<p>Foto: Extinction Rebellion Zutphen</p>

Foto: Extinction Rebellion Zutphen

Extinction Rebellion Zutphen ten strijde tegen landbouwbeleid Rabo

ZUTPHEN - Extinction Rebellion Zutphen heeft op vrijdag 18 juni actie gevoerd bij de Rabobank op de Nieuwstad tegen het landbouwbeleid van de bank. De Rabobank is hoofdfinancier van een industrieel landbouwsysteem met grote gevolgen voor het klimaat en het milieu, aldus de groep. De flyeractie in Zutphen is onderdeel van een landelijke actiecampagne die in meer dan veertig plaatsen in Nederland plaatsvindt.

Met flyers en borden brachten de actievoerders de boodschap onder de aandacht dat Rabobank, die 85 procent van de landbouw financiert, een onhoudbaar landbouwsysteem in stand houdt. De huidige, industriële landbouw draagt bij aan een dramatische achteruitgang van het milieu en de biodiversiteit, en is bovendien verantwoordelijk voor 26 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd, zegt Extinction Rebellion.

Imago
Om haar imago hoog te houden zegt de bank te willen verduurzamen, terwijl ze tegen een krimp van de veestapel lobbyt en bovendien 1449 miljoen euro per jaar investeert in pesticiden en kunstmest, weten de actievoerders. In de documentaire ‘Het excuus van de Boerenleenbank’ laat het tv-programma Zembla zien dat de Rabobank boeren die willen overschakelen naar biologische landbouw actief tegenwerkt. Zo staat de bank de transitie naar duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg.
De actie is niet gericht tegen de Zutphense Rabobankvestiging en haar medewerkers. Ook wil Extinction Rebellion niet met de vinger wijzen naar boeren, die enorm belangrijk werk doen en vaak wel duurzamer willen werken, maar dat niet altijd kunnen in het huidige systeem. Met deze campagne wil de actiegroep juist de grote spelers in het landbouwsysteem aanspreken, zoals de Rabobank, die hun invloed kunnen aanwenden voor een rechtvaardige overgang naar een gezond landbouwsysteem, dat beter is voor boeren, burgers en het milieu.
Wie meer wil weten over Extinction Rebellion kan terecht op onderstaande website of contact opnemen met de Zutphense afdeling: XRZutphen@protonmail.com.


www.extinctionrebellion.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden