zijn ‘jeugdliefde’ het spits af. Ook worden iedere maand de Stadsgedichten door de dichters zelf voorgedragen. Zo zal Gerrie Hondius op 20 september haar Stadsgedicht van september voorlezen.

W.F. Hermans
Tijdens de eerste aflevering van komend seizoen 2021-2022 wordt stilgestaan bij het 100ste geboortejaar van W.F. Hermans: de schrijver van klassiekers als Nooit meer slapen en De donkere kamer van Damokles werd op 1 september 1921 geboren. Te gast is Hermans-kenner Daan Rutten, die in 2016 promoveerde op de ethische dimensies van Hermans’ schrijverschap. Rutten is bestuurslid van het Willem Frederik Hermans Instituut en onderzoeker van Hermans’ Volledige Werken. Hij wordt geïnterviewd door literatuurwetenschapper en schrijver August Hans den Boef.

Dichteres Liesbeth Lagemaat gaat in gesprek met Wim van Til (Poëziecentrum Nederland) over haar bundel Vissenschild, waarvoor ze de Grote Poëzieprijs 2021 ontving. Lagemaat debuteerde in 2005 met Een grimwoud in mijn keel, dat werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Over Vissenschild, haar zevende bundel, oordeelde de jury: ‘Het is een adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest.’

Op het programma voor oktober en november staan onder andere: Vamba Sherif ‘Ongekende liefde’, Arie van der Ent: ‘Repercussies uit het Russisch’ en schrijfster Gerda Blees met haar Europees bekroonde roman ‘Wij zijn licht’.

Literair Café Zutphen, elke derde maandag van de maand, 20.00 - 22.00 uur, van september t/m mei (negen avonden) in het Broederenklooster. Zaal open om 19.30 uur. Entree is gratis. Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus kom op tijd. Voor de thuisblijver: beluister de livestream via onderstaande website.


www.berkelstroom.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant