Voor het boek over Klaas-Jan Huntelaar dook André Valkeman in de jonge jaren van de in Hummelo opgegroeide profvoetballer. Foto: eigen foto

Voor het boek over Klaas-Jan Huntelaar dook André Valkeman in de jonge jaren van de in Hummelo opgegroeide profvoetballer. Foto: eigen foto

André Valkeman schreef mee aan boek over Klaas-Jan Huntelaar

Algemeen

In de 94ste minuut van de achtste finale tussen Nederland-Mexico op het WK Voetbal in Brazilië (2014) gaat Arjen Robben theatraal neer in het strafschopgebied van de opponent. De scheidsrechter wijst resoluut naar de stip, maar wie durft bij de 1-1 stand deze cruciale penalty te nemen? Uiteindelijk eist Klaas-Jan Huntelaar de bal op in de wetenschap dat hij de nationale held of de kop van jut wordt.

Met zijn handen in de zij wacht de spits op het fluitsignaal, dan schiet hij de bal strak en laag in de voor hem linkerhoek; de keeper duikt de andere kant op. Na zijn doelpunt rent Huntelaar naar de cornervlag, die hij een karatetrap geeft. Nederland is door naar de kwartfinale tegen Costa Rica.

Door Rudi Hofman

ACHTERHOEK - Voor journalist en voetballiefhebber André Valkeman was en is deze strafschop van Huntelaar ‘een magisch doelpunt’. “Het is maar een penalty, kun je zeggen, maar de spelers uit het westen van het land durfden hem niet te nemen. Het was een jongen uit de Achterhoek die de bal pakt en hem binnenschoot. Ik kom ook uit deze regio (Harfsen, red.) en het voelde een beetje alsof ik zelf de penalty had genomen.”

André is een van de auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan het boek Klaas-Jan Huntelaar - Hommage aan de doelpuntenmachine. Hij verkeert in het gezelschap van gerenommeerde en gerespecteerde namen als Willem Vissers, Menno Pot, Auke Kok en Edwin Winkels. 

De tegenwoordig in Deventer wonende Valkeman had als student de droom ooit met een verhaal in voetbaltijdschrift Hard gras te staan. Dit is hem (nog) niet gelukt, maar tijdens zijn werk voor de Stentor wist hij zich met verhalen over onder andere Bennie Jolink, Midas Dekkers en Free Village, het Woodstock van de lage Landen in Eerbeek, in de kijker te spelen bij ambo/anthos uitgevers. Sinds 2014 de uitgever van Hard gras.

Bennie Jolink
 “Zo zie je maar weer dat je ook kunt opvallen, terwijl je je daar totaal niet bewust van bent”, zegt André. Ruim een jaar geleden benaderde redacteur Erik de Bruin hem ineens namens de uitgever met de vraag of hij een biografie van Bennie Jolink wilde schrijven. Jolink wilde dineren met de uitgever en Valkeman, maar vond de tijd nog niet rijp voor een biografie.

Daarna ontstond het idee, bij dezelfde uitgever, een Hard gras-editie te wijden aan Klaas-Jan Huntelaar, omdat hij de eerste Nederlandse profvoetballer is die tijdens zijn loopbaan meer dan 400 goals heeft weten te maken. Toen veel bekende journalisten/schrijvers aangaven mee te willen werken, besloot de uitgever tot een volwaardig boek.

Trapveldje
Valkeman kreeg als opdracht de jaren van Klaas-Jan te beschrijven tot dat hij in 2000 bij PSV belandde. “Ik vind het een mooi figuur. Hij kan heel goed alleen zijn. Ik ook, ik identificeer mij daarom gemakkelijk met die karaktertrek van hem. In de schoolvakanties liep Klaas-Jan soms voor ’s ochtends acht uur al naar het trapveldje in de buurt en tegen tien uur ’s avonds moest hij echt naar binnen worden geroepen. Tussendoor kwam hij alleen even thuis om wat te eten en te drinken.”

Bij voetbalvereniging Hummelo en Keppel (H&K) - die in 2003 samen met Drempt Vooruit opging in HC’03 - werd Klaas-Jan gescout. Hij belandde in 1994 eerst als jeugdspeler bij De Graafschap en zes jaar later bij PSV. Op 22 november 2002 maakte hij voor PSV zijn eredivisiedebuut tegen RBC Roosendaal.

‘Sommige jeugdtrainers begonnen van ontroering te snikken als ze aan zijn geestdrift terugdachten’

Freek Jansen
André sprak voor zijn verhaal onder anderen met jeugdtrainers van Huntelaar, de man die hem scoutte als proftalent, oud-teamgenoten, dorpelingen uit Hummelo en met VI-hoofdredacteur Freek Jansen, die met Klaas-Jan samenspeelde in de jeugd van de Superboeren. “Ook Bennie Jolink heeft als mede-Achterhoeker een mooie bijdrage over Klaas.”

Afgelopen seizoen verruilde Huntelaar Ajax tussentijds voor Schalke. Hij wilde de Duitse club, waar hij eerder mooie jaren beleefde, voor degradatie helpen behoeden. Hierin slaagde hij niet. Alleen al vanwege deze sof gaat André ervan uit dat ’The Hunter’, die in augustus 38 wordt, zijn loopbaan voortzet. Een terugkeer naar Ajax of een contract bij NEC ziet de journalist als meest kansrijke opties.

Voor de nationale ploeg scoorde Huntelaar tussen 2006 en 2015 in totaal 42 keer. Had hij tijdens het voor Nederland desastreus verlopen EK van waarde kunnen zijn? André: “In een slotfase waar de bal veel in de zestien wordt gepompt, zeker. Zoals Henk ten Cate in het boek zegt: ‘Huntelaar betekent ieder schot tussen de palen’. Maar hij kan ook medespelers de waarheid zeggen. Er was nu duidelijk een groot gebrek aan hiërarchie.”

Geestdrift
Het eerbetoon aan Klaas-Jan Huntelaar is volgens André Valkeman niet meer dan terecht. “Als enige Nederlandse voetballer maakte hij meer dan 400 profgoals. Als enige! Zijn karakter maakt hem nog mystieker. Huntelaar is een stille jongen, al vanaf zijn jeugd. Had de rest het over meisjes en stappen bij De Graafschap, dan oefende hij helemaal alleen nog kapbewegingen buiten. Sommige jeugdtrainers begonnen van ontroering te snikken als ze aan zijn geestdrift terugdachten.”

Het boek Klaas-Jan Huntelaar - Hommage aan de doelpuntenmachine (paperback, 176 pagina’s) is te bestellen via:


www.amboanthos.nl/boek/klaas-jan-huntelaar


Bijschrift - Credit

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant