<p>Gerard Greven (l) en Martin van den Burg met de Joop Vreman Wisselbeker die zondag 22 augustus om 16.30 uur wordt uitgereikt aan het team dat zich als opvolger van RSC Anderlecht winnaar weet van het vijfde SallandElectronics U13 Tournament. Foto: Eric Klop</p>

Gerard Greven (l) en Martin van den Burg met de Joop Vreman Wisselbeker die zondag 22 augustus om 16.30 uur wordt uitgereikt aan het team dat zich als opvolger van RSC Anderlecht winnaar weet van het vijfde SallandElectronics U13 Tournament. Foto: Eric Klop

FC Zutphen bijna klaar voor eerste lustrum U13-toernooi

Na twee jaar mag het weer 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Wie weet doet een aantal spelers over zeven jaar al mee aan het EK. Of anders wel in 2032. Hoe dan ook laten ze binnenkort hun voetbaltalent zien op de velden van FC Zutphen. Daar heeft zaterdag 21 en zondag 22 augustus de vijfde editie plaats van het SallandElectronics U13 Tournament.

Het in principe jaarlijkse voetbaltoernooi voor spelers onder de 13 jaar sloeg noodgedwongen 2020 over. Vorig jaar was het deelnemersveld reeds geheel op poten. Maar toen duidelijk werd dat het coronavirus van geen wijken wist, werd de sponsorwerving gestaakt en kwam ook de inzet van vrijwilligers tot stilstand. “Heel jammer”, zegt Gerard Greven, sinds de primeur in 2016 toernooidirecteur. “Het eerste lustrum moest een jaar worden doorgeschoven”, is Martin van den Burg, vanuit FC Zutphen voorzitter van de toernooicommissie, inmiddels over de teleurstelling heen.

Gelukkig blijft het vooralsnog bij een uitstel van een jaar. Volgende maand staan ze er weer, de voetbaltalenten die al op jeugdige leeftijd dromen van een profcarrière. En hopen op het allerhoogste… Eerst echter maar eens laten zien wat ze écht in huis hebben. Tijdens het toernooi bij FC Zutphen bijvoorbeeld, waar ze namens RSC Anderlecht, debutant Ajax, AZ, Bayer 04 Leverkusen, tweevoudig winnaar Feyenoord, KRC Genk, PSV en thuisploeg FC Zutphen met elkaar de strijd aangaan. Twee clubs minder dan bij de vier eerdere edities. “Met acht teams is het mogelijk om vanwege eventuele nieuwe coronabeperkingen het aantal speeldagen te beperken tot één”, verklaren Greven en Van den Burg.

Neusje van de zalm
Ondanks het wederom oplaaiende virus gaan de organisatoren ‘gewoon’ uit van een tweedaags evenement. De officiële opening is zaterdag om 10 uur, waarschijnlijk door burgemeester Annemieke Vermeulen. Aansluitend zijn tot kwart voor vijf de voetballers aan zet. Een dag later klinkt om 9 uur het eerste fluitsignaal, waarna om half vijf de prijsuitreiking plaatsvindt. Het speelschema is trouwens te bekijken via de toernooiwebsite.

Dat het neusje van de zalm het veld betreedt staat voor Gerard Greven buiten kijf. “Ik kan zo snel geen namen noemen, maar het is honderd procent zeker dat we bij eerdere toernooien spelers te gast hadden die inmiddels zijn uitgenodigd voor nationale selecties of voor Europese topclubs uitkomen. Zo hadden we in 2017 een jeugdige Feyenoorder te gast die nu bij Paris Saint Germain speelt en dartelde bij de vorige editie een speler van Anderlecht rond die thans bij Ajax op de radar staat. Dat zag je toen meteen. Daar hoefde je geen scout voor te zijn. Overigens is doorgroeien lang geen garantie. Je mag nog zo’n uitmuntende voetballer zijn, als het tussen de oren niet goed zit kun je naam en faam in het professionele metier vergeten.”

Het deelnemersveld is al langere tijd rond. Ruim voordat pas in april jongstleden het sein definitief op groen werd gezet. “De organisatorische voorbereidingen hebben daardoor een kortere tijd”, weet Martin van en Burg. 

“En zijn we er dus drukker mee dan in andere jaren. Gelukkig is er een hechte club van commissieleden. We hebben echter nog lang niet het aantal vrijwilligers weten te strikken dat nodig is om de toernooidagen zelf van een leien dakje te laten verlopen. Gezien de omstandigheden snappen we de aarzeling wel. De werving is dan ook nog in volle gang. We zijn echt van hen afhankelijk. Zonder vrijwilligers geen toernooi! Het is niet voor niets dat we deze mensen koesteren. Zo trakteren we hen na afloop van het toernooi altijd op een uitgebreid buffet. Meer kun je eigenlijk niet doen, maar het is wel smakelijk en gezellig. Bovendien is er dan, heel spontaan, al een eerste evaluatie van het evenement. En kunnen we normaliter meteen al een beetje van start met de organisatie van het volgende toernooi.”

‘Scheutig’
Voldoende vrijwilligers die op 21 en 22 augustus aanstaande de boel in goede banen leiden is nog een puntje van aandacht. Met de sponsoring blijkt dat wel anders. “We waren bang dat de middenstand vanwege COVID19 terughoudend zou zijn”, bekennen Greven en Van den Burg. “Maar men blijkt juist erg scheutig en gul. De sponsoren zijn na al die coronaellende duidelijk toe aan iets positiefs.” Waar de organisatoren eveneens zuinig op zijn is de ruim vijftig leden tellende club begunstigers die luistert naar de noemer ‘Vrienden van het Toernooi’. “Een hechte groep mensen die het toernooi op allerlei manieren een warm hart toedragen. Ook de Vrienden geven wij wat voor hun inzet terug. Een wedstrijdbezoek elders bijvoorbeeld. Of als corona dat weer toelaat een kookworkshop.”

Gerard Greven (69) en Martin van den Burg (nog net 67) vertegenwoordigen een toernooiorganisatie die z’n zaakjes prima voor elkaar heeft. “Dat mag en moet ook wel”, zeggen ze. “Omdat we dit een mooie en belangrijke activiteit vinden om FC Zutphen te promoten. In en voor de stad en wijde omgeving. Dat geeft ons als voetballiefhebbers voldoening. En ach, organiseren zit ons nou eenmaal in het bloed.”

Het speelschema, de uitslagen en nog veel meer informatie over het Zutphense U13-toernooi is te vinden op www.fczutphentoernooi.nl. Vrijwilligers kunnen zich gaarne aanmelden bij de club, bijvoorbeeld via www.fczutphen.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden