Volgens Luka Leer, de vicevoorzitter van de Jongerenadviesraad Zutphen, zou een Cruyff Court een aanwinst voor de wijk zijn. Foto: Rudi Hofman

Volgens Luka Leer, de vicevoorzitter van de Jongerenadviesraad Zutphen, zou een Cruyff Court een aanwinst voor de wijk zijn. Foto: Rudi Hofman

Jongerenadviesraad wil Cruyff Court aan Gerard Doustraat

Algemeen

ZUTPHEN - Op het speelveld aan de Gerard Doustraat wil de Jongerenadviesraad Zutphen tot een Cruyff Court zien te komen. Zo’n luxe voetbalveldje heeft volgens de ‘raad’ een grote aantrekkingskracht op jongeren en kan voor verbinding én minder overlast zorgen. Als het Zutphense college instemt met het plan, dan kan de jacht op fondsen beginnen.

Door Rudi Hofman

In het jaar 1675 overleed de Leidse kunstschilder Gerard Dou op 9 februari. Eerst was daarom het streven op 9 februari 2022 aan de Gerard Doustraat de opening te vieren van het eerste Cruyff Court in de gemeente Zutphen. Dit bleek geen haalbare kaart: “Als het er eind 2022 ligt, zou dat super zijn”, zegt Mehmetali Görmez, de PR Manager van de jongerenadviesraad, vanaf zijn vakantieadres in Turkije.

Mehmetali hield dit voorjaar een online-enquête waarin hij jongeren onder meer vroeg welk soort speelveld zij het liefst willen. Een grote meerderheid van de 94 deelnemers koos voor een Cruyff Court, een klein voetbalveld van kunstgras met omheining en in het midden een groot logo van de Johan Cruyff Foundation. 

Geen kuilen
Groot voordeel van een Cruyff Court is dat er in tegenstelling tot een normaal trapveld geen kuilen en oneffenheden in zitten. Dit kan veel blessureleed voorkomen. Bovendien zullen hondenbezitters niet snel de ‘kooi’ betreden om hun viervoeters hier hun behoefte te laten doen.

“We zijn gaan kijken wat een handige en geschikte locatie voor een Cruyff Court zou zijn. Het speelveld aan de Gerard Doustraat ligt centraal in de gemeente en is een openbaar terrein. Overdag kunnen scholen en andere organisaties het Cruyff Court gebruiken en later op de dag jongeren en ouderen. Het is een potentiële locatie, omdat we nog de wijk in moeten om te toetsen of de bewoners dit wel willen”, zegt de enthousiaste initiatiefnemer.

Intentieverklaring
Met de gemeente Zutphen, die grondeigenaar is, zijn volgens Mehmetali al gesprekken gevoerd. Hij hoopt dat het college van B en W zeer binnenkort een intentieverklaring tekent zodat de Jongerenadviesraad de jacht op fondsen en sponsoren kan openen.

In totaal kost een Cruyff Court ruwweg 150.000 euro. De Johan Cruyff Foundation heeft toegezegd het kunstgrasveld te bekostigen. Dit betekent dat de jongerenadviesraad ongeveer 120.000 euro bij elkaar moet zien te krijgen. Daarnaast zijn er jaarlijks enkele duizenden euro’s nodig voor onderhoud.

Bereidheid
Mehmetali beseft dat hij en de andere leden van de jongerenadviesraad voor een stevige uitdaging staan. Hij is ervan overtuigd dat er in Zutphen voldoende animo en bereidheid is om financieel een steentje aan dit project bij te dragen.

Voor de foto is Luka Leer, de vicevoorzitter van de Jongerenadviesraad Zutphen, naar de beoogde Cruyff Court-locatie gekomen. Een inspectie van het trapveld - dat onderdeel is van het grote speelterrein - wijst uit dat hier verraderlijke gaten in zitten. De plassen voor een van de goals nodigen evenmin uit tot een lekker potje voetbal. 

Aanwinst
“Een Cruyff Court zou een aanzienlijke verbetering en denk ik ook een aanwinst voor de wijk zijn. Het is geen geheim dat hier een overlastprobleem is. Jongeren hebben nu te weinig te doen. Met een Cruyff Court zal de overlast zeker minder worden”, verwacht Luka.

Een door Mehmetali Görmez ingesproken promofilmpje voor het Cruyff Court-project in Zutphen staat op: https://mpower.zutphenseuitdaging.nl/projecten/cruyff-court/#contactformulier.

Zutphen wil terrein gratis beschikbaar stellen, maar betaalt zelf niet mee aan Cruyff Court

Gaat het college een intentieverklaring tekenen om de komst van een Cruyff Court aan de Gerard Doustraat mogelijk te maken?  
Wethouder Annelies de Jonge: “Het college van burgemeester en wethouders is bereid onder voorwaarden een intentieverklaring aan te gaan met de Johan Cruyff Foundation. Deze voorwaarden liggen momenteel ter beoordeling bij de initiatiefnemers en de Johan Cruyff Foundation. Wanneer alle partijen akkoord zijn, kan de verklaring ondertekend worden.”

Onder welke voorwaarden wil het college hieraan meewerken?
“De gemeente is bereid een veld om niet (dus zonder dat er een vergoeding tegenover staat) beschikbaar te stellen, zonder bij te dragen aan realisatie en onderhoud van het Cruyff Court.”

Zou het Cruyff Court voor Zutphen een primeur betekenen?
“Dat klopt. Het zou gaan om het eerste Cruyff Court in onze gemeente.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant