Reinier Wasseveld (links) en Johan de Weerd voor het pand dat vanaf 7 augustus twee maanden lang ieder weekend uitnodigt tot een ferme stap terug in de tijd, verbazing en bovenal be- en verwondering. Foto: Eric Klop
Reinier Wasseveld (links) en Johan de Weerd voor het pand dat vanaf 7 augustus twee maanden lang ieder weekend uitnodigt tot een ferme stap terug in de tijd, verbazing en bovenal be- en verwondering. Foto: Eric Klop

Museum Boer Kip maakt zaterdag 7 augustus herstart

Algemeen

Na bijna twee jaar weer open

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Eindelijk! Na bijna twee jaar opent Museum Boer Kip op 7 augustus voor het eerst weer haar deuren. Aan de Oude Touwbaan 26 in de Zutphense wijk De Hoven, waar publiek tot en met september iedere zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur terecht kan voor een bijzondere en zeer authentieke sfeer uit vervlogen tijden en bovenal artistieke creaties van een volbloed Zutphenees die wars was van modernisering.

Herman Kip was boer en kunstenaar. Vooral nadat hij zijn kleinschalig boerenbedrijf op zijn 65ste definitief had beëindigd, creëerde hij met penseel en verf schier onuitputtelijk. Naast landschappen, stadsgezichten en bloem- en kleurrijke stillevens inspireerde nagenoeg alles wat zich in zijn woning bevond hem tot het beschilderen ervan. Bordjes, kopjes, kasten, tafelbladen, klompen, klokken, stoelen, plantenbakken, de kolenkit…, noem het maar en boer Kip liet zijn fantasie erop los. Bloemvormpjes, figuurtjes, lijnenspel, meestal fijnbesnaard en immer vol kleur. Was de buitenkant van de bloempot klaar? Dan ging hij gewoon verder aan de binnenkant. Naïeve kunst, wordt zijn werk wel genoemd. Dekt dat de lading? De artistieke nalatenschap van Herman Kip is niet in een stijl te vatten. Zelf zou hij dat trouwens ook niet gewild hebben.

Herman Kip is geboren, getogen en bijna gestorven in de oorspronkelijke ‘stadsrandboerderij’ die zijn overgrootvader, metselaar Otto Kip, in 1860 bouwde. De laatste twee maanden van zijn leven verbleef hij in een Zutphens verpleeghuis, waar hij op de eerste dag van 2006 een maand en een dag voor zijn 81ste verjaardag overleed. Nog datzelfde jaar nam een aantal plaatsgenoten, mede op verzoek van Kip, het initiatief tot de oprichting van een stichting die zijn leven en werk op de locatie die hem ruim tachtig jaar lief was moest behoeden voor vergetelheid. Anno 2021 is Johan de Weerd voorzitter en maakt Reinier Wasseveld als lid deel uit van het bestuur. Ja, ze zijn hartstikke blij dat het museum weer open gaat. Voor de eerste keer sinds het laatste weekend van september 2019. Toen brak de winterstop aan. Tot mei, als het nieuwe seizoen zou beginnen. Corona gooide ook hier roet in het eten. Museum Boer Kip bleef heel 2020 gesloten. “De veiligheid van de veelal oudere doelgroep, zowel vrijwilligers als bezoekers, kon niet worden gegarandeerd”, verklaart Wasseveld. “Temeer omdat er nog geen vaccinatie was. Nu is die er wel. Na zorgvuldige afweging gaan we ervoor. Onder de vrijwilligers bestaat voldoende draagvlak om de deuren vanaf zaterdag 7 augustus weer ieder weekend te openen.”

Rondleiding en film
“Inclusief een rondleiding en een film over Herman Kip”, voegt De Weerd toe. “Te reserveren rondleidingen door de week voor gezelschappen laten we nog even achterwege. Daar hebben we momenteel niet genoeg vrijwilligers voor. Een aantal mensen is sinds het najaar van 2019 afgehaakt. Werden te oud of vonden een andere vrijetijdsbesteding die wél mogelijk was.” Om de entreeprijs hoeft publiek een bezoek het volgens de voorzitter niet te laten. “Die bedraagt 3 euro. Jeugd betaalt maar één euro, Deze inkomsten houden samen met de opbrengsten uit boek- en ansichtkaartverkoop het museum overeind. De boerderij is, verworven door Herman Kip, eigendom van de gemeente. Die zorgt voor het onderhoud van het gebouw. Daar heeft de stichting geen omkijken naar. Maar subsidie voor de conservering van kunst en inboedel blijft achterwege. Die is nu eenmaal politiek afhankelijk”, houdt De Weerd het ter zake kort.

Boer Kip werd bij leven vaak omschreven als een kluizenaar. Johan de Weerd kan dit weerleggen. Twintig jaar lang was hij in De Hoven zijn buurman en had af en toe contact met hem. “Wel kun je stellen dat hij op zichzelf was. Eigenzinnig. Ook ging Kip niet met zijn tijd mee. Stromend water ontbrak. Elektriciteit gebruikte hij alleen voor de radio. Hij had de hele dag Duitse zenders op. Die zonden muziek uit die hij mooi vond. En hij was hartstikke trots op de boerderij en zijn kunst. Ooit schonk ik hem een oud harmonium. Hoefde ie niet, maar ik wilde het instrument niet terug. Drie weken later had Herman Kip het compleet beschilderd.”

Ook het harmonium is in het propvolle museum voor het eerst sinds bijna twee jaar weer te bezichtigen. Evenals de volledige inboedel, inclusief de bedstee waarin hij is verwekt en later zelf sliep, sigaren en petten aan de kapstok, op de plek waar het altijd al stond. Onder schilderijen van eigen hand waarop uit Bijbelse taferelen en engeltjes soms een religieuze interesse blijkt. Met daar tussendoor fotoportretten van Europese koningshuizen. “Met monarchieën had Kip veel affiniteit”, weten Johan de Weerd en Reinier Wasseveld, die tot slot nog aangeven dat de herstart van Museum Boer Kip op 7 augustus zonder toeters en bellen plaatsvindt. De entree is die middag echter gratis.

Meer informatie is te vinden op de website. Hierop kunnen ook nieuwe vrijwilligers, voor onder meer rondleidingen, ontvangst en kassa, onderhoudsklussen en eventueel een bestuursfunctie zich melden.


www.museumboerkip.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant