Annemarie Speek (l) en Bastiaan Mokkink. Foto: Marlene Haage
Annemarie Speek (l) en Bastiaan Mokkink. Foto: Marlene Haage

Alle minibiebs van Zutphen en omstreken op één website

Algemeen

ZUTPHEN - Minibiebs schieten uit de grond als maïs. De kastjes aan de weg waar je gratis boeken kunt brengen, lenen, halen of ruilen, staan inmiddels op tientallen plekken in Zutphen en de omringende dorpen. Alle locaties in de complete regio Zutphen-Deventer zijn nu verzameld op één website.

Doordat liefhebbers hun lijstjes samenvoegden ontstond deze adreslijst met in totaal 180 locaties, die te vinden is op www.copyvilla.nl/minibiebs. Initiatiefnemer Bastiaan Mokkink: “Ik vond dat deze roerige tijd toe was aan iets positiefs en begon een minibieb, later gevolgd door deze lijst met locaties. Door lezen kunnen mensen even tot zichzelf komen en kinderen halen hun corona-leesachterstand in.”

Daarnaast vindt Mokkink het zonde dat net als in de modebranche overtollige boeken in de versnipperaar gaan. “Die haal ik op en fietsvrijwilligers verspreiden ze vervolgens in de hele regio bij andere minibiebs. In feite doen wij wat supermarkten doen met voedselbanken.”

Er ontstonden de laatste maanden veel minibiebs omdat door corona en bezuinigingsrondes bibliotheken, boekenwinkels en kringloopwinkels tijdelijk of definitief de deuren sloten. Ook passen minibiebs in de trend om niet te’ hebben’ maar te ‘delen’. 

“Je kan het vergelijken met apps als Peerby, waar je de grasmaaier of de boormachine van onbekenden kan lenen”, stelt Mokkink. “Of een platform als Buurauto.nl, waar je een auto deelt met de buren. De minibieb speelt in op deze duurzaamheidstrend. Want waarom zou je een boek na een keer lezen niet doorgeven aan een ander?”

De boekenkastjes hebben ook een sociale functie. Soms is het onbedoeld een ontmoetingsplek in de wijk. “Je ziet in buurten dat mensen elkaar weer eens zien, of zelfs voor het eerst ontmoeten. Ook organiseren minibieb-eigenaren samen gezellige boekenlunches in de voortuin bij hun bieb.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant