Armijn van Roon mocht het certificaat in ontvangst nemen van de koning en koningin. Foto: Copyright Oranje Fonds – Marco de Swart

Armijn van Roon mocht het certificaat in ontvangst nemen van de koning en koningin. Foto: Copyright Oranje Fonds – Marco de Swart

Máxima en Willem-Alexander reiken groeicertificaat uit

Algemeen

Stichting Buddy to Buddy markeert hiermee het succesvol afronden van vier jaar

ZUTPHEN/BRONCKHORST - Op een feestelijke bijeenkomst hebben Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander vorige week een groeicertificaat uitgereikt aan Stichting Buddy to Buddy. De uitreiking dient als markering van het succesvol afronden van vier jaar Groeiprogramma; het felbegeerde programma van het Oranje Fonds waar slechts een klein aantal sociale pioniers in Nederland aan deel kunnen nemen.

Tijdens het Groeiprogramma worden succesvolle sociale initiatieven ondersteund zich nog verder toekomstbestendig te maken en te groeien in zowel kwaliteit als kwantiteit. Hiervoor worden naast financiële middelen ook kennis en netwerk ter beschikking gesteld. Met partners zoals McKinsey, PWC en Avance Impact is de afgelopen jaren gewerkt aan het verfijnen van de werkwijze van Buddy to Buddy, het schaalbaar maken van de organisatie en het meten van impact.

Buddy to Buddy, zes jaar geleden gestart in Zutphen, heeft mede dankzij dit pioniersprogramma inmiddels elf vestigingen door heel het land; Zutphen, Breda, Utrecht, Amersfoort, Arnhem, Apeldoorn, Wageningen, Bronckhorst, Rotterdam, Nijmegen en Leeuwarden. In totaal werden er 3900 vluchtelingen en Nederlanders aan elkaar gekoppeld om elkaars wereld te vergroten en nieuwkomers de gelegenheid te bieden om op basis van gelijkwaardigheid in contact te komen met inwoners van de stad waar zij verblijven.

Om deze groei goed te kunnen faciliteren en de dagelijkse praktijk van de Zutphense matching niet teveel te verstoren is er tijdens het Groeiprogramma ook een aparte landelijke stichting opgericht; Stichting Buddy to Buddy Nederland, ook gevestigd in Zutphen. Deze stichting heeft als doel om groei naar nieuwe plekken mogelijk te maken en de bestaande locaties te versterken.
Het groeiteam van Buddy to Buddy bestaat uit Zutphenaren Ilonka de Haan, Marius Palsma, Willemijn Voorham en Armijn van Roon. Laatstgenoemde nam als deelnemer van het Groeiprogramma de oorkonde in ontvangst. Armijn van Roon: ”Niet alleen de ceremonie, maar ook de gesprekken die we voerden waren erg waardevol. Het Koninklijk Huis heeft ons al ontzettend veel gebracht, maar geeft ons ook nu weer een duwtje in de rug om te blijven bouwen aan een wereld waarin mensen maximaal van elkaar mogen verschillen en tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn.”

Ilonka de Haan, die de stichting mede vertegenwoordigde op deze feestelijke dag: “We hebben ontzettend veel mee mogen maken de afgelopen jaren en dan is dit natuurlijk een geweldige kroon op ons werk. We werken nu op elf plekken in Nederland aan inclusieve samenleving, maar we zijn nog lang niet uitgegroeid.”

In 2018 kwam Koning-Willem Alexander in Zutphen al op verrassingsbezoek bij een matchinglunch van Buddy to Buddy. Hij ging in gesprek ging met diverse vrijwilligers en schoof spontaan aan tafel bij een aantal net gekoppelde buddy’s. Kokou uit Togo was hier erg van onder de indruk: “Waar ik vandaan kom is het als gewoon mens ondenkbaar om zo dicht bij een staatshoofd te komen. Ik ben onder de indruk van hoe geïnteresseerd ze in ons waren. Je kunt in hun gezichten zien dat ze om de mensen geven.”

In Zutphen draait Buddy to Buddy ook na zes jaar nog steeds onverminderd door. Willemijn Voorham; “Tijdens corona konden we geen groepsactiviteiten organiseren en hebben we onze werkwijze dus moeten bijstellen, maar desondanks zijn er veel prachtige koppelingen gemaakt. Nu de wereld langzaam weer wat meer open gaat, zien we ook dat de schreeuw om contact met Nederlanders weer hard groeit. Hopelijk kunnen mensen zich dankzij de lockdown nu iets beter voorstellen wat het is om in sociaal isolement te leven, laten we daarom zorgen dat we met het opengaan van de wereld we ook onze werelden blijven openstellen.”

In september start er weer een volgende matchingsronde in Zutphen, aanmelden kan via www.buddyobuddy.nl/zutphen en na de zomer in Bronckhorst, aanmelden via www.buddytobuddy.nl/bronckhorst. Ook iedereen die op een andere manier wil bijdragen aan Buddy to Buddy en haar groei is welkom om zich aan te sluiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant