Beeld van de campagne. Foto: Frank Lodder
Beeld van de campagne. Foto: Frank Lodder
VIDEO

Zutphenaar doet oproep in landelijke videocampagne

 Bas vraagt aandacht voor lymfeklierkanker

ZUTPHEN - Bij ongeveer één op de vijftig mensen wordt in zijn of haar leven de diagnose lymfeklierkanker gesteld. Fien Vermeulen en Bernhard van Oranje zijn daar bij en ook Zutphenaar Bas Hoetink is er één van. Bij ongeveer 50 procent van de mensen slaat chemotherapie aan, bij de andere helft niet. Stichting Lymph&Co, opgericht door Bernhard van Oranje, start daarom een landelijke campagne met zowel bekende als minder bekende Nederlanders om meer geld op te halen voor onderzoek naar de bestrijding van de ziekte. De stichting garandeert dat de donaties volledig ten goede komen aan onderzoek.         

De diagnose lymfeklierkanker betekent dat je wereld op zijn kop staat, je leven gaat ineens letterlijk over overleven. Voor de campagne van Lymph&Co zijn bekende en minder bekende Nederlanders ingeschakeld om in een ‘virtuele doodskist’ te stappen die tot 50 procent hun gezicht en lichaam bedekt. Dit om mensen bewust te maken van de ernst van de diagnose. Een campagne die veel losmaakte bij de ambassadeurs van Lymph&Co.

Confronterend
Bas Hoetink: “Ik was 24 jaar, in mijn laatste studiejaar en de bloei van mijn leven toen ik lymfeklierkanker kreeg. Mij hebben de chemobehandelingen enorm geholpen. Ik kan gelukkig weer alles en dat gun ik anderen ook. Toch was het wel confronterend toen ik de beelden zag. Dan besef je echt dat het leven ineens over kan zijn.” Fien Vermeulen vult aan: “Elke dag realiseer ik me hoe blij ik ben met elke dag, dat had ook anders kunnen zijn. Het ergste vond ik dat ik totaal geen controle had, dat dus iedereen deze ziekte kan krijgen. Het meedoen met de campagne maakt me ook bewust van het feit dat het echt kantje boord is geweest. Ik bedoel, wat is 50 procent kans nou echt?”

Lymfeklierkanker is de derde kankersoort bij kinderen en jongvolwassenen en de vijfde kankersoort bij volwassenen. De ziekte is steeds beter te genezen mede door grensverleggend onderzoek waar Lymph&Co zich voor inzet. Op de website  staat alle informatie over de campagne en hoe je kunt doneren.         

Over stichting Lymph&Co
Jaarlijks wordt bij 4.000 mensen lymfeklierkanker vastgesteld en dit aantal neemt toe. Ondanks de intensieve behandeling overlijden per jaar meer dan 1.000 patiënten aan de ziekte. Om dit aantal te verminderen is meer fundamenteel onderzoek naar de aard en behandeling van lymfeklierkanker nodig. De stichting streeft ernaar financiering van fundamenteel onderzoek mogelijk te maken en meer aandacht te genereren voor deze vorm van kanker. Vorig jaar stonden veelbelovende resultaten uit Lymph&Co’s eerste gefinancierde onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift: ‘Leukemia’.


www.ikbenereenvan.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden