Bestuurslid Jan Westerik ontmoet assistent stationsmanager Susan de Heus van het station, dat met 11.000 bezoekers per dag ’t drukst bezochte monument van Zutphen is. Foto: PR

Bestuurslid Jan Westerik ontmoet assistent stationsmanager Susan de Heus van het station, dat met 11.000 bezoekers per dag ’t drukst bezochte monument van Zutphen is. Foto: PR

Station is met 11.000 bezoekers per dag drukst bezochte monument van Zutphen

Algemeen

Open Monumentendag 2021

ZUTPHEN - Mijn monument is jouw monument. Dat is het thema van Open Monumentendag 2021 waarbij gastvrijheid en toegankelijkheid centraal staan. Iedereen is op 11 en 12 september namelijk welkom in de tientallen monumenten die dan gratis toegankelijk zijn. Het comité van Open Monumentendag Zutphen bezoekt alvast een aantal van die plekken. Bestuurslid Jan Westerik ontmoet assistent stationsmanager Susan de Heus van het station, dat met 11.000 bezoekers per dag ’t drukst bezochte monument van Zutphen is. 

Jan Westerik, van huis uit projectmanager van stedenbouwkundige projecten, werd na zijn pensionering onder meer bestuurslid en stadsgids bij Stichting Gilde Zutphen. In zijn werkzame jaren heeft hij zo’n 35 jaar met de trein gereisd. Eerst naar Arnhem en later naar Enschede. 

Als er iemand het station goed kent, is het Jan wel. “Het station is voor mij de poort naar de stad, maar tegelijkertijd ook de verbinding tussen de oude en de nieuwe stad die op dit moment achter het station verreist. En als je in de hal van het station staat en door de enorme glazen pui kijkt, dan is dit het venster op de stad. En ja, je moet eigenlijk even een stukje verder lopen om te zien hoe mooi die stad daadwerkelijk is.”

Jan hoopt dat mensen af en toe even stilstaan bij het gebouw. “Het is een rijksmonument waar je vaak snel doorheen loopt zonder goed te kijken. Als je er aandacht voor hebt, vertelt het gebouw een heleboel verhalen. Wat ik bijvoorbeeld zo bijzonder vind, is dat het station is opgebouwd met beton dat is gemaakt met puin uit de gebombardeerde binnenstad. Het is een pand uit 1952, de wederopbouwperiode. In de jaren na de oorlog kwam iedereen bouwmaterialen tekort en alles werd hergebruikt. En die pergola, overkapping en zuilen zijn heel typerend voor architect Schelling die meerdere stations ontwierp, waaronder Hengelo, Enschede en Arnhem.”

Susan de Heus, assistent stationsmanager van onder meer het station in Zutphen kent ook veel van die bijzondere aspecten van het gebouw. “Aan de buitenkant van de entree zit aan beide zijden een betonreliëf van beeldhouwer Ben Guntenaar. De ene stelt het vertrek voor, de ander de aankomst. En de kroonluchter in de centrale hal is in 1952 geschonken door de gemeente. Het exemplaar dat er nu hangt is een replica uit 2007. De klok boven de toegang tot de onderdoorgang is nog wel origineel en was een geschenk van het personeel. En wist je dat op perron 1 vlak bij de trap een plaquette hangt ter nagedachtenis aan medewerkers van NS die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen?”

Susan heeft duidelijk net als Jan een passie voor monumenten. “De stations die onder mijn beheer vallen, zijn toevallig allemaal monumenten. En in Almelo ben ik ook betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag. Ik merk dat hoe meer je over een pand weet, hoe meer je er van gaat houden. Open Monumentendag is bij uitstek een moment om die verhalen met iedereen te delen.”

Het station is vrij toegankelijk, op dit moment is een mondkapje nog wel verplicht.


openmonumentendagzutphen.nl 


Dweilorkesten en Techniek

Op 11 en 12 september is méér te doen in Zutphen. Op 11 september is de jaarlijkse Bos Dweildag en op 12 september wordt het Techniek en doe-festival Ambacht 21 gehouden. Beide evenementen spelen zich af in de binnenstad. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant