Elvira Porcedda. Foto: Monika Niemczyk

Elvira Porcedda. Foto: Monika Niemczyk

Zutphense Elvira Porcedda winnares beste filmscript Netflix

Algemeen

ZUTPHEN - De geboren en getogen Zutphense Elvira Porcedda (28) heeft de New Voices Script Contest van Netflix gewonnen. “Mijn inspiratie komt uit de Indonesische community waarin ik opgegroeide in Zutphen.”

Door Alize Hillebrink

Uit maar liefst 550 inzendingen voor de New Voices Script Contest van Netflix in samenwerking met Scriptbank werd het script van Elviar Porcedda ‘Twin Flame’ samen met dat van Joosje Duk gekozen tot beste script. Met het verhaal wint Porcedda 25 duizend euro. Ze is nog niet helemaal bekomen van de schrik, bekent ze door de telefoon vanuit haar woonplaats Amsterdam. “Ik moest mezelf even knijpen.”

Elvira Porcedda (28), geboren en getogen in Zutphen, volgde de na haar middelbare schooltijd op het Stedelijk, de filmacademie in Amsterdam, met als afstudeerrichting filmscenario. “Het mooie aan scenarioschrijven is dat je je eigen verhaal kunt vertellen, je eigen werelden creëren, ‘there are no limits’. Je bent de baas over je eigen verhaal. Tot een producent ermee aan de haal gaat,” grapt ze.

Volgens Porcedda begint het schrijven dicht bij haarzelf. “Het creëren van eigen werelden vind ik heel interessant. Wat houdt het in om een mens te zijn, dat is de grote vraag die vele schrijvers hebben. Ik heb een behoorlijk grote fantasie. Als schrijver bedenk ik werelden die ik vertaal naar papier. Ik heb een drang om verhalen te vertellen en de filmacademie gaf mij hierin de juiste tools waardoor schrijven een manier werd om me te uiten.”

Twin Flame is een verhaal dat zich afspeelt in een wereld als de onze, met als enige verschil dat spiegels leiden naar een parallelle wereld waar iedereen gelukkig is. Tien jaar nadat de spiegels zijn verschenen en een genormaliseerd deel van de samenleving zijn geworden, beginnen de spiegels opeens te krimpen. We volgen twee tieners die beiden op hun eigen manier verloren in de wereld zijn en elkaar nu tussen alles chaos in weten te vinden.

Dat Porcedda een groot filmliefhebber is kan natuurlijk niet missen. “Ik kijk ontzettend veel films. De film ‘Lost in Translation’ was een grote inspiratiebron voor Twin Flame en de serie The Leftovers van Damon Lindelof.” Maar de meeste inspiratie haalt Porcedda uit haarzelf, uit haar onderbewuste, zegt ze. “Mijn inspiratie komt vanuit mijn roots, mijn familie, de Indonesische community waarin ik in Zutphen ben opgegroeid. Ik ben half-Indonesisch en half-Italiaans. Daarom zijn van mijn personages Indonesisch. Iets dat ik nog nooit op de Nederlandse televisie heb gezien, wilde ik tot leven brengen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant